Van okselvijvers tot schurende dijen: vijf zomerproblemen voor u opgelost

© Getty Images
Jeanne Vancraenenbroeck Medewerker Weekend.be

Met de eerste hittegolf achter de rug, steken ook de eerste zomerkwaaltjes de kop op. Van uitdijende okselvijvers tot opgezwollen voeten: wij zochten oplossingen voor veelvoorkomende zomerproblemen.

Het probleem: een enthousiast zwetend achterste

De zomer is iets geweldigs en dat is zweten eigenlijk ook. Onze zweetklieren zijn het aircosysteem van ons lichaam, maar de neveneffecten zijn niet altijd even aangenaam. Enkele tips voor zij die liever hun overstap in het station maken zonder natte vlek op hun rok of broek.

De oplossing:

  • Luchtige onderbroeken: Zeg vaarwel tegen de comfortabele katoenen bomma-onderbroeken. Ook de minder comfortabele kanten exemplaren laat je beter even in de kast liggen. Katoen kan het zweet namelijk gevangenhouden, kant kan irritaties veroorzaken. Je draagt best sportonderbroeken. Let wel op dat het ‘kruis’ van je slipje van katoen is. Dit is namelijk de beste optie voor je vaginale hygiëne. Een strak sportshortje is ook een alternatief. Deze kan het zweet absorberen. Die biker shorts zijn zo slecht nog niet, bij nader inzien.
  • Maandverband: Het is onwaarschijnlijk dat iemand een maandverband vaker dan nodig vrijwillig draagt, maar bij een zwetend achterste kan het toch van pas komen. Een maandverband absorbeert het zweet. Het is wel aangeraden het maandverband regelmatig te vervangen, anders riskeer je na verloop van tijd in je eigen ‘zweetbad’ te gaan zitten.
  • Een dokter: Als je echt overmatig zweet zonder dat het extreem warm is of je fysiek bezig bent, kan je ook altijd om advies vragen bij een dokter. Het zou kunnen dat je last hebt van hyperhidrosis (overmatig zweten). Zo’n aandoening is niet schadelijk, maar kan wel een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen en wordt dus best behandeld.

Het probleem: lichte zomerkleding en de bijhorende vlekken

Een witte broek en een zomerse Aperol Spritz: voor zij die af en toe onhandig uit de hoek komen, is dit een ondankbare combinatie. Met deze tips beperk je de schade op je kleren en je imago.

De oplossing:

  • Neem altijd een jasje of cardigan mee: Een zomers jasje is geschikt als cover-up voor een vlek op je zomer blouse. Daarbij koelt het in België de meeste zomeravonden toch af tot pittig koude temperaturen en komt een jasje dus altijd van pas.
  • Vlekverwijderen on-the-go: Eerst en vooral moet je voorkomen dat de vlek dieper in de stof dringt. Dit doe je door met een papieren doekje op de vlek te deppen in plaats van erover te wrijven. Als de vlek wat hardnekkiger is, leg je best een droog papieren handdoekje onder de stof, dep je je vinger in water en afwasmiddel of handzeep en smeer je dit op de vlek. Vervolgens kan je met een vochtig papieren doekje nog eens op de vlek deppen. Er bestaan ook speciale doekjes en pennen die vlekken kunnen verwijderen en die makkelijk mee te nemen zijn.
Van okselvijvers tot schurende dijen: vijf zomerproblemen voor u opgelost
© Getty Images

Het probleem: okselvijvers en de bijhorende geurtjes

Dit is misschien wel het meest voorkomende zomerprobleem. Gelukkig bestaan hier ook een aantal trucjes om de pijn te verlichten.

De oplossing:

  • De perfecte deo: Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur in deo en niet elke deo werkt voor iedereen. Tegenwoordig zijn er heel veel variaties verkrijgbaar. Het is een kwestie van nieuwsgierigheid om eentje te vinden die voor jou werkt. Bij sommige mensen helpt een natuurlijke deo of een kristal het best terwijl anderen hier gewoon doorheen zweten. Sportdeo’s zijn bijvoorbeeld een goede oplossing voor zij met wat straffere lijfgeuren. Tegenwoordig zijn er ook crèmes op de markt die je onder je oksels smeert en die geurtjes 48 uur kunnen tegenhouden. Proefprojecten genoeg.
  • Propere kleding: Veel kledingstukken mag je maar op dertig graden wassen waardoor geurtjes toch blijven hangen. Als je ze dan opnieuw aandoet, is de kans dat je weer begint te stinken dubbel zo groot. Gelukkig bestaan er speciale poeders om dit probleem – ook letterlijk – op te lossen. Je voegt ze gewoon toe aan je waspoeder en alle geurtjes verdwijnen ook bij lage wastemperaturen als sneeuw voor de zon.
  • Okselpads: Dit zijn maandverbanden voor je oksels. Toegegeven, het woord okselpad klinkt vreselijk, maar tijdens de zomermaanden kunnen ze wel degelijk van pas komen. Ze worden in doosjes bij de apotheek of drogist verkocht. Je plakt zo’n pad dan aan de binnenkant van je T-shirt op de plek waar je okselvijvers normaal ontstaan. Zo absorberen de pads je zweet en komt het niet in je T-shirt terecht. Vergeet je pads vooral niet te verwijderen voor je je T-shirt in de was gooit.

Het probleem: opgezwollen ledematen

Bij warm weer zetten je bloedvaten uit, waardoor er meer vocht door de aderwand lekt. Dit gebeurt in het hele lichaam, maar je merkt het vooral bij je voeten en handen. Het kost de lymfevaatjes namelijk meer moeite om het vocht langs deze uithoeken af te voeren omdat ze het kleinste zijn in je handen en voeten en ze het vocht, tegen de zwaartekracht in, naar boven moeten transporteren. Dit resulteert in vingers die op worstjes lijken en voeten die krap in je sandalen zitten.

De oplossing:

  • Water drinken: Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het drinken van water brengt het lymfesysteem wat beter op gang, waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden.
  • Beweging: Beweging stimuleert de lymfevaten omdat deze tussen en door je spieren lopen. Wanneer je spieren dan samentrekken bij het sporten, worden de vaatjes samengeknepen en het vocht verder gestuwd.
  • Weinig zout: Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht langer vasthoudt. Zo min mogelijk zoute producten consumeren zou zwelling kunnen verminderen.
  • Benen omhoog!: Niet te lang rechtstaan en bij het zitten je voeten op een verhoogje of een kussen leggen vermindert de druk in je aders en kan zwelling dus ook verkleinen.
  • Een dokter: Bij bovenmatige zwelling die maar niet wegtrekt, is het nuttig een dokter te raad te gaan, omdat je oedeem zou kunnen hebben. Bij oedeem heb je een boven gemiddelde vochtophoping. De dokter kan je dan bijvoorbeeld steunkousen aanbieden.

Het probleem: schurende dijen

Dit kan een gevolg zijn van een zwetend achterste. Wanneer je dijen tegen elkaar wrijven en in contact komen met zweet, kunnen ze geïrriteerd raken.

De oplossing:

Aangezien een vochtige huid kwetsbaarder is, probeer je je vel best zo droog mogelijk te houden. Talkpoeder, deodorant en anti-transpirant zijn hier goede middeltjes voor. Plakkerigheid kan je ook voorkomen door er een crème op te smeren die de boel glad maakt. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale crèmes voor dit probleem ontwikkeld, al kan je zeker beginnen met gewone bodylotion. Ook hier kan een sportshort heil brengen: het belet dat je billen elkaar raken en zo ga je een irritatie uit de weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content