Gouden zet of gewoon gezichtsbedrog? De zin en onzin van gelaatsverzorgingen

Vriendinnen in de spa © istock

Bij een bezoek aan de schoonheidsspecialist staat een gelaatsverzorging in de top drie van populairste behandelingen. Dat blijkt uit cijfers van de International Spa Association. Maar zorgen ze effectief voor een mooiere huid? Wij gingen te rade bij experts.

Een klassieke gelaatsverzorging bestaat uit het intensief reinigen, masseren en hydrateren van je gezicht. Je vlijt je neer in de stoel van de schoonheidsspecialist en laat je gemiddeld een uurtje verwennen, met een frisse huid als resultaat. Je gezicht voelt zachter en strakker. Uiteraard hoop je dat het effect nog wekenlang zichtbaar zal zijn, maar meestal verdwijnt de glow al enkele uren na de sessie. Heeft het dan wel nut gehad?

Niet nodig, wel ontspannend

‘Bij een schoonheidsspecialist kan je een behandeling krijgen die je huid meteen erna zachter zal laten aanvoelen. Dat is vrij simpel: scrubs en hydraterende crèmes klaren de klus. Maar diepgaande problemen zoals pigmentatie of rimpels los je niet op met een facial’, verklaart Ilan Karavani, dermatoloog en auteur van ‘De gids voor uw huid’.

Ook dermatoloog Thomas Maselis moet de facial-fans teleurstellen: ‘Is een gelaatsverzorging nodig? Neen. Onze huid zorgt perfect voor zichzelf. Het idee dat we de dode huidschilfers eraf moeten scrubben en er dan iets heilzaams opsmeren, klopt niet. Het enige wat de huid soms kan gebruiken, is wat hydratatie tijdens koude dagen en zonbescherming in de zomer.’ Zaken die we zelf gemakkelijk thuis kunnen smeren dus.

Gouden zet of gewoon gezichtsbedrog? De zin en onzin van gelaatsverzorgingen
© Getty Images/iStockphoto

‘Het belangrijkste is dat zo’n behandeling ontspannend werkt. Het is echt bedoeld als een me-moment. Dat heeft ook een waarde. Ik geef mijn vrouw af en toe een bon voor een gelaatsverzorging cadeau, puur ter ontspanning,’ klinkt het helder.

De experts zijn het erover eens dat een gelaatsverzorging bij een spa vooral mentale voordelen heeft. ‘De meeste mensen gaan naar een spa om te ontspannen en eventueel voor een leuke babbel. Dat sociale contact is heel belangrijk en ook de voornaamste reden om te kiezen voor dit soort verzorging. Maar het idee dat je huid er echt beter van wordt op lange termijn klopt niet. Daarvoor is een huidanalyse en professionele behandeling nodig’, aldus dokter Karavani.

Verzorging op maat

‘Voor problemen met je andere organen neem je toch ook niet zomaar medicatie op eigen houtje? Je gaat naar een specialist en laat je helpen’, weidt hij uit. ‘Afhankelijk van de diagnose krijg je een behandeling voorgeschreven. Wat zijn de symptomen en wat kan de oorzaak daarvan zijn? Het is belangrijk te zoeken naar hoe je die oorzaak doelgericht kunt aanpakken. Maar de beauty-industrie wil je naar een crème of toestel leiden, ongeacht de oorzaak van het probleem. Het hoofddoel is verkopen.’

Een gelaatsverzorging is volgens experts enkel interessant als je nuttige informatie over je huid krijgt. Vraag je schoonheidsspecialiste dus waar het schoentje knelt. ‘Ontspannen in een schoonheidscentrum is leuk, maar profiteer ervan om ook de toestand van je huid te bespreken’, raadt dokter Karavani aan.

Gouden zet of gewoon gezichtsbedrog? De zin en onzin van gelaatsverzorgingen
© istock

Het zit vanbinnen

Het Belgische beautymerk RainPharma speelt daarop in. ‘Wij geloven in een holistische aanpak’, vertelt RainPharma-expert Charlotte Peeters. ‘Daarom doen we altijd een intakegesprek en geven we naast persoonlijke tips voor gelaatsverzorging ook voedingsadvies aan onze klanten. We zijn ervan overtuigd dat schoonheid van binnenuit komt. Als je geen probleemhuid hebt, kan je een gelaatsverzorging boeken ter ontspanning. Als je wel problemen hebt, is er meer nodig dan een eenmalige verzorging. Iedere huid is anders en heeft dus een andere aanpak nodig.’

Daar staat de wetenschap het beautylabel bij. Ook dokter Maselis merkt op dat de verschillende huidtypes aangepaste verzorging vragen. ‘Die verzorging hoeft heus niet zo uitgebreid als de beauty-industrie aanbeveelt, maar het is wel zo dat een droge huid anders reageert dan een vet exemplaar. Een droog vel houdt niet genoeg vocht vast. Dat komt dikwijls omdat de zure vetfilm niet helemaal intact is. Als je die scrubt of peelt, ga je de huid beschadigen. Kies dus liever voor een gelaatsmassage of een hydraterende verzorging’, luidt het.

En wat dan met een vette huid? ‘Met zo’n huid moet je dan weer opletten met overdreven hydrateren. De opperhuid verweekt door te veel vette crème en zo verliest de huidbarrière zijn beschermingsfunctie. Dan krijgen mensen last van het irritable skin syndrom en verdragen ze niets meer. De vette huid kan beter tegen scrubbing en peeling, maar heeft dat ook niet nodig. Eigenlijk zorgt de vette huid het best voor zichzelf. Als je er niet te veel aan prutst, zal die het traagst verouderen. De droge huid veroudert het snelst.’ Dat komt volgens de dermatoloog omdat de opperhuid dikker is bij de vette huid en een betere bescherming biedt tegen de zon.

Om te achterhalen hoe je huid intrinsiek veroudert, kijk je best naar de huid van je billen

Beter dan elke maand een facial boeken, is de huid goed beschermen tegen de zon en pollutie. ‘Je ziet duidelijk dat de huid van het gezicht er veel ouder uitziet dan de huid van onze billen’, merkt dokter Maselis op. ‘Dat komt omdat ons gezicht in aanraking komt met schadelijke invloeden van buitenaf. Om te achterhalen hoe je huid intrinsiek veroudert, kijk je dus best naar de huid van je billen als graadmeter.’ Onze bips zit inderdaad meestal veilig verpakt en krijgt het minst de buitenlucht en zonlicht te zien. Het gevolg: een zacht velletje zonder maandelijkse verzorging in een beautysalon.

Meer dan smeren

Hoe zit het met de nieuwe technieken, die verder gaan dan crèmes, om onze huid te verbeteren? Zijn die beter dan een relaxerende facial in een spa? De experts vinden van wel, maar waarschuwen ook voor de gevolgen. ‘Invasieve technieken met naalden, lasers en fillers horen niet thuis in een schoonheidsinstituut. Dat zijn toestellen die nevenwerkingen kunnen hebben. Wie zo’n apparaat bedient, moet heel goed weten hoe het werkt. Je kunt er immers permanente schade mee aanrichten. Ga voor zo’n zaken naar plastische chirurgen, dermatologen en esthetische artsen,’ drukt dokter Maselis ons op het hart.

Gouden zet of gewoon gezichtsbedrog? De zin en onzin van gelaatsverzorgingen
© istock

De lobby van schoonheidsinstituten is helaas groter dan die van de geneesheren. Zoals in veel industrieën geldt ook hier: money rules the world. ‘De producenten van dit soort machines hebben veel liever dat ze de toestellen kunnen slijten aan schoonheidsinstituten, waar minder kritische vragen worden gesteld en ze dus meer kunnen verkopen. Om zo’n toestel te laten renderen, moet je het zoveel mogelijk gebruiken. Dat kan uiteraard voor problemen zorgen’, aldus dokter Maselis. ‘Ik klink misschien wat streng, maar ik zie soms problemen die ontstaan zijn in schoonheidsinstituten. Er zitten cowboys tussen.’

Dokter Karavani volgt de innovaties op de voet. Hij is overtuigd van de positieve resultaten van zachte lasertechnieken die minder drastisch zijn dan snijden, liften en hechten. ‘Wil je de huid verjongen? Dan kan je je huid ‘heropvoeden’ met biofeedback, een techniek die de spieren en de huid opnieuw in contact brengt met het centrale zenuwstelsel. Dat verbetert de zelfregeneratie van de huid.’ De dermatoloog ziet meer heil in innovatieve technieken die zich baseren op de medische wetenschap dan in relaxerende me-momentjes.

Investeer slim

De conclusie? Een goede verzorging van je gelaat is ontspannend en informatief. Maar het is geen mirakelmethode waarbij alle huidproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hou je niet van praten met wildvreemden terwijl je in een badjas op een massagetafel ligt? Dan zijn facials weggegooid geld. Investeer je zuurverdiende centen liever in een afspraak bij de dermatoloog, een pot hydraterende crème op maat en kwalitatieve zonnebescherming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content