8 fouten die mensen maken wanneer ze starten met sporten
Oh, die goede voornemens. Ongetwijfeld zijn jullie ook het nieuwe jaar ingestapt met een eigen lijstje. Bustle maakte een handig overzicht van de 8 meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze beginnen met hun workouts. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.
Te veel sporten in het begin
Cedric Bryant, de sportpsycholoog van de Amerikaanse Raad voor Lichaamsbeweging, geeft aan dat wanneer men te veel workouts in Ć©Ć©n week plant, volhouden erg moeilijk is. Je gaat sneller je interesse in de sport verliezen en wat later ga je gewoon opgeven. Je lichaam moet ook gewoon wennen aan de ommekeer, geef het dus de tijd om dit te doen.
Te hard sporten in het begin
In een interview met The Huffington Post liet Len Kravitz, een bewegingswetenschapper, weten dat dit een veelgemaakte fout is. Je hebt een grote kans om blessures op te lopen wanneer je te hard van start gaat. Ga bijvoorbeeld joggen met een hartslagmeter, zo kan je in de gaten houden of je je lichaam niet te hard belast.
Foute voeding
Voeding voor het sporten moet rijk zijn aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Goede snacks voor een workout zijn: fruit, ontbijtgranen, groenten, pasta/rijst met mager vlees. Na je sportmoment is het belangrijk om je lichaam de kans te geven om te recupereren en voldoende te drinken. Na een korte loopsessie of een uurtje yoga in een warme ruimte zal het drinken van essentieel belang zijn, voeding is dus niet de eerste prioriteit. Wie lange, doorgedreven inspanningen doet, raadpleegt beter een professional voor goed voedingsadvies.
Niet stretchen achteraf
Dankzij enkele stretchoefeningen na je workout stel je je lichaam in staat om beter af te koelen. Het kan je heel wat pijn en ongemakken besparen.
Keuze voor Ć©Ć©n soort workout
Je lichaam went erg snel aan bepaalde bewegingen. Wanneer jij er dus voor kiest om slechts Ć©Ć©n bepaalde vorm (enkel cardio, kracht of interval) te beoefenen, zal je steeds minder voordelen hiervan ondervinden. Wissel af en daag je lichaam uit.
Een sport kiezen om de sport (en niet voor zichzelf)
Kies geen workout omdat die volgens magazines ’trendy’ is, maar omdat je er echt zin in hebt. Experimenteer, neem testlessen en kies dan voor jouw sport.
Onvoldoende water drinken
Of je nu sport of niet, hydrateren is belangrijk. Tijdens een workout zorgt het zweten ervoor dat je heel wat vocht verliest. Je moet er dus op toezien dat je zowel voor als na het sporten voldoende drinkt.
Sporten zonder doel
Iedereen start met sporten om een bepaalde redden. De ene wil afvallen, de andere wil gewoon wat fitter worden en de derde traint voor een halve marathon. Voor ieder van hen is het belangrijk om hun vorderingen in de gaten te houden. Op die manier kan je tussendoor doelen afvinken en ben je steeds gemotiveerd om verder te gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier