Design Design Tuin in de woonkamer: binnenkijken in open atelierwoning van kunstenaar Stijn Cole Gentenaar Stijn Cole toverde een industrieel pand om tot een kunstzinnige woon- en werkplek en hield de renovatie betaalbaar door zelf veel te klussen.
Mode Mode Belgische ontwerpster Marina Yee, lid van de Antwerpse Zes, overleden op 67-jarige leeftijd Marina Yee verloor op zaterdag 1 november de strijd tegen kanker. De ontwerpster was een van de Zes van Antwerpen, de groep ontwerpers die in de late jaren tachtig Antwerpen op de internationale modekaart zette. Yee bleef altijd ontwerpen, soms freelance, vaak anoniem, en lanceerde in 2021 haar eigen label.
Design Design Verstopt in een keukeneiland of gordijnkast: koning televisie moet plaatsmaken in de woonkamer, maar wat komt er in de plaats? Vroeger verzamelden we rond de tv, vandaag is het toestel vaak goed verstopt of zelfs afwezig – een uitdaging voor interieurarchitecten én voor de cohesie van het gezin. Hangen we binnenkort weer met z’n allen rond de haard?
Weekend tipt: mode Weekend tipt: mode Liever gepast: 7 lokale adressen waar je kwalitatieve denim kan kopen Goeie offline denimdealers zijn dun gezaaid: koester deze lokale adressen.
Mode Mode Blue deal: ontdek de 10 denimtrends voor het najaar Jeans breekt uit het basic hokje. Van vintage tot vernissage: dit zijn de tien trends in denim voor het najaar.
Eropuit Eropuit Gent door de ogen van Snackbar Martino: uitbater Guillaume Noë tipt 13 adressen Eerst het Gravensteen en Belfort afvinken, daarna smullen van het bruisende Gent. Guillaume Noë, de man achter snackbar Martino, serveert zijn shortlist: goede sfeer, sterke borden en verrassende stops.
Eropuit Eropuit 'De lekkerste vegan koffiekoeken': 20 Gentse adressen gekozen door het duo achter architectenbureau Altu Natuurlijk mag je trekpleisters als het Gravensteen en het Belfort niet missen, maar ontdek zeker ook het creatieve en bruisende Gent. Wij vroegen architecten Francesca Bonne en Veerle Van de Walle naar hun ultieme tips voor hun stad.
Culinair Culinair De sterren van morgen: 17 restaurants die wellicht binnenkort een prijs in ontvangst mogen nemen Soms voel je aan alles dat een chef spoedig beloond zal worden voor zijn talent. Deze zaken bezoek je beter zo snel mogelijk, want misschien zijn de plaatsen er weldra schaars.
Culinair Culinair Kleine zaken, grote smaken: 12 microrestaurants waar het gezellig tafelen is Go big or go home? Niet in de horeca, waar we een tegenovergestelde tendens zien. Microrestaurants zijn klein, gezellig, met een minimum aan personeel, een aparte sfeer en ruimte voor creatieve bochten.
Culinair Culinair Het bekendste culinaire exportproduct van Zweden: hoe werden kaneelrollen een wereldwijd fenomeen? Move over koffiekoeken: de gezellige kaneelrol – alias kanelbulle of cinnamon bun – is overal.
Culinair Culinair Visverkiezing: 11 visrestaurants waar je het beste uit de Noordzee proeft De zee is van ons! Niet echt, natuurlijk, maar we mogen wel trots zijn op dat kleine stukje kust én genieten van een goede maaltijd met vis en schelpdieren.
Culinair Culinair Waardig plantaardig: 11 restaurants waar groenten mogen schitteren Steeds meer chefs serveren elegante bordjes waarin groenten schitteren. Wij selecteren onze favoriete restaurants waar je als vegetariër of vegan in de watten wordt gelegd.
Culinair Culinair Rolmodellen: bij deze 10 adressen eet je de beste kaneelrollen van het land Goede kaneelrollen zijn niet te versmaden. Dit zijn de beste adressen in België om het Zweedse gebak te proeven.
Culinair Culinair Meer dan kimchi: 10 Koreaanse restaurants die trouw blijven aan hun roots Geen keuken die de laatste jaren zo aan populariteit won als de Koreaanse. Op welke plekken behoudt ze haar authentieke karakter zonder te plooien voor onze westerse smaakpapillen?
Eropuit Eropuit Geniet van de nazomer: 5 weekendtips voor het weekend van van 12-14 september Zin in een culturele uitstap dit weekend? Erfgoed, design, expo’s en een muziekfestival: wij selecteerden vijf tips die je agenda kleur geven.
Human Interest Human Interest 'Wij communiceren zonder te praten': 3 ondernemerskoppels getuigen over hoe ze succesvol samenleven- en werken Wat is het geheim van koppels die succesvol samen een zaak runnen, kinderen grootbrengen én een huwelijk onderhouden? Wij vroegen het aan drie drukbezette Knokse stellen. ‘Wij communiceren zonder woorden.’
Human Interest Human Interest Train je creativiteit: schrijf een liefdesbrief aan een onbekende Creativiteit is een spier die je kunt trainen, en Knack Weekend gaat je daar deze zomer bij helpen. Elke week geven we je minstens één oefening waarmee je anders leert kijken of denken. Deze keer: haal schrijfinspiratie uit een onverwachte hoek.
Human Interest Human Interest Is pootjebaden rustgevender dan bosbaden? Waarom yogaleraar Joachim Meire zweert bij de kracht van de zee Maakt de zee van ons een beter mens? Als je het vraagt aan Joachim Meire zegt die ongetwijfeld ja. In zijn boek De zee die geeft duikt de yogaleraar uit Kalm Waes in de heilzame effecten van water. Van ademen als dolfijnen tot thalassotherapie: welke impact heeft de zee op onze gezondheid en geluk?
Culinair Culinair Waar eten chefs het liefst? 7 restaurants getipt door de crew van Hopspot In welke restaurants schuiven chefs zelf graag aan tafel? De crew van restaurant en microbrouwerij Hopspot in het landelijke Ertvelde deelt hun beste tips in Gent, Brussel en aan zee.
Human Interest Human Interest Deze tekenoefening laat je anders naar de wereld kijken: 'De dingen "juist" willen tekenen werkt verlammend' Creativiteit is een spier die je kunt trainen, en Knack Weekend gaat je daar deze zomer bij helpen. Elke week geven we je minstens één oefening waarmee je anders leert denken. Deze keer: al tekenend op een andere manier kijken naar de wereld om je heen.
Human Interest Human Interest De wereld is theater: 4 oefeningen om je verbeeldingsspier te trainen Creativiteit is een spier die je kunt trainen, en Knack Weekend gaat je daar deze zomer bij helpen. Elke week geven we je minstens één oefening waarmee je anders leert kijken of denken. Deze keer: auto-theater en spullen met een verhaal.
Eropuit Eropuit Zalig zwemmen in openlucht: zoek verfrissing in deze vijvers, meren en rivieren Zwemmen in een meer of een vijver, te midden van de bossen: het blijft een andere ervaring dan baantjes trekken in een zwembad.
Culinair Culinair Koningin der desserts: waarom de dame blanche niet van haar troon kan worden gestoten Het favoriete dessert van de Belgen is een dame blanche: vanille-ijs met warme chocoladesaus en half opgeklopte room. Maar er valt nog heel wat meer te doen met vanille-ijs. Plain vanilla? Zeker niet.
Culinair Culinair Klassieker met een nieuw sausje: 3 keer dame blanche met een twist van chef Jason Blanckaert Chef Jason Blanckaert opende op 1 mei restaurant Debra in Gent. Samen met chef Gilles Bogaert brengt hij er de pure productkeuken. Traditioneel, maar met een heel eigen touch. Logisch dat hun drie versies van dame blanche afwijken van de gangbare normen.
Culinair Culinair Hoge eisen? 10 adressen voor het allerbeste vanille-ijs Het ene bolletje vanille-ijs is het andere niet. Van versgedraaid en vegan tot duurzaam en artisanaal: in deze ijslijst vind je adressen die buitengewoon vanille-ijs serveren.
Design Design Binnenkijken in een jarenzestigwoning in de rand van Gent: ‘Een vriendin vergeleek het met een mid-century villa in Los Angeles’ Interieurarchitect Lies Van Kerckhove en haar vriend vielen voor een jaren 60-rijhuis vol nostalgische details. ‘Het huis had al zoveel, die schoonheid moest gewoon goed omkaderd worden.’ Met kleur, hout en een opvallende vide lukte dat aardig.
Design Design Binnenkijken in een nostalgische hoeve met pluktuin: 'We vullen elkaar aan. Hij de tuin, ik het huis' Niet te rustiek, niet te bombastisch. Dat was de balans die landschapsarchitect Niels Everaerd en architect Charles Leonet creëerden in hun oude hoeve. En dan is er nog de tuin én de zelfpluktuin een kilometer verderop. ‘We vullen elkaar aan. Hij de tuin, ik het huis.’
Design Design Thuis in een theaterdecor: binnenkijken in de burgerwoning van een Gentse scenograaf Theatraal kan je de Gentse rijwoning van Karolien De Schepper niet noemen. Haar job als scenograaf zie je eerder terug in details, met in elke kamer een subtiele verrassing.
Design Design Hier brandt de lamp: 10 Belgische lichtontwerpers om in de gaten te houden Niet alleen op het vlak van mode heeft ons land creatief toptalent in huis. Van vaste waarden tot jonge starters, van sober design tot gedurfde lichtarmaturen: 10 lichtende voorbeelden.
Design Design Het gezin Van Severen twintig jaar na de dood van Maarten: 'Bij bakkers vinden we opvolging normaal, maar creatievelingen kregen het in de schoot geworpen' Maarten Van Severen zette behalve z’n krachtige ontwerpen, ook vier straffe zonen op de wereld. We spraken met hen en zijn vrouw in de Gentse studio waar de ontwerper twintig jaar geleden overleed, omringd door zijn kinderen en zijn meubelen.
Column | Jean-Paul Mulders Column | Jean-Paul Mulders 'Het verbaast mij hoe gemakkelijk we het geweld omarmen. Opeens lijkt oorlog weer een groot en spannend avontuur' De vrouwen zijn mooier dan ooit deze lente, maar toch hangt er dreiging in de lucht. De overheid adviseert een noodrantsoen in te slaan met lucifers, veiligheidsspelden en kopieën van verzekeringscontracten. Als op een dag de bom valt, heb je tenminste nog de kleine lettertjes. Wat er op ons afkomt, weet ik niet, maar ik …
Design Design Kleur, licht en rust in Brussel: binnenkijken in een geklasseerde woning van Willy Van Der Meeren Vorig jaar vierden we uitvoerig de honderdste verjaardag van Willy Van Der Meeren. Idalie en Francis vielen voor een van zijn eerste grote projecten.
Mode Mode Liefhebber van duurzame mode? Mis deze Fashion Revolution-evenementen in april niet Twaalf jaar geleden stortte de Bengaalse textielfabriek Rana Plaza in. Ieder jaar wordt de dodelijke ramp herdacht tijdens Fashion Revolution Week en kun je met activiteiten, zoals kleding ruilen en herstellen, bijdragen aan een eerlijke modesector.
Column | Jean-Paul Mulders Column | Jean-Paul Mulders ‘Mijn favoriete eetgelegenheid werd gekocht door een projectontwikkelaar die niet gelooft in gesprekken tussen mensen’ De radio bericht over meerwaardebelasting en over Red Sebastian. Ik breng een bezoek aan mijn kameraad de schoenmaker, hoeder van een eeuwenoud ambacht dat nu naar adem hapt. Er worden nog lederen schoenen gedragen, maar de sneaker is koning. Daar valt niet veel aan op te lappen. Ik toon de schoenmaker mijn lichtbruine bottines met …
Review | Culinair Review | Culinair Getest: hoe bevalt restaurant Sākas in het Wintercircus in Gent? De avond dat ik bij Sākas aanschuif, is mijn metgezel onverwacht verhinderd. Zo komt het dat ik alleen op weg ben naar het restaurant dat recent verhuisd is van de Oude Houtlei in Gent naar het indrukwekkende Wintercircus. Wanneer ik binnenstap, zie ik dat er niemand anders in het restaurant zit. De eigenares legt uit …
Mode Mode Van Antwerpen tot Milaan: jouw ultieme moderoute langs Europese vintage en tweedehands hotspots Zin om unieke stuks te shoppen? Wij doken in ons adressenboekje en selecteerden deze Europese adressen voor tweedehands mode. Van high end merken langs vintage mode tot hedendaagse preloved stuks: er is voor elk wat wils.
Human Interest Human Interest Op zoek naar een boek vol troost: 3 boekentips voor fans van Dirk De Wachter Met het Time to Read-project willen we mensen weer aan het lezen krijgen. Deze week staat ‘Vertroostingen’ van Dirk De Wachter centraal. In dat boek onderzoekt De Wachter na zijn kankerdiagnose wat ons helpt in onze moeilijkste momenten. Drie boekenhandelaars tippen de boeken waarin zij troost vinden.
Culinair Culinair Laurence De Smet wint als eerste vrouw ooit de titel 'Eerste Kok van België' Laurence De Smet schrijft culinaire geschiedenis in ons land. Ze is de eerste vrouw ooit die de wedstrijd 'Eerste Kok van België' gewonnen heeft. De 24-jarige chef werkt als souschef bij het tweesterrenrestaurant Hof Van Cleve in Kruisem.
Wellbeing Wellbeing Hoe weet je of beautyproducten doen wat ze beloven? 'Wetenschappelijk bewezen? Meestal is dat gebakken lucht' Welke cosmetica zijn echt betrouwbaar? En hoe scheid je als consument feiten van reclamepraatjes? In Het cosmeticacomplot onthult bio-ingenieur en huidexpert Barbara Geusens alle duistere geheimen die de beauty-industrie liever verborgen houdt.
Human Interest Human Interest Journalist Annelies Rutten over haar fascinatie met de dood: ‘Ik deed zelfs een vakantiejob in een crematorium' Annelies Rutten (52) is journalist voor Het Nieuwsblad en werd in 2007 De Slimste Mens Ter Wereld. Samen met haar vriend, fotograaf Bart Van Leuven, maakte ze het boek Ik heb geleefd. Daarvoor interviewde ze dertien mensen die wisten dat het levenseinde in zicht was, Bart fotografeerde hen vlak voor en vlak na hun dood.
Review | Culinair Review | Culinair Klee in Antwerpen: zuivere gerechten waarin elk onderdeel schittert Elleboog aan elleboog zitten we aan de houten toog van Klee, een miniatuurrestaurant in een sfeervol historisch pand in het centrum van Antwerpen, onder gastronomen ook wel bekend als de voormalige locatie van restaurant Ossip van chef Magali Verbaet. Vanaf onze plek aan de toog hebben we zicht op de compacte keuken van Frederik Michiels …
Culinair Culinair Op restaurant met Vincent Van Duysen: de architect tipt 5 klassezaken in Antwerpen Vincent Van Duysen is architect, ontwerper en creatief directeur van het Italiaanse designhuis Molteni&C. In Antwerpen nam hij indrukwekkende horecaprojecten voor zijn rekening, zoals August in het voormalige Augustijnenklooster. Als hij in zijn thuisstad uit eten gaat, kiest hij voor zaken die klasse en verfijning uitstralen.
Culinair Culinair Waar eet architect Johannes Robbrecht? 6 gemoedelijke adressen in Gent Voor Johannes Robbrecht, die met Robbrecht en Daem onder meer het Concertgebouw van Brugge, de uitbreiding van galerie Xavier Hufkens in Elsene en de Stadshal in Gent realiseerde, zijn de sfeer en de kwaliteit belangrijker dan welk interieur nu bon ton is: ‘Deze Gentse uitbaters kijken met zorg naar de inrichting om er een aangename plek van te maken, maar er hoeft geen designstoel te staan.’
Review | Culinair Review | Culinair Vijf sterren voor Taberna Bask in Gent: meer dan aanvaardbaar alternatief voor een trip naar San Sebastian Sinds enige tijd kun je in eigen land de Baskische keuken ontdekken. Restaurant Bar Bask van chef Sam D'Huyvetter is een meer dan aanvaardbaar alternatief voor een citytrip naar San Sebastian. Vanaf dag één was de zaak een succes en een reservatie bemachtigen geen evidentie. Dus opende D’Huyvetter op een boogscheut van het restaurant Taberna …
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Aan tafel in de Arteveldestad: 21 niet te missen bars en restaurants in Gent De immer bedrijvige Gentse horeca maakt het je wel heel gemakkelijk om het leven te vieren. Koffie, cocktail of die ene nieuwe Koreaanse trend: de nieuwste hotspots.