‘Vrouwen zullen pas binnen 118 jaar hetzelfde verdienen als mannen’

© iStock

Het zal 118 jaar duren voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedicht is. Dat meldt het World Economic Forum (WEF) in hun meest recente Global Gender Gap rapport. België eindigt op plaats 19 in de wereldranglijst, met 75% economische genderongelijkheid.

Another day, another 77 cents. Het zal 118 jaar duren voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedicht is. Dat meldt het World Economic Forum (WEF) in hun meest recente Global Gender Gap rapport.

118 jaar

Ondanks het feit dat wereldwijd een kwartmiljard meer vrouwen aan het werk zijn sinds 2006 blijft loonongelijkheid bestaan. Het WEF toont aan dat het trage tempo waaraan de loonkloof tussen man en vrouw kleiner wordt, betekent dat vrouwen anno 2015 evenveel verdienen als mannen in 2005. Vrouwen lopen dus 10 jaar achter op mannen.

De globale genderkloofmeting van het WEF houdt rekening met gezondheid, onderwijs, economische kansen en politiek participatie. Zij besluiten dat genderongelijkheid wereldwijd slechts 4% is afgenomen in de afgelopen 10 jaar. Dat suggereert dat het nog 118 jaar zal duren om deze kloof volledig te dichten.

Het WEF bestudeerde de loonkloof door wereldwijd CEO’s te ondervragen over de salarissen van hun werknemers. Daaruit blijkt dat de inkomens niet overal gelijk zijn. Meer nog, er is geen enkel land in de wereld waar een vrouw evenveel verdient als een man voor het verrichten van hetzelfde werk.

'Vrouwen zullen pas binnen 118 jaar hetzelfde verdienen als mannen'
© WEF

Loonkloofrace

In de Verenigde Staten bedraagt de genderloonkloof 64%, wat betekent dat vrouwen ongeveer tweederde verdienen van wat mannen krijgen voor hetzelfde werk. Vrouwen in Brazilie en Angola verdienen nog niet eens de helft van wat mannen ontvangen. Daar bedraagt de loonkloof respectievelijk 48% en 40%.

Opmerkelijk: in de armste landen van de wereld, staan ze dichter bij gelijkheid. Zo ‘winnen’ Rwandese vrouwen bijvoorbeeld de loonkloofrace: zij verdienen 88% van wat mannen verdienen voor hetzelfde werk. In Rwanda zijn vrouwen dan ook een heel belangrijk deel van de economie. Vier landen in de wereld hebben een hoger percentage vrouwen aan het werk dan mannen. In Malawi werkt 85% van de vrouwen tegenover 81% van de mannen. In Mozambique, Rwanda en Burundi krijgen vrouwen ook meer kans om deel te nemen aan het arbeidsproces.

Verlies van talent

Onderwijs is geen garantie voor succes op het werk. Meer vrouwen dan mannen zijn ingeschreven in universiteiten en toch vertaalt zich dat niet in hogere posities. Saadi Zahidi, hoofd van het WEF, noemt dit ‘een groot verlies van talent’. Franse vrouwen zijn dan weer wel talrijk aanwezig in het bestuur van beursgenoteerde bedrijven, maar ze verdienen toch slechts de helft van wat mannen ontvangen. Dat wil zeggen dat Franse vrouwen technisch gezien 183 dagen per jaar ‘gratis’ werken.

'Vrouwen zullen pas binnen 118 jaar hetzelfde verdienen als mannen'
© WEF

Saudi-Arabië verbetert het meest ten opzichte van de eigen positie een decennium geleden. Desondanks hinkt het land nog steeds vreselijk achter op de rest van de wereld. In Saudi-Arabië werkt slechts 27% van de vrouwen en de vrouwen die werken moeten zich tevreden stellen met 60% van wat hun mannelijke collega’s verdienen.

In eigen land zijn we er ook nog niet. België eindigt op de 19e plaats van de 145 landen. In ons land verdienen vrouwen slechts 71% van wat mannen verdienen voor dezelfde job terwijl nochtans 86% van de Belgische vrouwen aan de slag is. Algemeen krijgen we de score van 75% economische genderongelijkheid. Bekijk hieronder de top 10 landen die het beste op weg zijn naar gelijkheid.

'Vrouwen zullen pas binnen 118 jaar hetzelfde verdienen als mannen'
© WEF

(AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content