Menstruaties nog steeds een blinde vlek in wetenschap: ‘Het is geen populair onderwerp omwille van de taboesfeer’
We hoeven het niet te vertellen, maar die ’tijd van de maand’ is in heel wat opzichten vervelend. Hoewel deze periode voor veel vrouwen (soms zware) lichamelijke ongemakken met zich meebrengt, is de wetenschappelijke wereld allesbehalve geïnteresseerd in wat er nu precies allemaal gebeurt tijdens de menstruatie.
Een nieuwe studie van de Universiteit van Edinburgh heeft aangetoond dat er vandaag weinig geweten is over menstrueren en het effect op de gezondheid van de vrouw, meldt Hello Giggles. Twee vrouwen trokken dit onderzoek en willen hier dus verandering in brengen. Dr. Hilary Critchley, één van de twee hoofdonderzoekers, liet weten aan LiveScience.com dat er bijvoorbeeld vandaag nog steeds geen medische behandelingen bestaan om gezondheidsproblemen zoals extreem bloedverlies tegen te gaan.
Niet populair
Wat weten we dan wel? Volgens dokter Critchley, en nog enkele onderzoekers, is het menselijke ras niet de enige soort die dit moet ondergaan. Apen, sommige vleermuizen en de springspitsmuis ondergaan hetzelfde lot. De algemene consensus is ook dat een vrouw menstrueert omdat de hoeveelheid van het hormoon progesteron afneemt en de verdikte baarmoederwand loslaat, waarna alles opnieuw wordt opgebouwd. Onderzoek toonde aan dat bij heel wat andere soorten de baarmoederwand geabsorbeerd wordt door het eigen lichaam.
Maar hier houdt de kennis op. ‘Het is geen populair onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek’, klinkt het bij dokter Critchley. ‘Hoewel het erg belangrijk is voor de gezondheid van vrouwen én cruciaal voor de voortplanting van onze soort, lijkt de wetenschap het te negeren omdat het geen zichtbaar probleem is.’
‘Vrouwen zijn toxisch’
Volgens antropologe Kathryn Clancy heeft het ook te maken met de vele taboes die rusten op het onderwerp. ‘In de jaren ’30 werd gezegd dat vrouwen tijdens hun maandstonden toxische stoffen verspreidden die ervoor zorgden dat bloemen verwelkten’, vertelde ze in een interview met BBC. ‘Het idee dat vrouwen vreselijk en vies waren, bleef tot de jaren 70 stand houden.’ Dit betekent ook dat er meteen veertig jaar vertraging zat op het wetenschappelijk onderzoek. Hopelijk komt daar eindelijk verandering in. (AB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier