5 interactieve kaarten die wereldwijd vrouwen beschermen
Dat vrouwen en technologie geen match zijn, is een al lang achterhaald cliché. The Guardian verzamelde vijf online kaarten die vrouwen allemaal op hun eigen manier helpen te vechten tegen discriminatie.
In heel wat landen hebben vrouwen weinig of geen inspraak in het bestuur. Gecombineerd met een traag, bureaucratisch systeem en een gebrek aan respect voor vrouwenrechten betekent dat helaas dat bepaalde misdaden tegen vrouwen soms onbestraft blijven. Daar willen verschillende organisaties iets aan veranderen en daarbij komen internet, apps en smartphones goed van pas.
Syrië: meldpunt voor seksuele agressie
Vrouwen in Syrië hebben het hard te verduren. Women Under Siege is een interactieve kaart die aangevuld wordt door slachtoffers van seksuele agressie. Ze geven in waar ze lastig gevallen werden en wat er precies gebeurde. Momenteel gebeurt er nog niet echt iets met de verzamelde data, maar slachtoffers worden alleszins al niet meer genegeerd. In de toekomst hopen de makers met hun materiaal te kunnen zorgen voor vervolging.
India: een respectabele gynaecoloog vinden
“Een dokter vinden die aan onze kant staat, is al moeilijk genoeg, maar wanneer het over onze geslachtsdelen gaat, is het al helemaal onmogelijk.” Dat zegt de site van Gynaecologists We Trust. Daarom stelde initiatiefnemer Amba Azaad samen met vriendinnen (en diens vriendinnen) een lijst op van gynaecologen waarbij ze een goede ervaring hebben gehad. De lijst focust op het positieve: te vermijden dokters staan er niet in.
Egypte: data verzamelen over seksuele intimidatie op straat
Nagefloten, gevolgd of aangestaard worden op straat: het zijn dingen die Egyptische vrouwen elke dag lijdzaam ondergaan.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Gelukkig is er de site HarassMap. Daarin kunnen Egyptische vrouwen geval per geval ingeven wat hen is overkomen. Of het nu gaat over een verkrachting of lichtere vormen van seksueel misbruik: alle informatie is welkom. De ontwikkelaars hopen zo niet alleen in kaart te brengen hoe veelvoorkomend seksuele intimidatie is, maar ook waar de meeste gevallen zich voordoen, zodat vrouwen die plekken kunnen mijden.
Wereldwijd: stoppen van online geweld tegen vrouwen
Ook Take Back the Tech startte een community-based kaart. Daarop kunnen vrouwen aangeven waar en hoe ze online gediscrimineerd of aangevallen werden. Enkele voorbeelden? Een journaliste werd online bedreigd na de publicatie van een artikel, iemand anders rapporteerde impliciete foto’s van minderjarige meisjes en nog iemand anders werd het slachtoffer van revenge porn.
India: platform na verkrachting
Vorig jaar sloegen Amnesty International en het Indiase vrouwenblad The Ladies Finger de handen in elkaar om de Ready to Report-campagne te lanceren. Door die campagne, die aanstuurt op het delen van ervaringen met seksueel misbruik, hopen de initiatiefnemers dat slachtoffers vaker klacht zullen neerleggen. Momenteel doet maar 1% van de slachtoffers dat, aldus de site.
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier