Van crème brûlée tot aardappelpannenkoek: dit zijn de 10 favoriete recepten van onze culinair journalist Barbara Serulus
Op zoek naar kookinspiratie voor het einde van dit of het begin van het volgende jaar? Naar deze 10 recepten grijpt onze culinaire journalist en receptenschrijfster Barbara Serulus vaak terug.
1. Een klassieker: rog met meunièresaus
Dit is een recept dat Barbara’s vader heel vaak maakte en dat wellicht voor meer mensen nostalgische gevoelens oproept. Deze rog met meunièresaus wordt vergezeld door een gepocheerd ei. Nog een extra tip: voor een gepocheerd ei gebruik je best kakelverse eieren. Hoe ouder het ei, hoe minder goed het eiwit bindt als je het kookt.
2. Knapperige aardappelpannenkoek met polenta en kaas
Een recept van vegetarische chef Anna Jones, die mensen graag leert koken op gevoel. Deze krokante aardappelpannenkoek is gemaakt met restjes aardappelen, cheddar, polenta, bladgroente, citroen en kruiden.
3. De croques van Sergio Hermans
Dit eenvoudige gerecht is volgens Sergio Hermans een allemansvriend en ‘een bordje geluk voor op druilerige dagen’. De taleggiokaas in combinatie met de venkelworst is een knaller en met een schepje XO-saus uit Hongkong krijgt het gerecht een aziatisch tintje.
Lees hier het recept en lees hier het interview met Sergio Hermans.
4. Traditioneel en toegankelijk: Thaise gewokte kip met cashewnoten
De Thaise keuken naar je eigen eetkamer halen doe je best met het recept van een Thaise chef. Chef Kenika van restaurant Paaksoi deelde enkele authentieke recepten met Knack Weekend, waaronder deze kai pad med ma-muang, oftewel gewokte kip met cashewnoten. Niet te moeilijk, des te smakelijker.
Lees hier het volledige recept en ontdek hier 10 uitstekende Thauise restaurants.
5. Falafel op z’n Grieks: keftedes van kikkererwten en kruiden
De Griekse keuken is aan een welverdiende revival bezig. Dit recept voor keftedes van kikkererwten komt uit het kookboek van Georgina Hayden. In Grieks! deelt ze recepten die ze zelf elke dag thuis maakt. Deze kikkererwtenballetjes lijken op falafel, maar geheel in Griekse stijl zit er ook aardappel in, waardoor de textuur verandert. Die textuur is hier cruciaal: de balletjes moeten stevig genoeg zijn om te frituren, maar ook weer niet zo glad zijn dat ze geen bite hebben. Als je het goed doet, krijg je een snack die onweerstaanbaar lekker is en absoluut naar meer smaakt. Opgelet wel: met dit recept moet je een dag van tevoren beginnen.
6. De herfst in een taartvorm: pompoen-kardemomcake met kwark en pecannoten
Deze druilerige dagen vragen om een extra portie hartelijkheid. Deze pompoen-kardemomcake smaakt en ruikt heerlijk, en is vrij simpel om te maken. Meer overtuiging hebben wij niet nodig.
7. De perfecte crème brûlée
Elk seizoen duikt journalist en nieuwsgierige hobbykok Jorik Leemans zijn keuken in voor een Gerechtelijk Onderzoek naar het beste recept voor een klassiek gerecht. Enkele maanden geleden perfectioneerde hij het recept van de crème brûlée, een traditioneel dessert waar je gegarandeerd mee scoort.
Lees hier zijn recept en ontdek hier alles over zijn zoektocht.
8. Galette met aardappel, bloemkool en dille
Een krokante bladerdeegbodem, romige bloemkoolpuree, aardappel en een verfrissende witloofsalade, gekruid met een delicate dille-pistou. Dit recept is elegant in zijn eenvoud én hartverwarmend comfortfood. Het is een creatie van vegetarische chef Toos Vergote, die er haar missie van heeft gemaakt om aan te tonen dat plantaardig koken echt niet zo moeilijk hoeft te zijn.
9. Dessert als een sneeuwlandschap: kokostrifle met gepocheerde peertjes
Schuif de gewoonlijke kerststronk een jaartje aan de kant en verras je gasten met deze kokostrifle. Geen zorgen dit nagerecht oogt complexer dan het in werkelijkheid is, en je kunt het bovendien grotendeels op voorhand klaarmaken. Een trifle is een feestelijk laagjesdessert opgebouwd uit cake, room en fruit. Dit recept is een tropische versie, bedoeld om je op koude dagen te verwarmen. ‘Van dit dessert droom ik soms nog’, bekent Barbara.
10. Creatief met cognac: fine à l’eau 2.0
Cognac is meer dan een stoffig digestief. De drank leent zich perfect tot het maken van moderne én klassieke cocktails. Deze klassieke cocktail bewijst dat je niet veel nodig hebt om een spannend drankje te maken. Je mixt de cognac simpelweg met bruiswater, suikersiroop (die hier op smaak wordt gebracht met chardonnay) en een zuurtje. Traditioneel is dat verjus (het sap van onrijpe druiven), maar mixoloog Valentin Norberg kiest voor het toegankelijkere citroensap. Deze cocktail is populair door zijn lichte, verfrissende karakter en ideaal voor wie voor het eerst cognac proeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier