Column | Katrijn Van Bouwel 'Zijn meer seizoensgroenten in de supermarkt wel zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt?'
Magazine Magazine ALLES IS LIEFDE "Hebt ge een vriend?" Een doorsneevraag, uit de grabbelbak van "Mooi weer hé?" en "Wat doe jij voor werk?" Het meisje schudde van nee. Ze staarde door haar drankje naar de grond. Haar gesprekspartner schraapte de keel en keek naar boven, in de hoop dat daar een andere vraag zou verschijnen. En ik stond erbij. …
Magazine Magazine POTLOODLEZEN Ik hou van woorden. Ik hou zoveel van woorden dat het daden worden. Als ik lees beginnen niet enkel de personages, maar ook ikzelf te leven. Omdat ik niet alleen met mijn ogen, maar ook met mijn neus, oren, mond, huid en haar lees, laat ik mijn zinnen graag strelen door die van anderen. Geef …
Magazine Magazine DE DICTATUUR VAN HET POSITIEVE Ik roer met mijn lepel in mijn yoghurt en doe heel erg hard alsof ik geïnteresseerd ben in de samenstelling van mijn granola, in plaats van in het gesprek naast me. Twee twintigers - die meer hippe kledingstukken dragen dan ik in heel mijn kast heb hangen - zitten te brunchen. Het meisje dat het …
Magazine Magazine DE DICTATUUR VAN HET POSITIEVE Ik roer met mijn lepel in mijn yoghurt en doe heel erg hard alsof ik geïnteresseerd ben in de samenstelling van mijn granola, in plaats van in het gesprek naast me. Twee twintigers - die meer hippe kledingstukken dragen dan ik in heel mijn kast heb hangen - zitten te brunchen. Het meisje dat het …
Magazine Magazine BABY MILA Ze zei het zachtjes, maar haar grote ogen fonkelden. "Het is een meisje. Ik wil haar Mila noemen." Ze beet op haar lip, keek me afwachtend aan. Ik stond met mijn mond vol tanden en mijn hart vol liefde. 'Zij', dat was een jonge vrouw die ik nog niet zo lang kende. Toch voelde het …
Magazine Magazine KEUKENTHERAPIE Als ik even geen licht zie, en ook de donkerte me niet meer kan boeien, dan weet ik dat ik mezelf even uit de put moet halen. Iedereen heeft zijn eigen Baron von Munchausen-methode om zichzelf uit het moeras te trekken. Afspreken met vrienden, winkelen, mediteren of gaan lopen (al dan niet letterlijk). Mijn therapieruimte …
Magazine Magazine WIE HET KLEINE NIET EERT Vorige maand was ik jarig. Reken daar de Sint en Kerstmis bij, en ziedaar de verklaring waarom ik december als een stroperig kluwen van pakjes, feestgedruis en lekker eten zie. Met gescheiden ouders aan elke kant wordt de maand al gauw een polonaise aan cadeautjes uitdelen en, na de zesde maaltijd, uit mijn eigen verpakking …
Magazine Magazine VREDE OP AARDE De kerstkrans aan de voordeur, de kandelaars aan het raam, de boom met zijn takken zwaar van versiering, pakjes onder het groen en de kerststal op de schouw, die alleen nog op het kindeke Jezus wacht. De advent kondigt het al aan : dra komen families weer samen aan een lange dis, met een afgematte …
Magazine Magazine KRITISCHE NOOD Wie ooit iets nieuws probeerde, droeg of deed, weet het maar al te goed: het zijn niet de vele lovende reacties die zich als een suikerspin om ons heen wikkelen. Het zijn de paar negatieve opmerkingen die blijven haken. Zij zorgen ervoor dat die rok of droom diep in de kast wordt opgeborgen.
Magazine Magazine EEN JAAR Toen ik de mail een zesde keer herlezen had - en er zeker van was dat ik de boodschap niet verkeerd begrepen had - keek ik naar de datum van vandaag. Snel rekende ik terug. Ik kon me deze periode een jaar geleden prima voor de geest halen. Acht maanden ervoor had ik mijn job …
Magazine Magazine COLUMN Thuis loopt een poes rond. Wij zijn van haar. Regelmatig kijkt ze ons aan, vol spijt, dat ze een kat in een zak gekocht heeft. Wat heeft ze pech, dat haar mensen zo dom zijn en niets van haar complexe gevoelsleven begrijpen. Miauwend ritst ze langs mijn benen en die van de tafel. Ze wil …
Magazine Magazine ONTROEREND GOED In mijn buurt stond al een maand een huis te koop. Op het raam kleefde een opzichtige driehoek met het telefoonnummer van de makelaar. Achter het bord was het huis leeg. Alleen een achtergelaten plafondarmatuur herinnerde nog aan de vorige bewoners. Of misschien aan die van daarvoor. Want het is niet de eerste keer dat …
Magazine Magazine GOED, BETER, VERPEST Sommige zinnen haken zich vast in je lijf. Zo kwam op een dag 'Beter is de vijand van goed' in mijn hoofd wonen. Het aforisme intrigeerde me. Hoezo, iets 'beter' kan iets slechts zijn ? Dat ging helemaal in tegen alles wat ik ooit leerde. Worden we niet allemaal aangevuurd alles 'better, faster, harder, stronger' …
Magazine Magazine EEN NIEUW BEGIN De lange maanden zijn weer ten einde. Juli en augustus: voor eeuwig 'de grote vakantie', zelfs al zitten ze vol werk en grote-mensen-gedoe. Het einde van de vakantie, dat was vroeger vervelen en vervellen. Mijn moeder nam ons dan mee op sleeptouw door de winkel, waar voor één keer geen ontbijtgranen, diepvriesgroenten en wasmiddel in …
Magazine Magazine MOEDERTJE EN VADERTJE SPELEN De eerste keer dat ik besefte dat mijn ouders ook maar mensen waren, was ik zes. Het was zomer en onze caravan woonde aan zee. Mijn moeder, mijn vader en hun kinderen kampeerden twee lange vakantiemaanden aan de kust. Mijn broer, zussen en ik, speelden buiten in onze sponzen broekjes en kregen elke dag lichter …
Magazine Magazine ALLES IS MOGELIJK 'Everything is possible.' De tekst staart me aan van op de cover van een hip vormgegeven schriftje. In vrolijk handschrift stralen de letters me tegemoet. Ik laat mijn vingers langs de hoogdruk glijden. Machinaal vervaardigd, maar met de illusie van ambachtelijkheid. Naast mij grijpt een tienermeisje naar hetzelfde schriftje. Dromerig bladert ze door de lege …
Magazine Magazine MOEDER WAAROM LEZEN WIJ ? Vakantie, dat betekent voor veel landgenoten : zon, luieren én lezen. Dikke boeken worden tussen toiletzakken, strandkledij en proper ondergoed gepropt. Bibliotheken slepen thrillers en streekromans aan, boekhandelaars bouwen thematafels met reisverhalen over populaire bestemmingen en achter Vlaamse gevels wordt naarstig gezocht naar de boeken die ingepakt onder de kerstboom lagen of uitgepakt bij een …
Magazine Magazine DAG NACHT! Soort zoekt soort, dus is het geen wonder dat ook improvisatiespelers graag bij elkaar troepen. En net zoals er managerseminaries, karpervissercongressen en bijeenkomsten voor panfluitadepten zijn, bestaan er ook internationale improvisatiefestivals. En zo reisde ik samen met de Royal Improphonic Orchestra & Theatre naar Finland, het rijk van altijd maar meer. Het kleine vliegtoestel met …
Magazine Magazine OVERAL JIJ Geen van de mensen die ik vandaag tegenkwam, was jij. En toch was je ze allemaal. Die vrouw draagt je parfum, die man heeft net zo'n guitige fonkel en zoals dat kindje met haar opa stapte, liep ik ook ooit aan jouw hand. De bakker had die blik in de ogen die jij had voor …
Magazine Magazine LATER ALS IK GROOT BEN Een typisch familiefeest. Terwijl ik probeer uit te vissen wat het hoofdgerecht is - om te kunnen inschatten in welke mate ik me te buiten kan gaan aan de aperitiefhapjes - hoor ik mijn nonkel aan een neefje vragen : "Wat wil je later worden ?" Het kind kijkt weifelend op van zijn puzzel. Ik …
Magazine Magazine VEILIG VER-WEG-VERDRIET Er zijn twee soorten mensen : zij die uit het repertoire van Kinderen voor Kinderen de opgewekte liedjes het fijnst vonden, en zij die de droevige liedjes grijsdraaiden. Ik behoorde tot de tweede categorie. Met mistige ogen spoelde ik de cassettes met militaire precisie naar de zwaarmoedige nummers op het album. Terwijl andere kinderen luidkeels …
Magazine Magazine GEVONDEN VOORWERPEN Alle bomen staan volop in bloei. De winter is naar de knoppen. Dus berg ik mijn warme kousen op, samen met de mutsen en sjaals. Mijn enige handschoen verdwijnt in 'De Zak met de Eenzame Handschoenen'. Ik overleef geen winter zonder een want te verliezen. Ik raak altijd alles kwijt. Vroeger, als klein Grietje, strooide …