Culinair Culinair Horecapersoneel gezocht: waarom heeft 'de schoonste stiel ter wereld' zijn aantrekkingskracht verloren? Je hebt het misschien al gehoord: er is een personeelstekort in de horeca. Jammer, want het is een mooi vak, zeggen zij die het kunnen weten. Waar begin je, als je droomt van een carrière in keuken of zaal? En zijn de klassieke opleidingen nog mee met de evoluties in de horeca?
Reizen Reizen Een wonderlijke plek mét Chanelsignatuur: het Franse eiland Porquerolles Dronk u al een Porquerolles? De 'rosé van Chanel' is heerlijk, maar ook het eiland Porquerolles is een klein paradijs. Het is een plek met een bijzonder verhaal: ooit kocht een Belg het hele eiland als cadeau voor zijn bruid.
Culinair Culinair Het succes van Berloumi? 'Het past in een vegetarisch dieet en het is lokaal geproduceerd' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Chef tussen parels en vissers: Kobe Desramaults is culinaire stadscurator van Oostende 'Ik ben nog volop bezig Oostende te verkennen', bekent chef Kobe Desramaults, kersvers culinair curator van de koningin der badsteden. 'Laat het duidelijk zijn: ik ga de horeca niet de les spellen, integendeel, ik ga luisteren en zoeken naar de verborgen parels die er zeker zijn.'
Culinair Culinair Groentegod Alain Passard: 'Over tien jaar is een goede tomaat pure luxe' 'Je zult alles verliezen, je sterren en je klanten.' Dat voorspelden zijn collega's, toen de Parijse topchef Alain Passard twintig jaar geleden van de ene dag op de andere besloot alle vlees van zijn menu te schrappen.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'Eetbaar goud: gezond of voedzaam is het niet, maar het blinkt' Al goud wat blinkt, tegenwoordig. Zeker nu de eindejaarsfeesten naderen.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'De zee-egel: een typische lekkernij voor de oudejaarsfeesten' De zee-egel is een delicatesse, maar hoe open je het kleinood?
Culinair Culinair Quatre-mains in de keuken van Sõma in Antwerpen: 'Elk gerecht is een samenspel' Samen hebben ze vier nationaliteiten, en op die vier pijlers bouwden ze hun keuken. Bovendien zijn ze allebei zowel kok als gastheer/-vrouw. Welkom in de bijzondere wereld van Sõma, het intieme restaurant van de Belgisch-Griekse Adriana Zafiris en de Colombiaans-Franse Frédéric Chastro.
Culinair Culinair De souschef komt uit de schaduw: 'Vroeg of laat wil je voor jezelf beginnen' Wie kookt er als de bekende chef op televisie is, op studiereis in Japan of in een jury zetelt in Singapore? Zijn rechterhand, zijn souschef. De man aan het fornuis die (mee) de sterren verdient, maar geen bekend gezicht is. Maar op een dag wil die zelf in de zon staan.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts '100 jaar geleden fietsten Onion Johnnies van deur tot deur met strengen ui aan het stuur' 'De ui is de trouwste, maar ook de veelzijdigste en onmisbare ster in elke keuken', schrijft Agnes Goyvaerts in haar column. Er valt dus best wat te vertellen over de ajuin.
Culinair Culinair Van scones tot clotted cream: Britse high tea is hot Thee in een mooi kopje, een zilveren blad met minisandwiches, gebak en scones met jam en clotted cream. Zeg niet zomaar een theetje tegen een high tea... Dit ouderwetse Britse theeritueel is absolutely fabulous.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'De giftige tannines moeten eruit, daarna zouden eikels een goede bron van vitaminen zijn' Hoe eetbaar zijn de eikels en kastantjes die je tijdens een boswandeling onder de bomen vindt?
Culinair Culinair Ae Jin Huys introduceert ons in de Koreaanse keuken: 'In Seoul vind je kimchi zelfs bij de Italiaan' Elk jaar verblijven zanger Frederik Sioen en zijn vrouw, de Gents-Koreaanse Ae Jin Huys, enkele maanden in Korea. Hij is er een ster, zij verdiepte zich er in de lokale keuken. Nu is er haar boek over de Koreaanse keuken én over kimchi.
Reizen Reizen Op citytrip in Bilbao: fluisterend het nieuwe Barcelona genoemd Bilbao, of Bilbo, zoals de Basken zeggen, wordt nog niet platgelopen door toeristen. Natuurlijk is er het impressionante Guggenheim Museum, maar wie verder kijkt, ontdekt een plek die weleens het nieuwe Barcelona zou kunnen zijn. Ook qua lekkernijen.
Human Interest Human Interest Activiste Maria Canabal: 'Niet je geslacht verdient een prijs, alleen je talent en wat je verwezenlijkt' De Frans-Spaanse juriste en journaliste Maria Canabal (50) is oprichtster van Parabere, een internationaal platform dat vrouwen in de gastronomie ondersteunt en zichtbaar maakt.
Culinair Culinair Seti's Persian Supper Club: genieten van een heerlijke Perzische maaltijd in een beperkt gezelschap De tafel van duizend-en-één-nacht: zesentwintig kandidaten meldden zich voor een verrassend feest, de gastvrouw deelt haar geheimen.
Culinair Culinair Seoul food: in de keuken met een Ierse chef en zijn Koreaanse muze Zij is een Koreaanse modeontwerpster, hij een Ierse tv-kok die zich voor de liefde in 'haar' keuken onder-dompelde. Het resultaat: het succesvolle kookboek Onze Koreaanse keuken, dat ze samen schreven. Het succesverhaal van Rejina Pyo en Jordan Bourke.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'La cuisinière provençale' is het kookboek van de Boerinnenbond van de Provence' Op weg naar het zuiden? Dan is er een goede reden om halt te houden in Marseille.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'Wie wil dat vandaag nog doen: darmen grondig spoelen, pekelen en sorteren volgens kwaliteit en kaliber?' 'Veel mensen griezelen van paardenvlees. Ten onrechte, want het behoort tot de gezondste en magere vleessoorten', schrijft Agnes Govaerts in haar wekelijkse column.
Culinair Culinair Meloen en parmaham 2.0 Jarrik Vermeylen, de beste jonge ijsmaker van België van het jaar, maakt gelato creaties op basis van Parmaham. Verrassend, maar wel echt lekker.
Reizen Reizen Het glamoureuze Comomeer en het intieme Ortameer: perfect te combineren Ze liggen beide op minder dan een uurtje rijden van Milaan: het glamoureuze Comomeer en het intieme Ortameer. Het is een moeilijke keuze, maar kiezen hoeft ook niet: twee bestemmingen voor bootjevaren, lang aperitieven, wandelen en lekker eten.
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'Het was voorspeld in de trendlijstjes dat knolselder de vedette van 2019 zou worden' 'In afwachting van gepimpt oorlogsvoedsel toch maar met een (kleine) knolselder aan de slag', schrijft Agnes Goyvaerts in haar column.
Culinair Culinair Op zoek naar het oerrecept: wie maakt de beste couscous? Marokko, Algerije en Tunesië dienen samen een dossier in bij de Unesco om couscous te laten erkennen.
Human Interest Human Interest Heeft online shoppen de grote warenhuizen doodgeslagen? Handig is het, zo'n warenhuis waar je alles, van mode tot boeken, onder één dak vindt. Maar wie trotseert de drukte nog als één muisklik volstaat om te shoppen? Binnenkort opent in Luik het eerste Europese distributiecentrum van Chinese internetreus Alibaba. Betekent dat het einde van de grote warenhuizen?
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts Is de actieve kool in mijn ijsje een 'natuurlijke detox' of minder onschuldig dan gedacht? Zwarte ijsjes, zwarte broodjes, zwarte pasta: donkergekleurd eten is hip. Agnes Goyvaerts onderzoekt waarom en of het de moeite is.
Culinair Culinair Terugblik op 2018: 'Zonder nouvelle cuisine van Joël Robuchon geen moleculaire of fusionkeuken' 6 augustus: in Frankrijk sterft Joël Robuchon, chef-kok met 32 Michelinsterren achter zijn naam. Als pionier van de nouvelle cuisine herschreef hij de regels van de haute cuisine.
Culinair Culinair Pizza op kerst: het feestmenu van chef Michaël Vrijmoed Speciaal voor Knack Weekend ontwierp Michaël Vrijmoed een menu dat gezelligheid en samenzijn vooropstelt. Afgelopen met dat zweten in de keuken, terwijl de gasten aan het aperitief al vrolijk beginnen te worden.
Culinair Culinair Oma maakt het altijd beter: vier families laten in de potten kijken Het feest is niet compleet zonder dat ene gerecht dat al jaren zo, en niet anders, wordt klaargemaakt en van generatie op generatie wordt doorgegeven, op basis van een handgeschreven recept van oma of een geheim ingrediënt van tante. Vier hobbykoks geven hun gekoesterde familiegeheim prijs.
Culinair Culinair Topchef Roger Souvereyns (80): 'In de keuken bestaan geen vrienden' Kok Roger Souvereyns wordt op 2 december tachtig. Die week verschijnt ook het boek Roger & Ik, waarin chefs en sommeliers terugblikken op hun band met de voormalige chef van het Hasseltse Scholteshof. Souvereyns houdt nu een luxueuze table d'amis bij hem thuis in Kalmthout.
Nieuws & Trends Nieuws & Trends De kleren maken de soap: de geheimen van de tv-stylisten Horden meisjes probeerden twintig jaar geleden het kapsel van Rachel uit Friends na te bootsen. Zou de pony van Olivia in Thuis hetzelfde effect hebben? En is Jeanne uit DeKotmadam het evenbeeld van de Vlaamse huisvrouw? We trokken met onze vragen naar de set.
Nieuws & Trends Nieuws & Trends Alexander McQueen: een portret van een gekwelde ziel 'Nee, dit is beslist niet de zoveelste modefilm', zeggen Ian Bonhôte en Peter Ettedgui wanneer we met hen aan tafel schuiven voor een gesprek over de Alexander McQueen-documentaire. Zij zijn de scenaristen/producers/regisseurs van de film die kortweg McQueen heet en op het Film Fest Gent zijn Belgische première beleefde.
Culinair Culinair Royal Belgian Caviar verovert de wereld: het geheim van zwarte parels uit de Kempen René Redzepi van Noma heeft hem op de kaart en Gert De Mangeleer van Hertog Jan verleidt er de Japanners mee: Royal Belgian Caviar mag dan van Turnhout komen, hij verovert de wereld op kousenvoeten. Wat is het geheim?
Column | Agnes Goyvaerts Column | Agnes Goyvaerts 'Koeienuier is lekker, niks griezeligs!' Je vindt het nu niet meer zo makkelijk, maar gekookte koeienuier is wel degelijk een lekkernij. Een pleidooi voor een ondergewaardeerd stuk vlees.
Culinair Culinair Sergio Herman brengt nieuw kookboek uit: 'Een pasta moet niet altijd met tomaat en basilicum' 'Ik wil een chef zijn in de breedste zin', zegt Sergio Herman. 'Ik wil koken, maar ook boeken schrijven en mooie borden ontwerpen.' In oktober zien we het resultaat van zijn gelaagdheid: een knap boek over smaakmakers, en pannen die mooi genoeg zijn om op tafel te zetten.
Culinair Culinair Wild farmer Dries Delanote: 'Met je handen in de grond wroeten is een universele taal' Met zijn bedrijf Le Monde des Mille Couleurs, in het uiterste westen van het land, levert Dries Delanote (44) ecologisch gekweekte groenten, bloemen en wilde kruiden aan toprestaurants, tot over de Franse grens.
Culinair Culinair Ontwerpster Jo De Visscher: 'Eten blijft me inspireren' Mode en eten zijn doorgaans geen beste vrienden. Bij ontwerpster Jo De Visscher zijn ze dat wel: al sinds haar eerste collectie, tien jaar geleden, is het thema telkens iets lekkers. Speciaal voor Knack Weekend gaat ze aan de slag met de keuken van haar man, de Kameroense kunstenaar Pascale Marthine Tayou.
Culinair Culinair Restaurants en hun bijzaken: 'Kan ik dat hier kopen?' "Dát was lekkere olijfolie, kan ik die hier ook kopen?" Misschien is het zo wel begonnen. Steeds meer restaurants gaan winkeltje spelen. "Een restaurant openen en tot je pensioen in de keuken blijven is verleden tijd", zegt de Gentse horecaondernemer Eric De Wagenaere.
Culinair Culinair Chef Giorgio Locatelli pleit voor koken met liefde: 'Ik kan heel emotioneel worden van een gerecht' Bij elk recept van Giorgio Locatelli hoort een anekdote, een verhaal, een goede raad. Een ontmoeting met de sterrenchef kan dan ook nooit een klassiek interview zijn, zoals ook zijn nieuwste kookboek zoveel meer is dan een bundel recepten. "Een gerecht maak je niet alleen met de ingrediënten, maar ook met de geschiedenis die eraan vasthangt."
Culinair Culinair Nick Bril van The Jane in Antwerpen: 'Koks kunnen intelligent zijn, maar ook boefjesgedrag vertonen' Nick Bril (34) opende samen met Sergio Herman The Jane in Antwerpen. Zijn nieuwe boek, 33 by Nick Bril, volgt hem een jaar in de keuken, op reis en aan de draaitafel.
Culinair Culinair Authentieke pesto: werken met de ellebogen In maart speelde zich in de stad Genua een bijzonder spektakel af: honderd mannen en vrouwen bonden een groene schort voor en schaarden zich in het statige Palazzo Ducale achter lange tafels. Hier ging iets belangrijks gebeuren: de tweejaarlijkse Mondiale van de pesto.
Opinie | Agnes Goyvaerts Opinie | Agnes Goyvaerts 'Waarom is er nog geen bakker op het idee gekomen om pistolets aan huis te leveren?' 'Op zondagmorgen gaat er niets boven een verse, krakende pistolet met boter en een kop dampende koffie', vindt journaliste Agnes Goyvaerts.
Nieuws & Trends Nieuws & Trends 35 jaar Mode, dit is Belgisch: hoe het belangrijkste modenummer tot stand kwam Jarenlang leek Belgische mode niet te bestaan. Tot in de jaren tachtig de crisis tot actie dwong: er kwam een plan, er kwam geld en er kwamen campagnes. Vandaag doet het woord 'Belgisch' overal bellen rinkelen. Ere wie ere toekomt, van Walter Van Beirendonck tot Willy Claes.
Nieuws & Trends Nieuws & Trends Voormalig model en presentatrice Ghislaine Nuytten: 'Ik zie vandaag veel preutsheid' Ghislaine Nuytten (63) begon haar carrière als model in binnen- en buitenland. In de jaren tachtig en negentig maakte ze modeprogramma's voor de openbare omroep. Als journaliste en mode-experte bleef ze ook nadien voor radio en televisie werken.
Culinair Culinair Succeskok Yotam Ottolenghi brengt bakboek uit: 'Als je kunt lezen, kun je bakken' De populaire Israëlisch-Londense chef en auteur van succesboeken als Plenty en Jerusalem veroverde de harten van duizenden thuiskoks met zijn recepten waarin groenten de hoofdrol spelen. Minder bekend is dat hij zijn carrière begon als patisseriechef. Logisch dus dat er nu Sweet is. Schaamteloos zoet.
Culinair Culinair Kristel Balcaen, champagneambassadeur: 'Ik hoop dat ik nooit een wijnsnob word' Kristel Balcaen (43) won onlangs de Belgische finale van het Concours européen des Ambassadeurs du Champagne van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Als 's lands eerste vrouwelijke champagneambassadeur neemt ze begin november deel aan de Europese finale in Epernay. Balcaen is Germaniste en doceert Digital Arts & Entertainment aan de Howest in Kortrijk.