Berlijns verbod op verhuur Airbnb-appartementen houdt stand

© Getty Images/iStockphoto

De administratieve rechtbank van Berlijn heeft woensdag het verbod voor inwoners van de Duitse hoofdstad om hun hele woning op platforms als Airbnb door te verhuren, bevestigd. Vier verhuurders waren tegen het verbod naar de rechtbank gestapt, maar krijgen nu dus ongelijk.

Het Berlijnse stadsbestuur besliste om vanaf 1 mei (na een overgangsperiode van twee jaar) een verbod in te stellen op het verhuren van een volledige woonst aan toeristen. Daardoor kunnen Berlijnse eigenaars sindsdien enkel een kamer doorverhuren, en niet langer hun volledige appartement of woning. Doen ze dat toch, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 100.000 euro.

Bedoeling van de maatregel is om de prijzen op de Berlijnse huurmarkt onder controle te houden. De stad kampt al jaren met een tekort aan betaalbare woningen. Volgens het stadsbestuur spelen de populaire verhuurwebsites zoals Airbnb, wimdu en 9Flats daar een belangrijke rol in, omdat toeristen zo de broodnodige woonruimte voor de inwoners inpalmen.

Klacht

Enkele verhuurders vonden het verbod “onevenredig” en trokken naar de rechtbank. De rechter stelde echter dat de klacht ongegrond was, en dat het verbod “conform de grondwet” en “rechtvaardig” is, omdat er zo opnieuw woonruimte vrijkomt in de Duitse hoofdstad. Verhuurplatform Wimdu reageerde woensdag teleurgesteld op de uitspraak, en sprak van “een zwarte dag voor Berlijn”.

De klacht van de vier eigenaren waarin woensdag uitspraak werd gedaan, is de eerste in een reeks van gelijkaardige klachten. In Berlijn zelf zijn er nog zo nog tientallen anderen en ook in andere Duitse steden zoals Hamburg, Freiburg en München zijn rechtszaken niet ondenkbaar, gezien ook de inwoners van die steden hun woning niet zomaar aan toeristen mogen verhuren. De uitspraak van de rechtbank in Berlijn kan in die zin dus een belangrijk precedent zijn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content