Slaap inhalen: kan dat wel?
Een huilende baby, een snurkende partner of een gigantische verkoudheid: het zijn allemaal elementen die ervoor kunnen zorgen dat jouw nachtrust het moet bekopen. Kan je dit wel inhalen?
Ons lichaam moet elke dag kunnen rusten, studies spreken idealiter over een nachtje slaap van zeven tot negen uren. Wanneer we afklokken op minder dan zeven uur ontstaat er een zekere vorm van slaapschuld, aldus The Greatist. Als deze slaapschuld zich opstapelt door een gebrek aan nachtrust voor enkele dagen tot weken, dan wordt het steeds moeilijker om opnieuw een uitgerust gevoel te krijgen.
Een acuut slaaptekort, na enkele dagen, is makkelijk op te lossen. Kruip in het weekend drie tot vier uurtjes langer tussen de dons en je kan de week zonder problemen uitgerust starten. Een studie over de ‘accumulatieve kost van slaapdeprivatie’ toont echter aan dat wanneer deelnemers van het onderzoek twee weken aan een stuk slechts zes uur per nacht slapen, ze daar heel wat gevolgen van ondervinden.
De fysieke en psychologische capaciteiten nemen af, ze zijn zelfs te vergelijken met de capaciteiten van iemand die twee nachten helemaal niets heeft geslapen. Hoewel hun functioneren eronder leed, oordeelde geen enkele proefpersoon dat ze er slecht aan toe waren. Hun mistige hoofd werd als normaal beschouwd. Een goede raad is dus om het inhalen van slaap niet te lang uit te stellen. Want hoe langer je wacht, des te harder de gevolgen zullen zijn. (AB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier