Milaan: Onderwater met Versace en in de lucht met Trussardi

Op de modeweek in Milaan inspireerde Donatella Versace zich op zeemeerminnen en ander onderwaterfauna, terwijl de modellen bij Trussardi op vliegtuigreis vertrokken.

Op de modeweek in Milaan inspireerde Donatella Versace zich op zeemeerminnen en ander onderwaterfauna, terwijl de modellen bij Trussardi op vliegtuigreis vertrokken.

Bij Versace wordt allicht fel gerekend op de nakende samenwerking met H&M, de Zweedse winkelstraatgigant. De voor november aangekondigde collectie, waarmee het merk in de voetsporen treedt van onder anderen Karl Lagerfeld, Viktor & Rolf en Sonia Rykiel, werd voor het eerst aangekondigd in juni, vlak na de mannenshow in het hoofdkwartier van Versace, in Via Gésu.

Donatella Versace droeg toen een jurkje uit de collectie voor H&M, en de mannenshow was, meer dan een défilé, een snelcursus Versace voor beginners: een briljant marketinginstrument, dat het merk opnieuw begerenswaardig moest maken, en in dat opzicht een geslaagde operatie (het was ook gewoon een geweldige show).

Voor de damesshow van gisteren vermeed Donatella al te voor de hand liggende referenties naar het erfgoed van broer Gianni, of zelfs haar eigen werk voor het huis. De Medusa-hoofden en typische Versace-dessins, zo beweerde ze, zijn gereserveerd voor het experiment in fast fashion. Ze zocht voor de zomer liever heil in zee: zeemeerminnen, zeesterren, en ander onderwaterfauna (afgedrukt in zachte pastels op witte of pistachegroene minijurkjes, shorts).

Maar Versace zal altijd wel Versace blijven: van onderwater herkende je omzeggens de gebouwen van Miami Beach. Het is Hot In The City, zong Billy Idol op de soundtrack (Rufus Wainwright zat op de eerste rij, in een eerlijk gezegd niet bijzonder verleidelijk hemd van Versace, en naast hem deed Heidi Klum haar best om vriendelijk te poseren voor iedereen in het publiek die een foto van haar wilde nemen, en dat waren nogal wat mensen). Zoals gewoonlijk: een absoluut hoogtepunt van de modeweek van Milaan.

Bekijk alle beelden van het Versace defilé op Catwalk Weekend.

Trussardi viert al sinds januari zijn honderdste verjaardag. Het merk was toen eregast van Pitti in Firenze, en organiseerde daar een groots opgezette show. Trussardi werd op dat moment nog geleid door Milan Vukmirovic. Die ontwerper werd enkele weken later nogal abrupt de laan uitgestuurd. In zijn plaats kwam Umit Benan, een jonge ontwerper die sinds vorig jaar veel bewondering oogst met zijn mannenlijn. Benan toonde zijn eerste collectie voor Trussardi tijdens de mannenweek in juni — een uitstekende presentatie — en kreeg gisterenavond zijn grote vuurdoop voor de damescollectie.

De show was opgevat als een vliegtuigreis: de modellen namen na hun rondje over de catwalk plaats op een dubbele rij vliegtuigstoelen, en de gasten kregen een doosje met enkele niet bijzonder lekkere hapjes van sterrenchef Andrea Berton en designer Michael Young.

De kleren waren oneindig veel beter dan de hapjes (en daar gaat het uiteindelijk om). Als Trussardi een kleur is, dan beige, en Benan heeft dat goed begrepen — afgewisseld met rood en stewardessenblauw. Zijn ervaring als mannenontwerper bleek duidelijk uit het relatief grote aantal pakken en pantalons.

Benan blijft gefascineerd door de eighties, en hamert ook op het verleden van Trussardi als accessoirespecialist. Nogal wat modellen zeulden met koffers en draagtassen. Een uitstekend debuut, voorwaar.

Bekijk alle beelden van het Trussardi defilé op Catwalk Weekend.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content