Zoutvat van Frankrijk

08/07/09 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:26

Van juni tot september wordt in het Zuid-Bretoense schiereiland Guérande de beroemde 'fleur de sel' geoogst. Maar niet alleen zout zorgt hier voor pit. Naast strand en water vind je romaneske badplaatsen en veel lekkers uit de zee.

In de zoutpannen

Elegant plukt Mathilde Boulot na schooltijd de zoutkristallen van het wateroppervlak. Als jonge tiener weet ze nog niet of ze het werk van haar vader zal verderzetten, maar de techniek om de fleur de sel voorzichtig te oogsten, heeft ze in ieder geval goed beet. Papa Laurent is al veertien jaar actief als paludier (zoutpanarbeider) , een naam die overigens alleen in dit gebied mag gebruikt worden. "Ik leerde het beroep van zoutwinner omdat werken in en met de natuur me een echte uitdaging leek", vertelt Boulot. "Het zoutmoerasgebied van Guérande in het zuiden van Bretagne omvat zo'n 1700 hectare en biedt werk aan 290 paludiers." Veertig van hen zijn vrouwen. Het zout uit dit immense en unieke natuurgebied is wereldvermaard om zijn particuliere, zachte, intense smaak. Voorzien van een label rouge - Fransen zijn meester in het beschermen en promoten van hun kwaliteitsproducten - geniet dit zout in heel de culinaire wereld bekendheid.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners