Waarom meedoen aan Dagen Zonder Vlees goed is voor je portefeuille
Vegetarisch eten duur? Nee hoor. Dit stuk legt uit waarom vlees laten een goede zaak is voor je spaarvarken en je krijgt er meteen nog een aantal tips bij over hoe je nóg goedkoper lekkers kan inslaan.
Laten we even teruggaan in de tijd. Ik ben zo’n twintig jaar oud en student op kot in Antwerpen. Mijn krappe weekbudget dwingt me op keuzes te maken: een terrasje gaan doen of bezuinigen op mijn maaltijden? Als levenslustige student is die keuze snel gemaakt: ik beperk me in de winkel algauw tot het kopen van groenten en fruit, aangevuld met allerlei uit de drogisterij. Dat ik vandaag nog steeds bijna enkel vegetarisch kook, is niet begonnen vanuit idealisme, maar vanuit dat beperkte studentenbudget. Vlees laten was een gemakkelijke manier om een rondje langer te kunnen blijven zitten op café. p>
Dat vegetarisch eten dan ook soms als duurder te boek staat, is op zich behoorlijk vreemd. Vleesvervangers zijn inderdaad niet altijd goedkoop, maar – hier komt een vegetariërsgeheimpje – stiekem ook lang niet altijd lekker. Vegetariërs kopen maar zelden voorgemaakte burgers, quorngehakt en zelfs tofu. Waarom zouden ze ook? Het is al lang aangetoond dat vleesvervangers niet nodig zijn in een gebalanceerd eetpatroon. Af en toe zijn ze een leuk extraatje, bijvoorbeeld tijdens een drukke week op het werk, of handig voor mensen die de vegetarische keuken nog maar pas leren kennen en nog erg vertrouwd zijn met de Vlaamse vleesje-groente-aardappel-gerechten.
Want nee, een lekkere maaltijd hoeft niet uit die drie componenten te bestaan. Meer zelfs: de gemiddelde vegetariër vindt dergelijk voedsel onnoemelijk saai. Die willen smaakvolle groentebereidingen, bossen verse kruiden en sauzen die erom smeken rechtstreeks uit de pan gelikt te worden.
Dus daar zijn we alvast uit: vleesvervangers hoeven lang niet elke dag. Wie die weglaat, zal vanzelf merken dat vegetarisch eten niet duurder is dan een omnivorendieet, integendeel. Wie de seizoenen zelfs maar een beetje volgt, kan groenten kopen voor verschillende dagen voor de prijs van een steak. Groenteballetjes of burgers? Als je die per se wil, kan je ze zelf maken in een kwartier tijd, voor een fractie van de prijs waaraan ze in de winkel liggen. Groenten en peulvruchten, de basiscomponenten van vegetarische voeding, zijn zowat het goedkoopste dat je in de supermarkt kan vinden.
Dat gezond eten per definitie duurder is, is een cliché dat niet noodzakelijk hoeft te kloppen. Het is waar dat goedkope kant-en-klaarmaaltijden ongezonder zijn dan wanneer je het zelf maakt, maar dat wil niets zeggen over goedkoop voedsel an sich.
Tips om vegetarisch eten nóg goedkoper te maken h2>- Laat je niet verleiden door ‘handige’ verpakkingen en koop in bulk. Het enige dat je nodig hebt om vervolgens voedselverspilling bij jou thuis te vermijden, is een minimale planning. Al kunnen deze tips ook helpen.
- Laat je niet tegenhouden om grote hoeveelheden te kopen, ook niet als alleenstaande. Als vegetariër eet je sowieso meer groenten, dus laat dat kleine zakje voorgesneden sla gerust liggen: je krijgt die krop sla heus wel op. En anders maak je er toch gewoon slasoep van?
- Koop peulvruchten niet in blik, maar gedroogd en in grote verpakkingen. Kook ze allemaal samen en vries in wat je niet meteen nodig hebt.
- Plan af en toe een uitstapje naar de toko. Misopasta, kruiden, tofu,… Je vindt het er allemaal aan prijzen die veel lager zijn dan in de gemiddelde supermarkt.
- Vind een geheim ingrediënt waarmee je alle kanten op kan en altijd in veilige hoeveelheden in huis hebt. Voor sommige mensen zijn dat gedroogde paddenstoelen (goedkoper te vinden in Aziatische supermarkten), voor anderen grote zakken diepvrieserwtjes. Als je dat ene geheime ingrediënt altijd in je kast of vriezer hebt liggen, kan je elke avond wel iets lekker maken zonder dat je de neiging hebt overbodige impulsaankopen te doen.
- Als je de tijd hebt om naar de markt te gaan: doen! Daar kan je sowieso al vaak goedkoop grote hoeveelheden groente en fruit kopen, maar dat wordt zelfs nog beter als je er het juiste moment weet uit te kiezen. Op het einde van de markt willen de meeste kramers vooral kwijt wat ze nog hebben. Twee kilo appelen voor een euro: het zijn absoluut zaakjes die je kan doen op het juiste moment.
- De korte keten is al lang geen geitenwollensokkengebeuren meer. Rechtstreeks van de boer kopen (eventueel via organisaties zoals Boeren en Buren) is goedkoper voor jou, vaak verser en nog eens beter voor de boer ook. Van een win-win-operatie gesproken.
- Voor alle andere tips: dit artikel vatte al mooi samen wat in dit kader vergeten is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier