Zijn vleesvervangers nodig in een vegetarisch dieet?

© iStock

Heeft Dagen Zonder Vlees jou geïnspireerd om wat vaker vegetarisch te eten en heb je daarom een hele lading vleesvervangers ingeslagen? Dat is zeker niet slecht van je, maar is dat eigenlijk wel nodig?

Seitan, tempeh, tofu, maar ook ‘vegetarische vlees’ als kipfilets, nuggets of worstjes: vleesvervangers bestaan in alle vormen en maten. Leuk, maar is het eigenlijk wel nodig?

Vleesvervangers zoals burgers, gepaneerde ‘kippen’lapjes of vegetarische worstjes blijken vooral gemakkelijke opstapjes om vegetarisch te beginnen eten. Wie de typische vleesje-groente-patatje-maaltijden gewoon is, kan met deze vleesvervangers gemakkelijk wat vaker vegetarisch eten zonder veel te moeten veranderen aan zijn manier van koken. Of organiseer jij als vleeseter een etentje met allerlei mensen waarvan er een vegetariër blijkt te zijn? Ook dan komen ze goed van pas, want je kan rekening houden met ieders dieet zonder al te veel aanpassingen te moeten doen: je vervangt het vlees op het dat ene bord door een vegetarische variant en daarmee is de kous af.

Niet compleet

Fulltime vegetariërs zullen dit ‘namaakvlees’ echter niet vaak zelf op hun bord leggen. Dat heeft verschillende oorzaken: deze producten zijn vaak nogal prijzig, zelden écht lekker en bovendien niet altijd even gezond.

Zijn vleesvervangers nodig in een vegetarisch dieet?
© iStock

Heel wat van die vlees-maar-niet-echt-vlees-producten bevatten niet genoeg eiwitten of ijzer om een stuk vlees evenwaardig te vervangen, maar wel vetten en zout. (Voor de cijfers daarover verwijzen we je graag door naar dit stuk dat verscheen in Eos.) Uiteraard kan het geen kwaad om af en toe eens een dergelijk product op je bord te leggen – net zoals het geen kwaad kan om af en toe eens frietjes te eten – maar het elke dag doen, is niet aan te raden.

Hoe zit het dan met die andere vleesvervangers zoals tofu, quorn, tempeh en seitan? Die producten zijn volwaardige vleesvervangers met een relatief laag gehalte aan calorieën. Gezonde producten dus, maar toch zal een vegetariër ze ook niet elke dag op zijn bord leggen.

Wat dan wel?

Een wat meer ervaren vegetariër is namelijk afgestapt van het idee dat een maaltijd uit drie componenten moet bestaan, zijnde: iets vlezig, iets met groenten en iets rijk aan koolhydraten. Ook heel wat groenten en peulvruchten bevatten bijvoorbeeld eiwitten en ijzer, waardoor het niet altijd nodig is om met die vleesvervangers te werken en waardoor je gebalanceerde maaltijden kan koken met enkel groenten. Welke dat zijn, vind je in dit overzicht.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content