Voedingsindustrie blijft zich verzetten tegen statiegeld op blikjes

© iStock

De invoering van statiegeld op blikjes of flesjes in Vlaanderen of België zou consumenten massaal naar goedkopere winkels over de grens jagen, klinkt het bij de Belgische voedingsindustrie Fevia.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege kondigde vorig jaar aan dat ze de invoering van 25 eurocent statiegeld op blikjes en plastic flesjes liet onderzoeken. Onder meer Bond Beter Leefmilieu dringt aan op de invoering van statiegeld, een systeem dat onder meer in Scandinavië en Duitsland al bestaat. Het zou wel pas ten vroegste in 2018 kunnen worden ingevoerd.

Begin dit jaar sloot de industrie echter een zwerfvuilovereenkomst met de Vlaamse regering. De verpakkings- en voedingsindustrie en de distributiesector zullen de komende zeven jaar elk jaar 9,6 miljoen euro op tafel leggen om de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen aan te pakken. De sector beloofde Schauvliege dat het plan tegen de zomer van 2018 hetzelfde resultaat zal opleveren als de invoering van statiegeld.

De minister wacht de resultaten af, maar als die niet goed zijn “liggen alle opties terug op tafel”.

Belgische federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia blijft zich hoe dan ook verzetten tegen statiegeld. De sector vindt Vlaanderen of België te klein om alleen statiegeld in te voeren.

De Belg zou massaal in het buitenland kopen, luidt het. “We zouden in eigen voet schieten”, zegt Eylenbosch, die ook een hoge functie bekleedt bij Coca-Cola in Europa.

Hij zet eerder in op een mentaliteitswijziging. “Er is een hele weg af te leggen. We moeten mensen sensibiliseren zodat ze zich niet meer als zwijnen gedragen”, klinkt het. Eylenbosch ziet vooral bij jongeren al een gedragswijziging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content