Vernieuwde Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck heropend

© gf

Na een grondige renovatie kan stadsbrouwerij De Koninck vanaf 1 september opnieuw bezocht worden. Een interactieve Tour doorheen tien exporuimtes toont het hele brouwproces. ‘De Koninck moet opnieuw een parel aan het bierfirmament zijn.’

Sinds 1833 worden de bieren van De Koninck gebrouwen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen en zo is Brouwerij De Koninck de enige actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad waar onder meer het beruchte Bolleke, Triple d’Anvers en sinds kort ook Wild Jo worden gebrouwen. De afgelopen vijftien maanden heeft de brouwsite een grondige metamorfose ondergaan.

Vanaf 1 september is de vernieuwde site opnieuw open voor het grote publiek. Een interactieve tentoonstelling doorheen tien exporuimtes toont het hele brouwproces. Men hoopt jaarlijks op zo’n 100.000 bezoekers.

“We willen ook van De Koninck opnieuw een parel aan het bierfirmament maken”, zei CEO Michel Moortgat van moederbedrijf Brouwerij Duvel Moortgat. Hij kreeg er samen met een rist prominenten, waaronder Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA), als een van de eersten een rondleiding waar hij werd ondergedompeld in een ‘Koninklijcke wereld’.

Vernieuwde Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck heropend
© GF
Vernieuwde Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck heropend
© GF

Interactieve tentoonstelling

Grootste nieuwigheid is een interactieve tentoonstelling, die doorheen tien zalen de geschiedenis van de brouwerij toont. Naast de bieren komen ook de andere bieren van moederbedrijf Moortgat veelvuldig aan bod.

Opvallend is een gesprek op verschillende videoschermen aan de muur van een nagebouwd café, waarin de huidige en verschillende voormalige topstukken discussiëren over de geschiedenis van de brouwerij. Er kan ook wort geproefd worden. Dat is een vrij zoete mengeling die nog niet is gegist. Een vier meter hoge loopbrug toont ook de brouwzaal zelf.

De tentoonstelling zet ook andere bekende activiteiten van Antwerpen, zoals de diamant- en havensector, in de kijker. Ook alle andere brouwerijen in België werden op een grote landkaart geplaatst. (Bekijk onderaan het overzicht van de exporuimtes.)

Het hele opzet krijgt subsidies van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse overheid. Het project kostte zo’n 10 miljoen euro, waarvan ongeveer 1,5 miljoen euro vanuit Vlaanderen komt. Een bezoek aan het centrum duurt naar verwachting zo’n 75 tot 90 minuten en er is een degustatie voorzien. De toegang kost maximaal 12 euro per persoon. Men hoopt jaarlijks op zo’n 100.000 bezoekers.

Toeristische trekpleister

Weyts verwees voor zijn investeringen naar soortgelijke bierbeleveniscentra in het buitenland. “Het volstaat niet om alleen ’s werelds beste en meest diverse bieren te brouwen, je moet ze ook in de markt zetten”, zei hij.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA).
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA).© GF

“Ik wil dan ook internationaal meer uitpakken met dat heerlijke bierproeven. We kunnen fier zijn, maar we kunnen dat ook toeristisch gaan vermarkten. Daarom ook de steun voor dit bierbelevingscentrum, dat we ook in het buitenland gaan promoten, onder meer tijdens handelsmissies”. Weyts verwees daarmee ook naar een toeristisch infopunt voor Antwerpen en Vlaanderen, dat in de brouwerij aanwezig zal zijn.

CEO Michel Moortgat sprak van een langetermijnproject. “We hoeven niet binnen de drie jaar return uit deze investering te halen, maar we zijn er van overtuigd dat we – zoals bij onze andere merken – ook van Brouwerij De Koninck opnieuw een parel aan het bierfirmament kunnen maken”, klonk het. “De bezoekerstoer is maar één schakel in een grote reeks investeringen en werken om van Brouwerij De Koninck opnieuw een succes te maken.”

Ook Bekende Antwerpenaar Tanguy Ottomer was aanwezig.
Ook Bekende Antwerpenaar Tanguy Ottomer was aanwezig.© GF

Topslager De Laet & Van Haver opent er dit najaar een slagersatelier en deelt de ruimte met het duo Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, die er een restaurant zal openen. Culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc organiseert binnenkort kook-en bierdemo’s in het voormalige labo. De Berchemse Kaasaffineurs Van Tricht vestigden zich drie jaar geleden al in de brouwerij. In juni opende de getalenteerde chocolatier Jitsk er zijn atelier en boetiek. (DB)

Een voorstelling van de tien exporuimtes die je op eigen tempo kan bezoeken, al dan niet begeleid met een audiokit (Duits-Engels of Frans):

  1. 1. Welkom in Antwerpen

Hier word je als bezoeker door verschillende typische Antwerpenaren verwelkomd : de havenarbeider, diamantair, fashionista. Ze vertellen je wat Antwerpen voor hen betekent en over hun liefde voor ’t Stad.

  • 2. Café Historie

Deze ruimte is in sfeer van typisch Antwerps straatbeeld. Op een groot scherm, geprojecteerd via een caféraam, krijg je 180 jaar Antwerpse geschiedenis.

  • 3. Handjes-kamer

Je ontdekt alles rond de symboliek van “de hand”.

  • 4. Bollekes-ruimte

Je komt midden van een Bollekes glas te staan waar er een geanimeerde film met Ray Cokes je de unieke typische Belgische bierglascultuur belicht.

  • 5. De virtuele brouwzaal

Je komt via filmpjes in koperen ketels alles te weten over het complexe brouwproces en je kan wort proeven.

  • 6. De virtuele bottelarij

Je wordt meegezogen in de dynamiek van een moderne bottelarij.

  • 7. De besteldienst

Achter het stuur van een authentieke bestelwagen maak je een virtueel tochtje door Antwerpen.

  • 8. De Plaisante Hof

Is het café waar het allemaal begon. Je komt binnen in een bruin café en je ontmoet via grote portretschermen de vroegere eigenaars van de brouwerij die in gesprek treden met elkaar. Michel Moortgat als huidige directeur toost op een fantastische toekomst vanuit zijn kader.

  • 9. De loopbrug

Via een 4 meter hoge loopbrug kom je in de brouwzaal die je een uniek zicht geeft op het dynamische hart van de nog steeds actieve brouwerij.Via project mapping krijg je informatie over wat er zich in de brouwketel afspeelt.

  1. 10. Kamer van De Koninck

Hier sluit je de wandeling af met een serie beelden die de historische hoogtepunten nog eens in de kijker zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content