Steun onze boeren: inspiratie om meer melk te gebruiken

© iStock

Onze melkboeren krijgen het moeilijk nu de prijs weer tot hetzelfde dieptepunt is gezakt als in 2009. Vandaag krijgen ze, volgens Belga dankzij een onevenwicht in vraag en aanbod, nog maar 21 cent per liter. Hoog tijd om die vraag wat op te krikken en meer melk te gebruiken. Wij geven je alvast wat inspiratie.

De slogan “melk is goed voor elk” is dan vandaag dankzij vele koemelkallergieën en de opkomst van veganisme misschien wel wat achterhaald, maar toch gebruiken we zuivel nog erg vaak in de keuken. Wie onze Belgische boeren een hart onder de riem wilt steken en dat graag wilt combineren met wat tijd spenderen in de keuken, vindt hier alvast wat inspiratie.

Brood

Het zijn vaak de simpele dingen die het leven de moeite waard maken. Ontbijten met zelfgebakken melkbrood-boterhammen met een dikke laag choco op is daar een perfect voorbeeld van. Ook in Zweedse kaneelbroodjes kan je heel wat melk kwijt.

Voor je je aan het bakken zet, wil jij eerst je oud brood kwijt? Groot gelijk! Gelukkig voor jou lijstten we eerder al eens enkele tips op om de perfecte wentelteefjes te maken, zo steun je tegelijk toch ook nog een melkboer.

Saus

Wie “saus met melk” zegt, zegt bechamel. Onze nationale keuken barst van de klassiekers waar de romige saus een hoofdrol in speelt, denk maar aan een koninginnenhapje of witlof met ham en kaas. In een iets dikkere versie krijg je de basis voor homemade garnaalkroketten en als je de Italiaanse keuken wel weet te appreciëren, gebruik je de saus in een lasagne.

Steun onze boeren: inspiratie om meer melk te gebruiken
© iStock

Toch hoef je niet noodzakelijk boter en bloem te gebruiken om een lekkere melksaus te maken. Met noten erbij wordt het bijvoorbeeld een lichte saus voor bij een aards gerecht.

Voor het stevigere werk kies je voor room als basis voor je saus. Je steak met peperroomsaus of deze mosselen worden alleen maar lekkerder met een vers zuivelproduct van eigen bodem.

Kaas

Wist je dat sommige kazen erg gemakkelijk zelf te maken zijn? Voor bijvoorbeeld ricotta heb je niet meer nodig dan melk, zout, citroen en een beetje tijd. Verwarm een liter volle melk tot tegen het kookpunt, maar laat niet koken. Roer ondertussen af en toe met een houten lepel. Wanneer de melk tegen haar kookpunt aan zit, voeg je 5 eetlepels vers citroensap en een theelepel zout toe. Haal de pot van het vuur en laat een kwartier staan. Leg dan een natte kaasdoek (of nieuwe panty, dat werkt even goed) in een vergiet en giet de geschifte melk erdoor. Laat een half uur uitlekken en knijp er daarna het resterende overtollig vocht uit. Je ricotta is klaar voor gebruik en blijft tot drie dagen goed in de koelkast.

Yoghurt

Ook yoghurt moet je beslist eens zelf proberen maken. Warm een liter volle melk op tot 45 graden. Roer in een aparte mengkom een soeplepel kristalsuiker en een soeplepel melkpoeder samen met wat melk tot een glad papje. Voeg daar 125 ml yoghurt aan toe en roer opnieuw. Giet tenslotte beetje bij beetje de melk bij het mengsel. Je mengsel is nu klaar, maar de yoghurtbacteriën moeten hun werk nog doen. Giet de yoghurt in een afsluitbare bokaal en plaats 8 tot 12 uur op een warme (tussen de 32 en 49 graden) plaats. Dat kan in een oven of tijdens een zomerse dag gewoon buiten.

Drink het

Een milkshake is niet alleen een heerlijke snack, maar ook een goede manier om wegterende bananen, bessen en ander fruit te redden van een anonieme dood op de composthoop. Ook lekker met pistachenoten! Voor een simpele en gezonde homemade Fristi blend je twee handenvol gespoelde aardbeien met twee koppen melk.

Steun onze boeren: inspiratie om meer melk te gebruiken
© iStock

Ben je meer te vinden voor een verrassende cocktail? Probeer dan eens dit romig drankje met gin of een white russian!

Achteraf

Een uitdaging voor je: noem één nagerecht waar je geen melk, room of boter voor nodig hebt. (Oké, ze bestaan, maar geef toe: het zijn niet de eerste desserts waar je aan denkt.) Pannenkoeken, crème brûlée, roomijs, panna cotta, chocolademousse en zowat alle taarten hebben twee dingen gemeen: er zit zuivel in én ze zelf maken is gegarandeerd enkele uren keukenplezier verzekerd.

Dessertjes eten om onze boeren een hart onder de riem te steken? Wij hebben al minder sympathieke acties voor het goede doel gesteund. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content