6 tips voor perfecte wentelteefjes

3685449

Wentelteefjes zijn een heerlijk ontbijt of – mits wat meer afwerking – een gemakkelijk dessert, maar er loopt vaak iets mis bij het maken ervan. Dankzij deze tips voorkom je dat je gewonnen brood verandert in een papperige brei.

Wentelteefjes zijn een heerlijk ontbijt of – mits wat meer afwerking – een gemakkelijk dessert, maar er loopt vaak iets mis bij het maken ervan. Dankzij deze tips voorkom je dat je gewonnen brood verandert in een papperige brei.

Of je het nu gewonnen of verloren brood noemt: wentelteefjes zijn altijd een hit. Of hoe je van droog brood dat je misschien verloren waande, toch nog een winner kan maken.

1. Gebruik het juiste brood

In principe kan je met elk soort brood wentelteefjes maken, maar het lekkerste resultaat krijg je met een compact kwaliteitsbrood zonder al te veel gaten in. Dat kan een brioche zijn, maar evengoed een traditioneel wit boerenbrood. Brood met een grote dichtheid zal je mengsel van ei en melk absorberen zoals een spons. Snijd bovendien je brood dik (in sneetjes van ongeveer 1 cm) zodat de binnenkant lekker romig zal blijven terwijl de buitenkant krokant zal worden.

2. Droog brood

Aan vers brood heb je niet veel als je wentelteefjes wil maken, want dat zal alleen maar leiden tot een zompig eindresultaat. Je gebruikt het beste brood van enkele dagen oud – dat is niet alleen goed uitgedroogd, maar je gaat ook nog eens voedselverspilling tegen. Waarom brood droog moet zijn om er lekkere wentelteefjes mee te maken? Het zal je ei-melkmengsel beter absorberen én droog brood heeft minder smaak dan een versgebakken exemplaar, zodat je wentelteefje meer naar wentelteefje zal smaken dan naar brood met nog iets bij.

Als je niet kan wachten tot je brood oud is, kan je ook enkele sneden uitdrogen in een oven op lage temperatuur.

3. Het juiste mengsel

De beste wentelteefjes maak je natuurlijk met het beste mengsel. Experts raden aan 70 ml melk te gebruiken per ei. Wil je een extra rijk en romig beslag? Kies dan voor volle melk en gebruik alleen de eigelen.

Met een goede dichtheid is verloren brood al half gewonnen.
Met een goede dichtheid is verloren brood al half gewonnen.© iStock

4. Een geheim ingrediënt

Het basisrecept van wentelteefjes is simpel, maar het leuke aan het gerecht zit ‘m in de mogelijkheid tot experimenteren. Voeg bijvoorbeeld eens wat vanille-extract toe aan je beslag, of kies voor een flinke snuf kaneel. Voor een grote-mensen-versie giet je er een zoete likeur bij zoals Grand Marnier.

5. Bakken

Jij hebt alle stappen braaf opgevolgd en denkt dat er nu niets meer mis kan gaan? Think again, want je hebt je zompige sneetjes nog steeds niet gebakken. Voor een knapperig, maar vanbinnen lekker zacht wentelteefje zorg je best voor een gloeiend hete pan. Als die namelijk niet warm genoeg is, zal het ei-melkmengsel uitlopen in plaats van meteen in het brood te bakken. Wees ook voorzichtig als je boter gebruikt, want die bakt vlug aan. Kies eventueel voor een neutrale plantaardige olie. Last but not least: veeg je pan tussen elke nieuwe baksessie even uit, zodat restjes van een oude lading niet kunnen verbranden wanneer je de nieuwe bakt.

6. Wentelteefjes voor een heel leger

Het vervelende aan wentelteefjes is dat je ze meteen moet opeten eens ze de pan uitkomen: erg vervelend wanneer je voor een grote groep moet koken, want niemand kan tegelijk eten en de bakker kent geen seconde rust. Laat je pan gerust in de kast liggen wanneer je nog eens wentelteefjes maakt voor een heel leger. Dip liever je brood in het melk-eimengsel en schik de sneetjes op een ingevette bakplaat. 12 tot 15 minuten in een oven van 190° en je kan met z’n allen aan tafel. Smakelijk!

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content