Restaurant Grand Cabaret: Vernieuwend en gewaagd

04/09/14 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Bron: Knack Weekend

De meest schilderachtige kok van de Vlaamse kust is zonder twijfel Vincent Florizoone, chef-kok van het Nieuwpoortse restaurant Grand Cabaret.

Restaurant Grand Cabaret: Vernieuwend en gewaagd

© Daniel Geeraerts

Chef-kok Vincent Florizoone heeft het voorkomen van een jonge Salvador Dali en zijn restaurant Grand Cabaret is ingericht als een cabardouche. Later op de avond gaat het roze licht aan, klinkt omfloerste muziek en worden de nostalgische zwart-witfoto's aan de muur omgedraaid, waardoor erotische plaatjes naar voren komen.

Vincent Floorizoone heeft van zijn ongetemde levens- en dito kookstijl zijn visitekaartje gemaakt. De kok werd opgeleid in toprestaurants als Don Alfonso (Italië) en Bruneau (Brussel). In zijn eerste eigen eethuisje, Petit Cabaret in Veurne, profileerde hij zich al snel als een enthousiaste vertegenwoordiger van het 'nieuwe speelkoken'.

Tien jaar geleden verhuisden de potten en pannen naar Nieuwpoort, waar hij Grand Cabaret opende. Zijn vernieuwende en gewaagde creaties vol geconcentreerde smaken vallen in de smaak bij vooruitstrevende fijnproevers. Vincent beheerst de laatste technieken, gaart op lage temperatuur, rookt à la minute en past textuur veranderingen toe om een gewoon product op een ongewone manier te brengen.

De drankenkaart van Grand Cabaret vermeldt een van de meest uitgebreide en interessante biercollecties van Vlaanderen. Lokale bieren als Struise Lager Imperialist (5 euro) of Pannepeut Struis Brouwers (6 euro) worden uit het vat schonken. Trappistenbieren als Westvleteren 12° (33 cl - 14 euro), de Cam Framboise Lambiek (75 cl - 46 euro) of Tsjeeses 2011, port barrel aged/cloudy amber (75 cl - 86 euro) uit de fles. Grand Cabaret heeft een groeiende reputatie bij bierliefhebbers: op Tim Webbs Place Ratings staat het zelfs op nummer één.

Wij kregen brood met boter uit een tandpastatube en proefden een hapje van huisgemaakte kroket met Bloody Mary en stierenkloot. De op lage temperatuur gegaarde schelpjes met Daiquiry-aardbei-mojito zouden wij geen tweede keer bestellen. Rauwe oester kwam met crème van avocado en granaatappel. Mild gerookte zalm op toast met in bier gemarineerde koolrabi en een dressing van gestremde melk wist te behagen.

Hollands maatje lag in het bord met drie komkommerbereidingen en ijs van selder. Zeebaars met algenboter, paling, eigen duinaardapels, zoutmelde, zeekraal, lamsoor en schorrekruid wist te verrukken. Langoustine van superieur formaat met vinaigrette en tomaat was verfijnd in zijn eenvoud. Ook aan de ovenaardappel met karnemelkstampers en handgepelde grijze garnalen, gepocheerd ei en zeeschuim was niets te verbeteren. (PvD)

Kader: nostalgische cabardouche

Onthaal: zonder stijfheid

Keuken: creatief, vernieuwend Vlaams

Grand Cabaret, Kaai 12, 8620 Nieuwpoort. Tel. 0493/72 96 5

Lunchmenu: 25 euro, Teasermenu 58 euro (wijn 27 euro, bier 21 euro), Grand Cabaret Menu 74 euro (wijn 36 euro, bier 29 euro).

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners