Elke dag visdag

© Lucia Calfapietra

Schelpen of schaaldieren? Vis of mosseltjes? Zeewolf of griet? Kies het ruime sop.

VLAANDEREN

Brasserie Bristol

Hollandse maatjes met zoetzure bloemkool, compote van ui en toast. Een kreeftje a la plancha. Gebakken langoustine met avocado, feta en coulis van waterkers. Of tarbotfilet met lamsoor, boterbonen en bouillabaissesaus. Het visaanbod van dit huis van vertrouwen overtreft moeiteloos de klassieke zeetong met frietjes. Je kunt hier ook lekkere vleesgerechten eten, maar die zijn duidelijk in de minderheid op de kaart. Wie graag kwaliteit op het bord krijgt zonder al te veel creatieve liflafjes, zit goed in deze chique brasserie met witte pilaren, leren zitbanken en smetteloos met linnen gedekte tafels. Bristol viert dit jaar zijn negentigste verjaardag.

Zeedijk-Heist 291, 9301 Knokke, brasseriebristol.be. Woensdag en donderdag gesloten.

Café d’O

De eetzaal is wit en licht en het uitzicht op de Schelde is fantastisch. Maar ook het eten is hier de moeite. Op zijn kaart heeft chef Johan Yon veel ruimte gemaakt voor vis, van gegrilde sardientjes met limoenmayonaise tot kort gebakken tonijn met sesam, wasabi en zeewier. Een rog verschijnt met kappertjes op het bord, maar ook met paksoi en espuma van aardappel. De paling in het groen Рm̩t frietjes Рis een aanrader, onder meer vanwege de goed gedoseerde groene kruiden. Voor carnivoren bieden een steak tartare en een filet van Simmental weerwerk aan het visgeweld.

Bij mooi weer is het terras een aanrader. Van mei tot augustus is het café-restaurant ook na de middag open voor wie iets wil drinken.

Emiel Verhaerenstraat 14 A, 2890 Sint-Amands, cafedo.be. Maandag en dinsdag gesloten.

De Hooipiete

Paling en nog eens paling. Daarmee heeft de familie Vandenberghe zich de voorbije veertig jaar een reputatie verworven. In deze witte villa met terras en tuin staan vijf palinggerechten op de kaart, van de gebakken paling met tartaarsaus tot een versie met room en prei. Voor de kwaliteit van haar paling in ’t groen krijgt de familie zelfs een speciale vermelding in de Michelingids. Sinds zoon Wannes een paar jaar geleden de zaak overnam, sloop er lichte vernieuwing in de kaart – zo brengt hij coquilles met spinazie en een saus op basis van sushiazijn -maar toch viert het classicisme hier nog hoogtij. Dat blijkt onder meer uit de kasteel-aardappelen bij de gebakken zeetong en de aanwezigheid van usual suspectsals oesters, garnaalkroketten en vissoep met lookbrood.

Fintele 7, 8647 Lo-Reninge, hooipiete.be. Gesloten op dinsdag en woensdag.

De Kaai

Christian Devreker werkte onder meer in de Sea Grill en in La Belle Maraîchère, het bekende Brusselse restaurant dat zijn familie al veertig jaar uitbaat. Op die twee plekken leerde hij de finesses van de viskeuken. In zijn eigen zaak, met witgeverfde muren, rode luchters en met linnen gedekte tafels, kookt hij heel klassiek. Zo maakt hij een lekkere gepocheerde kabeljauw met mousselinesaus en is hij terecht trots op zijn garnaalkroketten. Er zijn weinig plekken in de buurt waar je een betere zeetong meunière eet dan hier. Dit is een adres voor liefhebbers van het vertrouwde viswerk, van zachtgerookte zalm tot kreeftensoep. Er is ook een klein hoekje op de kaart voor vleesliefhebbers.

Suikerkaai 12, 1500 Halle, restaurantdekaai.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

Flavie’s Tafel

Een haardvuur, sober gedekte houten tafels, natuurtegels en vrolijke tekeningen op de muur, dat is het decor voor de pure keuken van Valerie Ryssen. Vanuit haar open keuken stuurt ze kraakverse visgerechten de kleurrijke zaal in. Daarbij zoekt ze het niet in ingewikkelde bereidingen, maar kiest ze voor bewezen smaakassociaties en klassiekers met een twist. Dat betekent dus onder meer garnaalkroketten, vissoep met looktoast en rouille en in boter gebakken zeetong. Maar je eet hier ook heel hedendaags aandoende gerechten zoals een op vel gebakken zeebaars met avocado, komkommer, granny smith en een Japanse vinaigrette van ponzu. Bij een mooie tarbotfilet komt risotto met paddenstoelen en parmezaanchips. In de zomer wacht een klein terras.

Langestraat 115, 8620 Nieuwpoort, flaviestafel.be. Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag (open op woensdag tijdens schoolvakanties en op feestdagen).

Julia

Julia heette voluit Julia Vyaene-Wittevrongel en ze begon in 1919 een viswinkel. Die winkel heet Mare Nostrum en bestaat nog altijd. Vlak bij de winkel opende de vierde generatie Wittevrongel recentelijk deze visbrasserie. Een lange gebogen toog en suggesties op het krijtbord maken duidelijk dat ze hier geen ingewikkelde gerechten willen serveren. Dit is een goede plek voor klassiekers als tomaat garnaal, garnaalkroketten, gegrilde sardines met pesto en tomaat of een in boter gebakken zeetong. Naast een aparte oesterkaart zijn er ook vier soorten zeevruchtenschotels, van een ode aan Julia tot een kreeftenschotel.

Arthur Vanhouttelaan 2, 8670 Koksijde, julia-baaldje.be. Dinsdag en woensdag gesloten (in juli en augustus op woendagavond wel open)

Nemo

Sommigen noemen de inrichting van dit recente restaurant op het Zuid veeleer kil, anderen vinden de blote bakstenen muren, de grote ramen en het ruwe hout dan weer supertrendy. Waar iedereen het wel over eens is, is dat Michael Wauters weet hoe hij een visje moet klaarmaken. De chef combineert zijn restaurant met een eigen cateringbedrijfje, maar dat houdt hem niet tegen om heel creatief uit de hoek te komen. Zo combineert hij Noordzeekrab met een meringue van soja en schorseneer. Bij zeewolf met asperges komen crumble van ui, algen en wasabi. Rog met kappertjes is het gerecht dat hier nog het dichtst bij het klassieke repertoire ligt, maar ook daar geeft de chef een twist aan door er gerookte boter aan toe te voegen.

Verschansingstraat 8, 2000 Antwerpen, nemoconceptcooking.be. Gesloten op zondag en maandag.

De Oesterput

Oesters. Mosselen. Kreeft. Maar ook een tomaat garnaal, een gebakken zeetong of andere eenvoudige visbereidingen. Wie dat simpel, maar supervers op tafel kan krijgen, die heeft een succesformule in handen. En dat doet de familie Devriendt al vier generaties lang. Stamvader Pieter Devriendt begon in 1885 met een visgroothandel met restaurant en werd kort daarna eigenaar van de eerste oesterput van de gemeente, een put met zeewater waarin oesters gekweekt werden. Vandaag baat zijn achterkleinzoon met dezelfde naam de zaak uit. Bezoekers aan deze grote houten keet langs de vaargeul kiezen hier graag een plateau fruits de mer of een kreeft naar gewicht (vanaf 450 gram). Die belandt rechtstreeks vanuit een enorm bassin in de kookpot.

Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge, oesterput.com. Maandag en dinsdag gesloten. Tijdens schoolvakanties enkel op dinsdag gesloten.

Vijfwege

Kabeljauw bonne femme. Waar kun je dat gerecht uit de oude doos (de saus bevat champignons, visfond en room) nog eten? In dit rustieke oer-Vlaamse restaurant. Zo imposant het bakstenen gebouw met torentje er aan de buitenkant uitziet, zo degelijk is het binnenin, met een grote tapkast en ouderwetse tegels op de vloer. De eetzaal is comfortabel en lichtelijk gedateerd, helemaal synchroon met de kaart. Dit is bijvoorbeeld een superplek om mosselen te eten. Ook de vijf palingbereidingen Рvan Proven̤aals tot de klassieke versie in het groen Рzijn een must eat: je kunt ook een halve portie als voorgerecht nemen. Daarnaast is er ook een apart kreeftenmenu. Voor de carnivoren wacht de grill.

Brugse Baan 12, 8421 Vlissegem, restaurant-vijfwege.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

Visbistro Mojo

Dat de vis hier vers is, dat kunnen bezoekers zelf vaststellen wanneer ze deze sympathieke bistro binnenstappen. In een ruime toog vol vers ijs liggen gefileerde exemplaren naast schaal- en schelpdieren te wachten tot het hun beurt is om de borden van Johan Dua te bevolken. Samen met zijn zus Nuria houdt de chef het graag puur en simpel, net als de witte tegels die hier tegen de muur hangen. Proef de kwaliteit van de oesters (er zijn doorgaans drie soorten beschikbaar), de vissoep of een van die zeevruchtenschotels waarvoor deze bistro bekendstaat. Of ga voor een van de suggesties van het krijtbord aan de muur, zoals de coquilles met Belgische asperges of de poten van king crab in de oven.

Kasteelpleinstraat 56, 2000 Antwerpen, visbistro-mojo.be. Zondag en maandag gesloten.

BRUSSEL

Beaucoup Fish

Wie droomt er niet van een echt visrestaurant dat de weidse, nog ongerepte oceanen van eertijds alle eer aandoet? Een plek ontdaan van alle folklore à la oesterbank of zeevruchtenplateau. Beaucoup Fish is onovertroffen met zijn ruwe interieur, zijn witmarmeren toonbank en klassieke winkeltoog. Hoewel wat ongelukkig gelegen, op een steenworp van de Lakensestraat, mag Beaucoup Fish toch worden beschouwd als een van de beste adressen in Brussel voor verse vis. Probeer alvast de heerlijke garnaalkroketten of laat je verleiden door de vangst van de dag.

Van Gaverstraat 2, 1000 Brussel, beaucoupfish.be. Gesloten op zaterdag en zondag.

Elke dag visdag
© Lucia Calfapietra

Bia Mara

Deze zaak is het werk van twee coole Ieren, Barry Wallace en Simon Whiteside. Na hun sporen verdiend te hebben in Brussel maken ze nu ook in Antwerpen het mooie weer. Hun missie? De klassieke fish-and-chips upgraden aan de hand van een panko (paneermeel) die niets te maken heeft met de gebruikelijke, zware en monolithische batter van de Britten. Het duo werkte een uitgekiende formule uit. Je kiest eerst je vis: haddock, koolvis, makreel, zalm, om daarna te kiezen uit sauzen: knoflook en truffel, citroen en cajun, limoen en curry. De garnituren variëren van erwtjespuree met munt tot bonen met chorizo, net als de originele kruidenmixen voor bij de frieten, van balsamicoazijn en rode uien tot zout met zeewier.

Kiekenmarkt 41, 1000 Brussel. biamara.com. Gesloten op zondag.

Buvette Sint Sebastiaan

Het lokaal van de Koninklijke Gilde Sint Sebastiaan, kortweg Buvette Sint-Sebastiaan, staat symbool voor de terugkeer van de guinguettes in Brussel. Deze herberg, op het terrein van de boogschuttersvereniging in het Josafatpark, ademt gemoedelijkheid. De zaak werd overgenomen door Bernard Leboucq, een van de twee eigenaren van de Brasserie de la Senne. Je kunt er dan ook genieten van diverse Brusselse bieren, zoals Jambe de Bois en Geuze Cantillon. Bovendien worden er geregeld speciale avonden georganiseerd. Op vrijdag vanaf 18 uur is er bijvoorbeeld de Friday Fish Party, met tongetjes, gamba’s, messenheften, gegrilde calamares en andere inktvis a la plancha.

Josafatpark, Ambassadeur Van Vollenhovenlaan, 1030 Brussel. buvettesintsebastiaan.com. Alle dagen open.

Crab Club

Philippe Emanuelli schreef enkele spraakmakende boeken over de producten van de zee. Zijn passie leidde hem tot de creatie van Crab Club, een restaurant dat lijkt op een simpele refter, waar inktvis, venusschelpen en andere schelpdieren op het menu staan. Emanuelli heeft inmiddels andere horizonten opgezocht, maar geen nood: het schip zal niet zinken, aan het roer staat nu Yoth Ondara, een zeer bekwame Chinees-Thaise chef. Zo verschijnen in het karakteristieke aardewerk nu de meest originele composities, zoals haringfilet met avocado en ei, gepocheerd ei met Noordzeekrab, pasta met bouchotmosselen en Italiaanse worst, kokkels met varkensvlees en nog veel andere gerechten die op smaak worden gebracht met oosterse kruiden. Zin in iets exclusiefs? Reserveer dan de tafel van de scheepswerf van Gdansk, of de kelder met het recyclagedecor van Christophe Gevers.

Waterloosesteenweg 7, 1060 Brussel, 0472 55 46 95. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag.

La Cevicheria

Ceviche is een Zuid-Amerikaanse bereiding van rauwe vis. De tiradito daarentegen is nog vrij onbekend in onze contreien. Dat is jammer, want deze plakjes verse vis met een bijbehorend sausje zijn best lekker. La Cevicheria ontstond in Parijs en zet nu ook voet aan wal in Brussel, met een aanbod van typisch Peruaanse gerechten om te delen. Op de borden ligt een waaier van ingrediënten die de smaakpapillen niet ongemoeid laten: granaatappel, limoen, koriander, chili, rode uien. Enkele voorbeelden? Tiradito van tonijn en gember, inktvis en rauwe zeebaars met kaffirlimoen.

Waterloosesteenweg 578, 1050 Brussel, 02 203 47 59. Gesloten op zondag.

Noordzee

Noordzee is een van de succesnummers in de benedenstad. Het is ook een heel apart verhaal. Eerst waren er de trouwe klanten van de vishandel die enkele verse oesters kwamen proeven uit het vuistje. Uiteindelijk kwam er een grote, uiterst gezellige toog en het publiek stroomde toe. Alle in de viswinkel beschikbare producten worden à la minute klaargemaakt en worden ook meteen verorberd aan de fishbar, van tong a la plancha tot sashimi van tonijn. De rijkelijk met grijze garnalen gevulde kroketten zijn heerlijk. Ook niet te missen: smørrebrød met oesters.

Sint-Katelijnestraat 45, 1000 Brussel, poissonneriemerdunord.be. Gesloten op maandag.

WALLONIË

Au Tour du Vin

Hoewel dit geen specifiek visrestaurant is, bekleden de visgerechten toch een bijzondere plaats op het menu, met vier voorgerechten en vier hoofdgerechten. Of het nu gaat om gerookte schelvis of brasem, het zijn telkens verrassende schotels ondersteund door gedurfde garnituren, van rode kool en lavas tot mais, en kracht bijgezet door verbluffende sauzen. Chef Manoé Graftiaux, bekend van de Chai Gourmand in Gembloux, tovert een driegangenmenu te- voorschijn voor niet meer dan 36 euro. Eigenaar/sommelier Michaël Jacques zorgt voor de bijpassende wijnen, waaronder een excellente rhônewijn van Domaine Jamet.

Route d’Andenne 10, 5310 Eghezée, autourduvin.be. Gesloten op zaterdagmiddag, dinsdag en woensdag.

L’Atelier de Bossimé

Ludovic Vanackere, die als kind al niet weg te slaan was uit de keuken, wordt beschouwd als het wonderkind van de Waalse gastronomie. Zijn restaurant valt in de smaak zowel bij het grote publiek als bij tweesterrenchef Pascal Devalkeneer, die hier geregeld neerstrijkt. De ondernemende, vastberaden Vanackere streeft ernaar zijn restaurant zelfvoorzienend te maken. Eind 2017 zullen de visvijvers klaar zijn. Het doel? De volledige controle over zijn favoriete product: forel, die hij op verschillende manieren bereidt, bijvoorbeeld met een célerisotto, een aromatische visroomsaus met quinoachips. Het verrassingsmenu omvat drie gangen (38 euro).

Rue Bossimé 2b, 5101 Loyers, atelierdebossime.be. Gesloten op zondag, maandag, dinsdag en zaterdagmiddag.

L’Ecailler

L’Ecailler, in het voetgangersgebied van de rue des Dominicains, halverwege de kathedraal en de opera, oogt als een mooie, authentieke Parijse brasserie. Dit restaurant bestaat al dertig jaar, wars van alle modes, met een uitstraling gekenmerkt door kwaliteit en ervaring. Aan het fornuis staat Eddy Dekételaere, een chef met een stevig palmares. De man blinkt uit in tijdloze gerechten. Eén voorbeeld: zijn onweerstaanbare rogvleugel in hazelnootboter.

Rue des Dominicains 26, 4000 Luik, lecailler.be. Gesloten op maandag en zondagavond.

Mixto

Marta Yanci is een Baskische chef die naam maakte als cateraar in Dubai, maar uiteindelijk koos voor het geboorteland van haar man. Mixto, met een eigentijds maar niet on- gezellig interieur, houdt het midden tussen een restaurant en een wijnbar. Het menu is onderverdeeld in Groenten, Vis, Vlees en Desserts. Alle gerechten zijn beschikbaar in twee uitvoeringen: in een kom of op een bord. Een speciale vermelding gaat naar de producten van de zee, die hier duidelijk een belangrijke rol spelen: inktvis in zwarte inkt als tapa; gegrilde octopus met aardappelen, op smaak gebracht met paprika; of zeebaars met een scheutje olijfolie. Pluspunt: de bijpassende cocktails.

Chaussée de Bruxelles 530, 1410 Waterloo, mixto.be. Gesloten op maandag en zondagavond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content