Gravlax met slaatje van wortel, appel en gember

13/04/16 om 13:59 - Bijgewerkt om 14:05

Gravlax met slaatje van wortel, appel en gember

© /

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 2 verse zalmfilets met vel, samen 1 kg
  • 1 bosje dille
  • 50 g suiker
  • 50 g grof zout
  • 2 tl grofgemalen witte peper

Voor het slaatje:

  • 2 cm verse gember
  • 2 grannysmithappels
  • sap van 1 citroen
  • 2 wortelen
  • 1,5 el olijfolie
  • 1/2 tl roze peperkorrels
  • vijfpepermengeling en fleur de sel

Bereidingswijze

Maak de gravlax 3 dagen op voorhand. Leg een zalmfilet met het vel naar onder op plasticfolie. Hak de dille fijn en meng met de suiker, het zout en de peper. Spreid dit mengsel uit over de zalm en leg er de tweede filet op met het vel naar boven. Dek goed af met plasticfolie en wikkel er dan aluminiumfolie en een keukendoek rond.

Leg de zalm in de koelkast met een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikken). Laat 3 dagen rusten; draai de zalm elke 12 u. om.

Maak het slaatje: rasp de gember in een slakom. Was en ontpit de appels. Snij het vruchtvlees in reepjes. Voeg toe aan de slakom en sprenkel er het citroensap over. Schep goed om. Schil en rasp de wortelen grof. Doe bij de appels. Kruid licht met vijfpepermengeling en zout, voeg de olijfolie toe en schep om. Zet de salade 30 min. koel weg.

Leg zalm open en verwijder de droge marinade. Snij de zalm in dunne plakjes, zonder door het vel te snijden. Verdeel het wortelslaatje over 4 borden en schik 3 plakjes zalm op elke portie. Werk af met de roze peperkorrels en serveer meteen.

Tip: met deze hoeveelheden maakt u meer gravlax dan nodig is voor dit recept. Wikkel de rest van de zalm (al dan niet gesneden) in plasticfolie en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.

Onze partners