Gravlax met slaatje van wortel, appel en gember

c6ebc9a4614ccab2e5cda39431eb20da © Ondersteunend algemeen beeld dat niet tot dit recept behoort.

Maak de gravlax 3 dagen van tevoren. Je zult ervoor beloond worden.

Voor 4 personen

2 verse zalmfilets met vel, samen 1 kg

1 bosje dille

50 g suiker

50 g grof zout

2 tl grofgemalen witte peper

Voor het slaatje:

2 cm verse gember

2 grannysmithappels

sap van 1 citroen

2 wortelen

1,5 el olijfolie

1/2 tl roze peperkorrels

vijfpepermengeling en fleur de sel

Bereiding

1. Maak de gravlax 3 dagen op voorhand. Leg een zalmfilet met het vel naar onder op plasticfolie. Hak de dille fijn en meng met de suiker, het zout en de peper.

2. Spreid dit mengsel uit over de zalm en leg er de tweede filet op met het vel naar boven. Dek goed af met plasticfolie en wikkel er dan aluminiumfolie en een keukendoek rond.

3. Leg de zalm in de koelkast met een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikken). Laat 3 dagen rusten; draai de zalm elke 12 uur om.

4. Maak het slaatje: rasp de gember in een slakom. Was en ontpit de appels. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Voeg toe aan de slakom en sprenkel er het citroensap over. Schep goed om. Schil en rasp de wortelen grof. Doe bij de appels. Kruid licht met vijfpepermengeling en zout, voeg de olijfolie toe en schep om. Zet de salade 30 min. koel weg.

5. Leg de zalm open en verwijder de droge marinade. Snijd de zalm in dunne plakjes, zonder door het vel te snijden.

6. Verdeel het wortelslaatje over 4 borden en schik 3 plakjes zalm op elke portie. Werk af met de roze peperkorrels en serveer meteen.

Tip: met deze hoeveelheden maak je meer gravlax dan nodig is voor dit recept. Wikkel de rest van de zalm (al dan niet gesneden) in plasticfolie en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content