Culinair Culinair Van Belgische bouillon tot Frans gebak in Antwerpen: het lekkerste nieuws Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Recepten Recepten Rodekool in de oven met parmezaan en knoflook Rode kool heet in het Engels naast red cabbage ook purple cabbage of blue kraut en al die verschillende benamingen kunnen gewoon kloppen. De rood-paarse kleur van het blad wordt veroorzaakt door in de plant bestaande pigmenten die afhankelijk van de pH-waarde (de zuurgraad) van de aarde roder of paarser kleuren. Dus het ligt er helemaal aan waar de kool in de grond staat welke kleur hij krijgt. Om die mooie rode kleur tijdens het koken te behouden, kunt u ook zelf een scheutje zuur toevoegen; mijn moeder deed dat met een kneep tomatenketchup (voor het zoetzure effect) maar een scheutje azijn (en wat suiker) kan ook. Anders wordt de kool na het koken blauw. Ik gooide daarentegen parten kool gewoon in de oven. Ze behielden zo hun prachtige dieppaarse kleur en werden knapperig van buiten en sappig vanbinnen. Heerlijk herfstig is dat. Geef er bijvoorbeeld lekker knolselderijstamppot bij of een stamp van zoete aardappel en cavolo nero met gepofte knoflook.
Recepten Recepten Gepofte bataat Als ik over zoete aardappels begin, trekt de man direct een lang gezicht. Hij vindt ze weeïg, een beetje babyvoer. Ik begrijp hem, met name als er in koolhydraatarme recepten wordt voorgesteld om er patat uit de oven van te maken, dan voel je je altijd bekocht; ze smaken niet naar aardappel en worden vooral niet knapperig. Dat komt omdát het geen aardappels zijn. De bataat is een wortelgroente, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat ze uit de grond komen en op aardappels líjken, dragen ze bijna dezelfde naam. Beter is om er gewoon iets heel anders van te maken, stel die verwachtingen bij, want de bataat is dan wel geen Hollandse aardappel, hij is wél lekker; goed kruiden. Niks babyhap.
Recepten Recepten Boxty Ingrediënten 200 g bloem 200 g aardappelpuree 200 g geraspte aardappel (3-4 middelgrote) 2 tl bakpoeder snuf zout ev. 1 el kerriepoeder 2 el peterselie, fijngehakt 2 el bieslook, fijngehakt 3 eieren, losgeklopt 200 ml melk (of minder, hangt van de hoeveelheid aardappels af) plantaardige olie of boter, om in te bakken Bereidingswijze Restjes opmaken, […]