Thailand in de winter

© Diane Hendrikx

Het worden moeilijke, donkere maanden. Maar we houden de moed erin, ook met gezonde, originele recepten om de winterblues te lijf te gaan. Deze magische, hartversterkende soep van William Ledeuil voert je virtueel naar Thailand. De Franse chef presenteert zijn versie van tom kha kai, op basis van een verrassende fusie van sint-jakobsnoten met kool en kafferlimoen.

Thailand in de winter
© Diane Hendrikx

Tom kha kai

VOOR 4

Voor 80 cl tom kha kai-bouillon:

50 cl schaaldierenbouillon (zelf te maken met garnalen- of langoustinekoppen, of door een court-bouillon te kopen, bijvoorbeeld van het Japanse merk Ariaké)

3 stengels citroengras

1 snufje galanga (laoswortel)

15 g rode currypasta

4 limoenblaadjes

50 cl kokosmelk

4,5 cl limoensap

1 scheutje nuoc-mam

1 hele chilipeper (pili-pili)

Voor de soep:

8 minipaksoi

4 spruitjes

4 grote groenekoolbladeren

1 stengel citroengras

12 sint-jakobsnoten

50 cl tom kha kai-bouillon

30 g boter

1 kafferlimoen

5 cl olijfolie

Peper en zout

Bereid eerst de tom kha kai.

Breng de schaaldierenbouillon aan de kook.

Snijd het citroengras en de galanga schuin af.

Verhit de currypasta in een pan en voeg vervolgens het citroengras, de galanga en limoenblaadjes toe. Laat 3 minuten garen. Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten garen op laag vuur. Giet de kokosmelk erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen op laag vuur.

Neem van het vuur en voeg het limoensap, de nuoc-mam en de chili toe.

Mix alles en haal door de fijne zeef. Laat afkoelen voor gebruik. Maak dan de bouillon van sint-jakobsnoten met kool en kafferlimoen.

Snijd de minipaksoi doormidden. Maak de blaadjes van de spruitjes los. Snijd de groenekoolbladeren in forse reepjes. Blancheer de kool en de spruitjes apart, telkens in ruim kokend water. Dompel ze vervolgens onder in ijswater om doorgaren te voorkomen.

Snipper het witte gedeelte van het citroengras fijn.

Snijd de sint-jakobsnoten doormidden in de dikte.

Breng de tom kha kai aan de kook.

Verhit in een pan de kool en de spruitjes met het citroengras in de boter. Breng op smaak met peper en zout en voeg wat zeste van de kafferlimoen toe (let op: niet te veel want de smaak is pittig).

Bak in een andere pan de sint-jakobsnoten in olijfolie (ca. één minuut aan elke kant).

Leg de kool, spruitjes en sint-jakobsnoten in diepe borden. Giet de hete bouillon erover. Ideaal om de winter bij zijn nekvel te pakken!

Thailand in de winter
© Diane Hendrikx
Thailand in de winter
© Diane Hendrikx
Thailand in de winter
© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content