Voor 10

30 ontbeende kippenbillen

5 bakjes van 250 g cantharellen

portobellopaddenstoelen

gewone gedroogde tijm

olijfolie, peper en Maldonzout

600 g zure room

verse jonge tijm (dus zonder de harde

steeltjes)

Enkele uren voordien

Maak de paddenstoelen schoon. Hou ze niet onder water want dan nemen ze te veel vocht op. Gewoon schoonwrijven met een borsteltje of wat keukenrol. Wees voorzichtig want cantharellen zijn super breekbaar !

Snij de hoeden van de portobello’s in kleine blokjes. Leg ze in een kom afgedekt met keukenpapier en laat ze in de keuken staan.

Smeer wat olijfolie op een grote bakplaat en strooi er peper, zout en wat gedroogde tijm op. Leg er de drooggedepte kippenbillen op, naast elkaar maar met een klein beetje tussenruimte. Dek de kip af met folie en zet koud weg. (Is je bakplaat niet voldoende groot, dan verdeel je de kip over twee platen.)

Bij het begin van het aperitief

Zet de oven op 180°C, haal de kip uit de koelkast. Tijd nu om zelf ook een glaasje te drinken.

Op het einde van het aperitief

Wanneer de gasten aan hun laatste glaasje aperitief beginnen, bind jij vlug je schort om en zet je 2 grote pannen op het vuur. Giet er wat olijfolie in en laat opwarmen op hoog vuur.

Doe in elke pan de helft van de portobelloblokjes. Bak aan. Voeg geen zout toe (!), want dan verliezen de paddenstoelen te veel vocht en bakken ze niet krokant. Doe dan de cantharellen erbij en bak ze bruin. Na 3 minuten is dat in orde.

Giet vervolgens de zure room erbij en laat even flink borrelen. Nu mag je zout én peper toevoegen en ook nog wat gedroogde tijm. Laat nog 3 minuten sudderen en dan giet je de inhoud van de pannen over de kip in de bakplaat/bakplaten. Verdeel de paddenstoelen mooi zodat alle kip bedekt is.

Wacht nog met de kip in de oven te zetten tot op het einde van het voorgerecht, want op 25 minuten is alles gaar. En zo heb je de tijd om zonder stress zelf ook van je voorgerecht te genieten !

Na het voorgerecht

Terwijl je liefste de vuile borden van het voorgerecht naar de keuken brengt, schuif jij de kip in de oven en zet je de pureepatatjes in de microgolf. Zet de timer op 20 minuten (neem hem mee aan tafel).

Controleer dan of de kip gaar is. Daarvoor snij je best een billetje door.

Wanneer alles klaar is, neem je een grote mooie schaal en leg je de kip mét de lekkere saus erop. Leg de takjes jonge tijm stijlvol over de kip en werk de puree nog snel af met de verse sla- sliertjes en zongedroogde tomaatjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content