Brasato al barolo: Italiaanse stoverij
Zin in een stoofschotel die een tikje anders is? Probeer eens een brasato al barolo, de Italiaanse variant van boeuf bourguignon. In vergelijking met het traditionele Franse zondagsgerecht smaakt deze versie iets meer zuiders, dankzij de kerstomaatjes en de uitgesproken smaak van de typisch Piemontese nebbiolodruif.
p>
Brasato al barolo p>
Voor 8 personen p>
1,5 kg rundvlees in blokjes om te smoren (schenkel, schouderstuk, wang…) p>
1 fles barolo van goede kwaliteit p>
150 g pancetta affumicata p>
(gerookt buikspek) p>
1 rode ui, fijngesneden p>
6 teentjes knoflook, geplet p>
p>
2 wortelen, in plakjes gesneden p>
2 laurierblaadjes p>
2 theelepels venkelzaad p>
5 takjes rozemarijn p>
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden p>
Ca. 20 champignons, in plakjes gesneden p>
1 oe eetlepel ongezoet cacaopoeder p>
p>
1 l runderbouillon p>
1 blikje Italiaanse kerstomaatjes p>
Olijfolie p>
Peper en zout p>
1. Marineer de stukjes rundvlees in de barolo in een schaal. Zet een paar uur in de koelkast. p>
2. Bak de pancetta in olie in een braadpan. p>
3. Laat op middelhoog vuur inkoken. Voeg de rode ui, geplette knoflook, wortelen, laurier, venkelzaadjes, rozemarijn, selderij, champignons en cacaopoeder toe. p>
p>
4. Giet er zodra de groenten een beetje zacht zijn (na ongeveer 8 minuten) anderhalf glas wijn bij. Laat 5 minuten garen en roer zodat de bodem van de pan niet aanbakt. p>
5. Voeg de bouillon en de kerstomaatjes toe. Breng aan de kook. p>
6. Kleur de stukjes rundvlees (die je een uur vooraf uit de koelkast hebt gehaald) aan alle kanten mooi bruin in een wokpan. p>
7. Doe het rundvlees in de pan met de groenten. p>
8. Dek toe en laat ongeveer 3 oe uur garen, tot het vlees mals is en makkelijk loskomt. p>
9. Serveer naar keuze met pasta (tagliatelle) of polentafrieten. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier