Duurzaam zweet

go as u.r. © GF

Misschien wel het kleinste deel van je garderobe (en ironisch genoeg bedoeld om je gezondheid op peil te houden) is meteen ook de grootste vervuiler in de kast. Voor sportkleding worden doorgaans synthetische stoffen gebruikt. Nylon, polyester, spandex en plastic zijn licht, elastisch en snel droog, maar ze zijn minder slijtvast, niet biologisch afbreekbaar en de productie vergt enorm veel water en energie. Via de wasmachine komen er ook nog eens miljoenen kleine plasticdeeltjes in de oceanen (en onze voedselketen) terecht. Niet alleen de grote spelers moesten gaan nadenken over duurzaamheid, met onder meer 42/54, Recto Verso, PlayPauze, Lagatta, Nunu, Yoga by Jules en Pure by Luce kwamen er ook heel wat lokale duurzame sportlabels bij.

Lagatta
Lagatta© GF

Voormalig professioneel snowboardster Stephanie Reynders maakt ecologische sportkleding met ingebouwde shapewear: “Duurzaamheid is belangrijk, maar weinig mensen willen daarvoor inboeten aan stijl of kwaliteit. In Lagatta kunnen vrouwen stijlvol, zelfzeker én duurzaam sporten. Ik wou sportswear voor elke vrouw naar een hoger niveau tillen, duurzaamheid is daarbij vanzelfsprekend. Het garen van onze Italiaanse luxestoffen wordt gemaakt van achtergelaten visnetten uit de oceaan, de stukken worden ethisch geproduceerd in Portugal en verzonden in recycleerbare verpakking. Bovendien kun je ze eindeloos onderling combineren en er dus langer van genieten.”

Ook bij grote sportlabels raakt het gebruik van gerecycleerde materialen ingeburgerd, maar als het eindproduct niet wordt gerecycleerd, belandt het plastic of polyester uiteindelijk toch op de stortplaats. Dat vertelt ook Annelies Lambert van duurzaam en vegan beauty- en modelabel go as u.r. Haar activewear is gemaakt van onder meer econyl-garen en gerecycleerde vezels: “Virgin polyester vraagt grote hoeveelheden water en energie. Recycleer je het, dan zakt de CO2-uitstoot ook nog eens met 75%. De grote uitdaging echter is ‘ textile tagging’ – identificatie van de samenstelling van textielafval, zodat het kan gerecycleerd worden.”

Nunu
Nunu© GF

lagatta.com, goasur.com

PlayPauze
PlayPauze© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content