Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Ze is dus op gang gekomen, de medische industrie rond de mannelijke menopauze. Zo heet het natuurlijk niet, maar het belachelijke penopauze is een vlag die ook niet helemaal de lading dekt. Ook de heren der schepping blijken dus met het schuiven der jaren last te krijgen van een verstoorde hormoonbalans. In Amerika wordt dit soort verschijnselen altijd wat sneller geconstateerd en geremedieerd dan in het oude Europa. Mannen van rond de vijftig zijn ginder lustig begonnen met het slikken van hormonencocktails die het ouder worden moeten bevechten. Testosterone om de spieren in stand te houden, energie en libido op peil te houden ; melatonine om beter te slapen, de cellen te beschermen tegen vrije radicalen en kanker te voorkomen ; menselijk groeihormoon om het lichaam slank en pezig te houden, huid, hart en nieren te behoeden voor veroudering en dehydroëpiandrosterone (DHEA) ook om libido, energie en humeur te liften.

In de tweede helft van hun leven krijgen de meeste mannen, zoals bekend, een buikje, ze verliezen hun haar en hun spieren verslappen. Hun mannelijke trots is niet meer even volgzaam als in hun felle jaren en weigert soms in de houding te gaan staan. Grote farmaceutische bedrijven staan op het punt om als remedie tegen impotentie een pil te lanceren, veel eenvoudiger dan verfoeilijke protheses of gruwelijke injecties.

Newsweek wijdde onlangs een dossier van negen pagina’s aan al deze medische wonderen en aan de enthousiaste Amerikaanse gebruikers ervan. De deugdelijkheid is blijkbaar voldoende bewezen, over nevenverschijnselen van deze levenselixirs is echter nog maar weinig bekend. En toch verspreidt de mare van de explosieve hormonencocktails zich als een lopend vuurtje over het Amerikaanse continent. Boeken erover verkopen als zoete broodjes. Ook mannen willen dus het ouder worden niet langer lijdzaam ondergaan. Ze willen er stevig en stralend blijven uitzien en vooral willen ze geen dienstweigeraar in hun broek.

Ach, het is al zo sinds Toetanchamon. Die kauwde op zoethoutwortels omdat hij dacht dat die hem kracht gaven voor de liefdesdaad. Het eten van de teelballen van konijnen, geiten, rammen en stieren is in rurale milieus, vooral in mediterrane gebieden, al eeuwen wijd verspreid onder mannen. Spaanse vlieg, kaviaar, oesters, selder, iedereen heeft het wel eens geprobeerd, al dan niet met succes.

Maar waar gaan al deze ironmen van vijftig, zestig en zeventig straks met hun energie naartoe ? Of misschien zijn het precies die mannen die aan een tweede of derde relatie begonnen zijn of de heren die een dubbel leven leiden, die de grote afnemers worden van de hormonenbommen. Als dat zo is, mag de jongere generatie mannen wel op haar tellen gaan passen. Jonge huwbare vrouwen zullen dus niet langer alleen verleid worden door de combinatie van ervaring, wijsheid en kapitaal. Als daar ook nog eens een tomeloze energie en een flukse viriliteit bovenop komt, worden de grijze panters helemaal onweerstaanbaar. En de First Wives Club zal zonder enige twijfel ook fel aangroeien. Overschot van jonge mannen en van oudere vrouwen ? Als die twee elkaar eens gaan ontdekken, kan dat mooie perspectieven openen. Laat aanrukken, die hormonencocktails.

Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content