Italofielen die op zoek zijn naar pure zonnige smaken vinden hun gading in het huiskamerrestaurant La Tavola Italiana.

:: Italiaans restaurant La Tavola Italiana : Zirkstraat 47, 2000 Antwerpen. 03 231 82 93. Zondagmiddag gesloten.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Ons land telt honderden Italiaanse restaurants, waar men bijna overal een ‘verbelgischte’ versie van de authentieke Italiaanse keuken serveert met, om de Belg te behagen, een klontje boter en een scheutje room. Liefhebbers van de echte Italiaanse keuken komen vaak teleurgesteld thuis. Lekker eten begint bij smakelijke producten ; een kastomaat uit Holland krijgt naast een zongerijpte tomaat uit Italië een rode kleur van schaamte. Vlaanderen kent gelukkig ook enkele Italiaanse restaurateurs, die zich inspannen om de smaken uit hun thuisland zo dicht mogelijk te benaderen. Ga maar eens proeven bij La Tavola Italiana in Antwerpen. In dit met bescheiden middelen opgezette huiskamerrestaurant geniet je in rust van met toewijding bereide gerechten.

Wij trotseerden storm en regen, kwamen druipend binnen en waren zo vroeg, dat onze komst de onhandige Italiaanse leerlingober in de war bracht. De jongeman stond stijf van de schrik. Wij namen zelf het initiatief, hingen onze natte jassen aan de kapstok en kozen een tafel. Even later kwam Flora Ciarlariello uit de keuken. Zij babbelt er, als een echte Italiaanse, lustig op los. Flora is in België uit Italiaanse ouders geboren en opende met de Napolitaan Francesco D’Ambrosio een Italiaans delicatessenwinkeltje in de Lange Koepoortstraat. Omdat het daar te klein werd, verhuisde La Tavola Italiana drie jaar terug naar de Zirkstraat. Daar werd de ruime gelijkvloerse verdieping van een oud huis eigenhandig ingericht. Grijs en groenblauw zijn de terugkomende kleuren. Aan een troonhemel van stof hangt een luchter en in de hoek staat een dennenhouten barmeubel met hangende wijnkannetjes. Tirol aan de Schelde is niet ver weg. Eten doe je gezeten op stalen tuinmeubels met kussentjes, terwijl Fucksi de poes langskomt om uitverkoren gasten een kopje te geven.

Zelfgemaakte pasta

Ondertussen vangen wij een glimp op van Franscesco, die de straat op gaat om nog snel iets te kopen. Hij is ongeschoren, draagt een training en heeft het voorkomen van een woeste kermisvechter. Toch gaat deze kok met fijngevoeligheid te werk. Eigenlijk is Franscesco een beetje verlegen en blijft hij bij voorkeur in zijn keuken. Daar kookt hij met verse ingre-diënten, die liefst uit Italië komen, zoals pikante raketsla, smakelijke kleine tomaten uit Napels en onvervalste mozzarella di bufala. Francesco D’Ambrosio neemt de moeite om deegwaren als tagliatelli, tagliolini en ravioli zelf te maken. In zijn sausen zal hij geen room verwerken, met uitzondering van de penne Vodka (10,80 euro), waarin een scheutje room is gerechtvaardigd om de agressieve wodkasmaak te verzachten. Voor de rest zijn de gerechten op de spijskaart puur Italiaans.

Onze keuze viel op twee voorgerechten : involtino di melanzane con scampi e mozzarella of drie smakelijke rolletjes met krokante scampi’s en mozzarella verpakt in repen aubergine (12,50 euro) en ravioli formaggio con salsa di noce e gorgonzola, wat stond voor al dente gekookte deegomslagen met lekkere vulling van walnoten en gorgonzola (12,50 euro). Als tweede gerecht kwamen : pesce spada griglia in foglie di zucchine of stukje gegrilde zwaardvis gewikkeld in repen courgette op raketsla met strepen siroop van aceto balsamico en gebakken rozemarijnaardappelen (21,50 euro) en panzerotti funghi porcini met eekhoorntjesbrood en een lekkere saus met salie en pijnboompitten (12,50 euro).

Omdat het buiten zo hard regende en het binnen warm en droog was, kwam er nog een vorstelijk in glas opgediende tiramisu (6,20 euro).

La Tavola Italiana is een goed adres om lekker Italiaans te eten. De porties zijn klein maar het eten is fijn.

ITALIAANS HUISKAMERRESTAURANT

Keuken 7,5/10

Decor 6/10

Comfort 6,5/10

Service 6/10

Prijs/kwaliteit 6/10

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content