Designinspiratie voor een ecovriendelijke woonkamer

Green Kiss © D DELMAS
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Decolabels doen aan recycling, upcycling of circulair design. Zo ook voor je woonkamer.

‘There are no limits to elegance’

Dat willen de designers achter het recent gelanceerde Green Kiss – de eerste ecodesigncollectie van het Italiaanse luxemerk Paolo Castelli – bewijzen. De tafels, stoelen, sofa’s en sfeerlampen balanceren tussen kunst en interieurdesign en combineren jarenvijftig- en jarenzeventigelegantie met een streng gecontroleerde selectie aan ecologische materialen als hout, glas, keramiek en textiel.

Green Kiss, paolocastelli.com

Green Kiss
Green Kiss© D DELMAS

Het Deense Sofacompany ontwerpt meer dan alleen sofa’s; ook wandlampen, kussens, stoelen en tapijten zitten in de collectie. Met de Velvet Ocean-tapijten bewijst het ook zijn inzet op ecologisch design. Ze zijn bijna 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van viscoseresten en bamboegaren.

Velvet Ocean tapijt, vanaf 499 euro, sofacompany.com

Velvet Ocean tapijt
Velvet Ocean tapijt© GF

Allez, circulair!

1. Alleen met circulair design kan de interieurindustrie groener worden, aldus het Duitse Hülsta. De uitgebreide Solid-collectie is alvast zijn kijk op die toekomst: elk onderdeel is duurzaam geproduceerd en kan na zijn levenscyclus volledig gescheiden en gerecycleerd worden.

Solid-collectie, huelsta.com

Solid-collectie
Solid-collectie© GF

2. Dat is ook het geval bij de Sett-sofa van Gispen. Hij oogt strak en tijdloos, tegelijk nestel je je op maar liefst 95% gerecycleerd materiaal.

Sett-sofa, gispen.com

Sett-sofa
Sett-sofa© GF

3. Behalve visnetten en plastic uit de oceaan in zijn ontwerpen verwerken, neemt het Deense meubelmerk Wehlers ook zijn meubelen terug om de aarde minimaal te belasten. De oudjes worden maximaal hergebruikt.

RUM-stoel, wehlers.com

RUM-stoel
RUM-stoel© GF

3 vragen aan Studio Plastique, winnaar van de Henry van de Velde Young Talent Award

Designinspiratie voor een ecovriendelijke woonkamer
© ALEXANDRA BERTELS

1. Wie is Studio Plastique?

‘We zijn twee Belgische ontwerpers, Archibald Godts en Theresa Bastek. Met onze design- en researchstudio, opgericht in 2017, ontwerpen we objecten en onderzoeken we onder andere hoe we de relatie met de natuur kunnen herstellen, en hoe we bestaande productiemethoden en materiaalcycli kunnen optimaliseren.’

2. Een deel van jullie werk focust op het opsporen, zichtbaar maken en herbestemmen van bestaande grondstoffen, zoals zand. Wat realiseerden jullie op dat vlak?

‘Zand lijkt een nogal banaal materiaal, toch doet het onder allerhande vormen onze elektrische apparaten werken, verlicht en verwarmt het onze huizen, laat het onze communicatie sneller werken… Voor het onderzoeksproject Common Sands bestudeerden we afgedankte huishoudapparaten en slaagden we erin de silicaten te recycleren. Dat resulteerde in een serie glazen huishoudartikelen.

In het project Out of the Woods staat het bos centraal en gaan we er, samen met de laatste vakmensen in hun gebied, op zoek naar alternatieve grondstoffen. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden van hars als bindmiddel en realiseerden we met hars, naalden, bladeren en zaagmeel een materiaal dat het midden houdt tussen steen, hout en plastic.’

3. Met welke projecten zijn jullie momenteel bezig?

‘Onze projecten, Common Sands en Out of the Woods, lopen gewoon door. Daarnaast werken we aan Linen Lab, een onderzoek naar het productiepotentieel van vlas, een inheemse Europese en ook typisch Belgische plant.’

Lees ook: Henry van de Velde-winnaar Studio Plastique: ‘Er wordt veel slecht design gemaakt’

studioplastique.be

In de plooi

Reizen om te leren: een trip door Zuidoost-Azië leverde het Franse Stooly een sterk business idea op. Zij raakten er geïntrigeerd door de vele slimme ontwerpen die inspelen op het enorme plaatsgebrek. In het verre oosten is optimalisering van kleine ruimtes al langer een vitale denkoefening, intussen neemt elke Europese designer dit denkwerk mee aan de ontwerptafel.

Ecologische, praktische, flexibele en makkelijk op te bergen meubels, dat werd de uitdaging die Stooly aanging. Het resultaat is onder andere dit ultralicht, opvouwbaar zitje uit gerecycleerd karton. De honinggraatstructuur kan zo’n 300 kilo dragen en is beschikbaar in acht tinten. Voor het topblad heb je de keuze uit wit leer, riet of vilt.

stooly.fr

Designinspiratie voor een ecovriendelijke woonkamer
© GF/Stooly

MC Care calling…

Het zou een knappe dokter uit een of andere ziekenhuisserie kunnen zijn, maar in feite gaat het om de schoonmaakservice van Belgisch meubelmerk Marie’s Corner. MC Care houdt in dat elk meubelstuk een professionele antivlekbehandeling met een waterafstotend product krijgt, waardoor de vloeistof de vezel niet binnendringt en de houdbaarheidsdatum van pakweg je sofa wordt verlengd. Even deppen, problem not solved? Dan kan je gebruikmaken van de gratis schoonmaakservice en dat tot vijf jaar naar aankoopdatum. In dat geval stuurt Marie’s Corner een team van specialisten naar je thuis om die vlek(ken) op te sporen en grondig te verwijderen.

mariescorner.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content