1. Maak een wandeling door het oude centrum: het is UNESCO-werelderfgoed. Zorg dat je een lokale gids hebt - die kan je vertellen wat je met je eigen ogen mist. En welke van de meer dan 100 (!) kerken het meest bijzonder zijn.

2. Beklim de toren van de St. Johanneskerk. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het oude centrum.

3. Ga een middag flaneren, winkelen en op een terras zitten in de levendigste straat van de stad, de Pilies gatve.

4. Breng een bezoek aan de universiteit en haar bibliotheek: de oudste van het land met meer dan 5 miljoen boeken in een bijzondere setting.

5. Bestel een lokaal gebrouwen bier en een klassieke soep van biet, komkommer, zure room en gekookt ei, de 'saltibarsciai' - heerlijk fris!

6. Verken 'republiek' Uzupis: de kunstenaarswijk van Vilnius met zijn eigen grondwet. Uzupis wordt ook wel de 'Litouwse Montmartre' genoemd. Bijzondere sfeer!

7. Breng een bezoek aan een van de vele festivals, zoals bijvoorbeeld het Song and Dance festival. Zie de event-kalender op www.vilnius-tourism.lt

8. Bekijk de Maria beeltenis in de Ausros vartai: de enige bewaard gebleven poort van de oude stadsmuur. Voor veel bedevaartgangers is dit een heel bijzondere plaats.

9. Ontdek het Palace of Grand Dukes; het paleis van de groothertogen is tegenwoordig een museum.

10. Ontdek Vilnius vanuit de lucht! Maak een luchtballonvaart over deze prachtige stad. Hoogtevrees? Ook tijdens een boottocht op de rivier de Vilnia ontdek je hoe mooi Vilnius is.

1. Maak een wandeling door het oude centrum: het is UNESCO-werelderfgoed. Zorg dat je een lokale gids hebt - die kan je vertellen wat je met je eigen ogen mist. En welke van de meer dan 100 (!) kerken het meest bijzonder zijn.2. Beklim de toren van de St. Johanneskerk. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het oude centrum.3. Ga een middag flaneren, winkelen en op een terras zitten in de levendigste straat van de stad, de Pilies gatve.4. Breng een bezoek aan de universiteit en haar bibliotheek: de oudste van het land met meer dan 5 miljoen boeken in een bijzondere setting.5. Bestel een lokaal gebrouwen bier en een klassieke soep van biet, komkommer, zure room en gekookt ei, de 'saltibarsciai' - heerlijk fris!6. Verken 'republiek' Uzupis: de kunstenaarswijk van Vilnius met zijn eigen grondwet. Uzupis wordt ook wel de 'Litouwse Montmartre' genoemd. Bijzondere sfeer!7. Breng een bezoek aan een van de vele festivals, zoals bijvoorbeeld het Song and Dance festival. Zie de event-kalender op www.vilnius-tourism.lt8. Bekijk de Maria beeltenis in de Ausros vartai: de enige bewaard gebleven poort van de oude stadsmuur. Voor veel bedevaartgangers is dit een heel bijzondere plaats.9. Ontdek het Palace of Grand Dukes; het paleis van de groothertogen is tegenwoordig een museum.10. Ontdek Vilnius vanuit de lucht! Maak een luchtballonvaart over deze prachtige stad. Hoogtevrees? Ook tijdens een boottocht op de rivier de Vilnia ontdek je hoe mooi Vilnius is.