25 onbedorven eilanden

25 onbedorven eilanden
© iStockphoto

1. Aitutaki, Cook Islands © Mr. Bullit, Wikicommons

Aitukaki behoort tot de Cook Islands die ten noorden van Nieuw-Zeeland liggen. Het eilandje telt iets meer dan 2000 inwoners. Er komen wel toeristen, maar van massatoerisme is er zeker geen sprake.

Aitutaki © Mr. Bullit, Wikicommons

2. Block Island, Rhode Island, Verenigde Staten © Thinkstock

Volgens de Nature Conservancy behoort dit eiland tot The Last Great Places on Earth. Er liggen twee oude vuurtorens en maar 1 stadje op het eiland: New Shoreham.

Block Island

3. Porto Santo in Portugal © Joao Maximo, Wikicommons

Porto Santo ligt iets ten noorden van Madeira, maar heeft iets wat op Madeira ontbreekt: een negen kilometer lang zandstrand dat tot de mooiste in Europa behoort.

Porto Santo © Malte, Wikicommons

4. Andaman en Nicobar Islands in India © Venkatesk, Wikicommons

Deze eilanden die dichter bij Thailand en Birma liggen dan bij India behoren tot de meest afgelegen plekken op aarde. Er leven stammen die nauwelijk of geen contact met de buitenwereld hebben. Buitenlanders hebben een vergunning nodig om de eilanden te mogen bezoeken. Voor de Nicobar Islands wordt zo'n vergunning vrijwel nooit afgegeven in verband met de stammen die er leven.

Andaman en Nicobar Islands © Ekabhishek, Wikicommons

5. Dunk Island in Australië © Ventus, Wikicommons

Dit eiland ligt vlakbij het Great Barrier Reef en behoort tot het Family Island National Park en dat betekent dat vrijwel het hele eiland beschermd natuurgebied is.

Dunk Island © Banfield, Wikicommons

6. Fernando de Noronha in Brazilië © Roberto Garrido, Wikicommons

Deze archipel van 21 eilanden staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Om de unieke natuur te beschermen wordt maar een handjevol toeristen toegelaten die, eenmaal op de eilanden, niets mogen doen dat de natuur verstoort.

Fernando de Noronha

7. Petit St. Vincent, St. Vincent and the Grenadines © Lyn Gateley, Wikicommons

Zoals de naam al zegt is Petit St. Vincent het kleinste eiland van de archipel St. Vincent and the Grenadines. U kunt hier in alle rust genieten van de Caraïbische sfeer.

Petit St. Vincent © Lyn Gateley, Wikicommons

8. Providenciales, Turks and Caicos Islands

Providenciales werd in 2011 door TripAdvisor uitgeroepen tot de mooiste strandbestemming ter wereld. Alhoewel Providenciales ondertussen een populaire bestemming voor strandliefhebbers is geworden, heeft het binnenland met zijn rotsachtige heuvels en tropische struiken en cactussen zijn charmes niet verloren.

Providenciales

9. Vabbinfaru Island op de Malediven

Vabbinfaru is precies groot genoeg voor 1 resort, het Banyan Resort. De 48 villa's van dit resort liggen verspreid tussen tuinen met kokosnootbloemen en kleurrijke bloemen.

Vabbinfaru

10. Monemvasia in Griekenland

Monemvasia wordt wel Gibraltar van Griekenland genoemd. Vanaf het vasteland lijkt het eiland niet meer dan een kale rots, maar er ligt een hele stad met een rijke geschiedenis op verborgen.

Monemvasia

11. Huahine in Frans-Polynesië

Huahine is veel minder bekend en wordt door veel minder toeristen bezocht dan Tahiti en Bora Bora, maar de stranden zijn er net zo mooi. Om de uitbundige plantengroei wordt Huahine ook wel 'Garden Island' genoemd.

Huahine

12. Saba, Nederlandse Antillen © Radioflux, Wikicommons

Saba behoort officieel niet meer tot de Nederlandse Antillen, maar heeft nu de status van een bijzondere gemeente van Nederland. Op het kleine eilandje wonen ongeveer 2000 inwoners in vier dorpjes. Saba is eigenlijk een dode vulkaan. De vruchtbare grond zorgt voor een uitbundige planten- en bloemenpracht.

Saba © SimonWrong, Wikicommons

13. Mljet in Kroatië © Jaganjac, Wikicommons

Mljet hoeft u niet te bezoeken voor een strandvakantie, maar wel voor een vakantie in de natuur. Negentig procent van Mljet bestaat uit dichte bossen met vooral dennen en eiken. Op het eiland liggen twee zoutmeren die via een smal kanaal met de zee in verbinding staan.

Mljet

14. Lundy Island, Verenigd Koninkrijk © Nilfanion, Wikicommons

Lundy wordt wel 'Galapagos van Engeland' genoemd en ligt 18 kilometer voor de kust van Devon. Lundy Island is maar 5 bij 1,2 kilometer groot en er wonen ongeveer 30 vaste bewoners. Vroeger waren piraten hier de baas. De piraten zijn verdwenen, maar de ruige natuur en het woeste klimaat zijn gebleven.

Lundy Island © Pauline Eccles, Wikicommons

15. Koh Yao Noi in Thailand © LM, Wikicommons

Ko Yao Noi © LM, Wikicommons

16. Langara Island, British Colombia in Canada © OBMG.com

Langara Island ligt 45 kilometer ten zuiden van Alaska, maar hoort bij Canada. Het is een droombestemming voor sportvissers. Ze kunnen er onder andere vissen op zalm en krabben.

Langara Island © OBMG.com

17. Vis in Kroatië © Ex13, Wikicommons

Van alle bewoonde Kroatische eilanden ligt Vis het verst van de kust. Het eilandje heeft een lange geschiedenis en wordt al bewoond sinds 3000 voor Christus. In de negentiende eeuw vonden er twee belangrijke veldslagen plaats en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het belang van Vis zo groot dat er overal mijnen werden neergelegd.

Vis © Jadvinia, Wikicommons

18. Sylt in Duitsland

Van oudsher is dit Duitse Waddeneiland een geliefd vakantieoord bij de Duitse jetset, maar het is eenvoudig om er rustige plekjes te vinden op het strand of in de duinen.

19. Orcas Island, Washington State in de Verenigde Staten

Orcas Island is het grootste van de San Juan Islands en heeft de vorm van een paardenhoef. Het bergachtige eiland biedt een prachtig uitzicht over de omringende eilandjes. Een groot deel van de bevolking bestaat uit artiesten en kunstenaars wiens winkeltjes en galeries open staan voor bezoekers.

Orcas Island

20. Marettimo Egadi in Sicilië

Er zijn drie Egadi eilanden: Favignan, Levanzo en Marettimo. Marettimo is het meest pure eiland van de drie en wordt gekenmerkt door een prachtig bergachtig landschap en verschillende natuurlijke grotten.

Marettimo © Francesco Crippa

21. Pamalican Island in de Filippijnen © Ortmann, Wikicommons

Dit eilandje ligt middenin een zeven vierkante kilometer groot koraalrif. Pamalican Island zelf is maar 2,5 kilometer lang en 500 meter breed.

Pamalican Island

22. Isla Holbox in Mexico

Dit eiland aan de noordelijke punt van Yucatan wordt van het vasteland gescheiden door de Yalahua lagune, een plaats waar talloze vogels naartoe trekken om 's nachts te slapen. Vlakbij ligt Isla Pájaros, een eiland dat enkel met de boot te bereiken is en waar geen toeristen aan land mogen, ze mogen enkel de observatietorens betreden. De 130 soorten vogels die hier leven worden volledig met rust gelaten. Ze zijn daardoor niet bang voor mensen en kunnen van heel dichtbij geobserveerd worden.

Isla Holbox

23. Hiiumaa in Estland © PK2000, Wikicommons

Dit bijna 1000 vierkante meter grote eiland in de Baltische Zee behoort tot de oudste eilanden ter wereld en ontstond 455 miljoen jaar geleden als gevolg van een ontploffende meteoriet. Hiiumaa is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers die er lange wandelingen over het witte strand kunnen maken, de dichte bossen kunnen verkennen of met een bootje naar de talloze kleine eilandjes eromheen kunnen varen.

Hiiumaa © Kalervo Kinnunen, Wikicommons

24. Île d'Oleron in Frankrijk

Île d'Oleron is het grootste Franse eiland aan de Atlantische kust. Sinds 1966 is het met een 3027 meter lange brug verbonden met het Franse vasteland.

Île d'Oleron © Cobber 17, Wikicommons

25. Koh Tonsay in Cambodja © Bnottelm, Wikicommons

Dit kleine vrijwel verlaten eilandje is het best bewaarde geheim in Cambodja. De zee rond het twee vierkante kilometer grote eilandje wordt heel geleidelijk aan dieper waardoor je er prima kan zwemmen en naar de koralen en vissen kan kijken.

Koh Tonsay © Bnottelm, Wikicommons