Tentoonstelling in MAS toont invloed van Napoleon op Antwerpen
In het MAS loopt vanaf zaterdag 23 maart tot 30 juni ‘Bonaparte aan de Schelde’, een tentoonstelling rond de impact die Napoleon Bonaparte heeft nagelaten in de Scheldestad.
In het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) loopt vanaf zaterdag 23 maart tot 30 juni ‘Bonaparte aan de Schelde’, een tentoonstelling rond de impact die Napoleon Bonaparte begin negentiende eeuw heeft nagelaten in de Scheldestad.
Naast een van de weinige overgebleven hoeden van de Franse heerser zijn er tal van schilderijen, kaarten en scheepsmodellen te vinden die aantonen wat het Antwerpse bestuur onder Napoleon verwezenlijkte én nadien nog van plan was.
Ideale uitvalsbasis
Het is dit jaar 200 jaar geleden dat aan het Antwerpse Eilandje het Willemsdok werd geopend, naast het huidige MAS. Samen met het aanliggende Bonapartedok moest dat destijds het hart gaan vormen van een nieuwe getijdenhaven en handelskwartier.
Het Franse bewind had immers voor het eerst in twee eeuwen vrij scheepvaartverkeer op de Westerschelde mogelijk gemaakt. Napoleon zag in Antwerpen bovendien een ideale uitvalsbasis om erfvijand Engeland aan te vallen.
Die plannen werden na de verloren zeeslag bij Trafalgar deels opgeborgen, maar de impact op Antwerpen was blijvend. Napoleons idee om de toen nog middeleeuws aandoende plaats om te vormen tot een moderne negentiende-eeuwse grootstad bleef decennialang doorwerken.
Naast de nieuwe dokken stammen ook onder meer de plannen voor het rechttrekken van de Scheldekaaien, voor een rioleringssysteem en het aanleggen van grote parken en pleinen zoals de Groenplaats uit die periode.
Op het culturele vlak liet Napoleon in oorlogstijd kerken sluiten en inboedels verkopen, maar de prestigieuze Franse ‘empirestijl’ deed wel zijn intrede in het Antwerpse straatbeeld. (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier