Van glamourlounges tot michelinchefs: slow travel in stijl met deze luxueuze treinreizen

Suite in Venice Simplon-Orient express © Belmond
Merel Thiers Medewerker Knack Weekend 

Terwijl de klimaatcrisis zich verder opdringt, beleeft de trein een ware renaissance. Hypermoderne en luxueuze treinen – van Brussel tot Venetië of van Bangkok naar Singapore – zorgen voor een ervaring waar geen vlucht in eerste klasse tegenop kan.

Volgens het Europees milieuagentschap stoot een treinreis gemiddeld vier keer minder CO2 uit dan een autorit en vijf keer minder CO2 dan een vliegreis in Europa. Reden temeer om voor je volgende vakantie de voeten dichterbij de grond te houden en het spoor een kans te geven. Liefhebbers van treinreizen prijzen naast de ecologische voordelen vooral het comfort en het gemak van de trein. Volgens de filosofie van ‘slow travel‘, wordt de treinreis naar je bestemming een belangrijk deel van je reiservaring. Je geniet van de landschappen die voorbijglijden, van ontmoetingen met medereizigers of zelfs van een esthetisch verantwoorde treinwagon.

Bedrijven en overheden laten de hernieuwde aandacht voor treinreizen immers niet aan zich voorbijgaan en investeren steeds vaker in designtreinen waarmee je lange afstanden comfortabel aflegt. Denk aan kwalitatieve materialen, veel (been)ruimte, slaapplek en intelligent zitmeubilair dat zich vormt naar je lichaam. De Franse start-up Midnight Trains zou zo tegen 2024 twaalf Europese steden, waaronder Brussel, verbinden met moderne nachttreinen. Het bedrijf European Sleeper belooft hetzelfde al tegen april van volgend jaar, en ook het Belgische Moonlight Express heeft grootse ambities. De competitie doet alvast dromen van een uitgebreid Europees aanbod aan stijlvolle en comfortabele treinen. In afwachting mijmeren we bij ’s werelds meest extravagante exemplaren, die niets minder zijn dan vijfsterrenhotels op wielen. Suites, bars en restaurants zijn er opgetrokken in hypermoderne-, art deco- of empirestijl. Eén trek aan de bel en een butler bedient je op je wenken.

Sneak peek van slaapcoupé in Midnight Trains
Sneak peek van slaapcoupé in Midnight Trains© Mignight Trains

Venice Simplon-Orient express

De Venice Simplon-Orient express inspireerde menig schrijver en filmscenarist met zijn art-deco-interieur dat je naar de jaren twintig van de vorige eeuw katapulteert. De zes ‘Grand Suites’ zijn ontworpen en genoemd achter wereldsteden zoals Wenen, Istanbul en Parijs. Ze zijn compleet met een dubbel bed, vloerverwarming en badkamer. In de barwagon slurp je van champagne en oesters, waarna je in een van de drie dinercoupés verfijnde gerechten krijgt geserveerd, bereid door Franse topchefs met lokale seizoensproducten. Sinds dit jaar doet de Orient express een nieuwe ‘Grand Tour’ die ook ons land doorkruist. Een enkeltje Brussel-Venetië met overnachting, diner en alle bijhorende luxe kost je een kleine 2650 euro.

Grand Suite Istanbul in de Venice Simplon-Orient-Express
Grand Suite Istanbul in de Venice Simplon-Orient-Express© Martin Scott Powell / Belmond

Coast Starlight Train

Een adembenemende treinrit hoeft niet altijd evenveel om het lijf te hebben, óf zo veel te kosten. De observatiewagon in de Amtrak Coast Starlight Train biedt passagiers een uitzicht op de westkust van de Verenigde Staten, langs de besneeuwde bergtoppen van het Cascadegebergte en de kustlijn van de Stille Oceaan. Voor passagiers die de hele 35-uur durende rit van Seattle naar Los Angeles maken, zijn er slaapwagons en een restaurantcoupé met typische Amerikaanse diner booths.

Observatiewagon Amtrak
Observatiewagon Amtrak© @amtrak on Instagram

The Blue Train

Zuid-Afrika’s Blue Train legt op 31 uur een traject van 1600 kilometer af, van het zuidelijke Cape Town naar Pretoria in het noorden. Je vindt op de luxueuze trein old school glamour lounges, suites mét badkuip, een spectaculaire observatiewagen en een 24/24-butlerservice. Voor een diner in het restaurant ben je verplicht je te kleden op de gelegenheid, compleet met suit and tie. Het hoogtepunt blijft echter het onbelemmerde uitzicht op woestijnlandschappen, savannegraslanden en wijngaarden, waar je van geniet vanuit je badkuip of comfortabele zetel.

Lounge in The Blue Train
Lounge in The Blue Train© The Blue Train

Train Suite Shiki Shima

De futuristische Shiki Shima-trein spoort tijdens twee- of vierdaagse trips langs Japanse steden als Tokyo, Yamanashi, Nagano en Fukushima. Hij wordt wel eens de meest luxueuze (en duurste) trein van ze allemaal genoemd, en met reden. In de tien wagons vind je zes vijf-sterren suites, een lounge, een restaurant mét michelinchef en een hypermodern observatorium waar je een schitterend uitzicht hebt op Japanse dorpen en natuurlijke landschappen. De suites zijn opgetrokken in hout met een mix van moderne en klassieke Japanse invloeden. Een duo ticket in de chicste suite kost je een slordige 7500 euro.

Suite in Shiki Shima trein
Suite in Shiki Shima trein© Getty Images

The Canadian

The Canadian legt vierduizend kilometer af tijdens een vierdaagse reis van Toronto naar Vancouver. Je kan kiezen uit drie klassen die elk zijn voorzien van moderne faciliteiten en comfortabel design. ‘Prestige’ passagiers krijgen een tweepersoonsbed, een eigen badkamer en persoonlijke bediening. In de loungecoupé hoef je je nooit te vervelen dankzij een waaier aan activiteiten, zoals wijnproeverijen, filmavonden of muzikale acts. De grootste blikvanger is ook hier de Skyline Car, waar reizigers via een glazen panoramische koepel het steeds veranderende Canadese landschap in zich opnemen: van bossen over watervallen, het grootste wildreservaat ter wereld en de besneeuwde toppen van de Rockies.

Skyline car in Canadian Train
Skyline car in Canadian Train© Fresh Tracks Canada

Eastern & Oriental Express

De Eastern and Oriental Express brengt passagiers van Bangkok naar Singapore. De lounge-cabines zijn versierd met kleurrijke details en zijden meubilair dat stewards omtoveren tot een gezellige slaapkamer zodra de zon ondergaat. ’s Avonds kan je een boek lezen in de bibliotheek of in de barwagon slurpen van een cocktail bij live jazzmuziek. Het restaurant serveert diners geïnspireerd op de Aziatische route. De achterste wagon heeft een houten dek, waarop reizigers in openlucht de omgeving kunnen bewonderen.

Restaurantcoupé in de Eastern & Oriental Express
Restaurantcoupé in de Eastern & Oriental Express© Helen Cathcart / Belmond

The Andean Explorer

The Andean Explorer is sinds 2018 de allereerste luxe slaaptrein in Zuid-Amerika. Hij spoort door de Peruaanse hooglanden, met stops in Arequipa, Puno en Cusco. Je kan naargelang je budget een stapelbed, een twin cabine of een suite kiezen, allemaal met stijlvolle inrichting geïnspireerd door Peruaanse cultuur. Verpozing en ontspanning vind je in de loungecoupé, de observatiewagen, de bibliotheek of in de spa, waar je massages en traditionele Peruaanse behandelingen kan ondergaan. In het restaurant proef je van Peruaanse lekkernijen en van de beste wijnen van Zuid-Amerika, terwijl je uitkijkt op kristalheldere meren en besneeuwde bergtoppen.

Suite in The Andean Explorer
Suite in The Andean Explorer© Richard James Taylor / Belmond

The Glacier Express

De Glacier Express spoort op zo’n acht uur door de Zwitserse Alpen – over 291 bruggen en door 91 tunnels – van Zermatt naar St. Moritz. Aan boord vind je stijlvolle coupés, een bar en persoonlijke reisbegeleiding. De kers op deze adembenemende ervaring zijn de hapjes en de champagne die op je zitplaats worden geserveerd. In de Excellence Class is er plaats voor twintig passagiers die genieten van een vijfgangenlunch met bijhorende wijnen. Je kijkt je ogen uit in de panoramawagon, waar je een onbelemmerd uitzicht hebt op de Zwitserse postkaartlandschappen. Tickets gaan van 85 tot 390 euro.

Excellence Class op de Glacier Express
Excellence Class op de Glacier Express© Glacier Express

The Royal Scotsman

De Royal Scotsman voert je door de Schotse Highlands. In de suites vind je dubbele of enkele bedden, en interieurs met kenmerkend tweed, wol en Schotse ruit. Ook hier staat een Michelinchef aan het fornuis, die allerlei specialiteiten zoals wilde zalm en Schotse mosselen bereidt voor de passagiers. In de observatiewagen geniet je van een openluchtdek, Schotse whisky en avondentertainment.

Loungewagon in de Royal Scotsman
Loungewagon in de Royal Scotsman© Martin Scott Powell / Belmond

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content