Stilte, rust en bezinning: ontdek enkele van de mooiste abdijen in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg
Je kan een abdij bezoeken omdat je op zoek bent naar rust, zingeving of spirituele verdieping, maar ook gewoon omdat het schitterende bouwwerken zijn die vaak op de mooiste plaatsen liggen. Een selectie van de fraaiste abdijen in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.
Je kan een abdij bezoeken omdat je op zoek bent naar rust, zingeving of spirituele verdieping, maar ook gewoon omdat het schitterende bouwwerken zijn die vaak op de mooiste plaatsen liggen. Een selectie van de fraaiste abdijen in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.
Lees ook:
De tien meest afgelegen kloosters
Nood aan zingeving: verblijven in een klooster zit in de lift
In deze kloosters in Toscane kan je overnachten
Kloster Andechs(Duitsland) ligt op een prachtige plaats omringd door bergen in Beieren en werd gebouwd in de vijftiende eeuw. In de bijbehorende Andechs brouwen de benedictijnen al sinds de Middeleeuwen bier. Pelgrims die de Jakobsweg naar Santiago de Compostella wandelen, kunnen in kamers in het klooster overnachten.
Kloster Andechs
De voormalige benedictijnenabdij Corvey(Duitsland) ligt in Höxter in Noordrijn-Westfalen. De abdij is uniek omdat het een van de weinige volledig intacte gebouwen uit de Karolingische tijd is. De abdij staat ook bekend om de bibliotheek. In 2014 kreeg de abdij een plaats op de Unesco lijst van werelderfgoederen. In het verleden konden bezoekers overnachten in het Dreizehnlinden-Haus, maar dat is momenteel gesloten. Het is wel de bedoeling het in de toekomst weer open te stellen voor gasten.
Schloss Corvey
Het voormalige Kloster Drübeck (Duitsland) van benedictijnen nonnen ligt in Ilsenburg in de Harz. Alhoewel de nonnen ondertussen verdwenen zijn, is het complex nog altijd een oase van rust temidden van de mooie natuur van de Nordharz. In verschillende bijgebouwen zoals het Äbtissinnenhaus en het Haus der Stille kunnen gasten overnachten.
Kloster Eberbach (Duitsland) ligt verscholen in de bossen van het natuurpark Rhein-Taunus in de deelstaat Hessen. Al sinds de Middeleeuwen wordt er uitstekende wijn gemaakt en tegenwoordig behoort het klooster tot de grootste wijnmakerijen in Duitsland. Delen van de film ‘The Name of the Rose’ naar Umberto Eco’s boek uit 1986 werden hier opgenomen. In een vleugel van het klooster is een hotel ingericht.
Kloster Eberbach
Het benedictijnenklooster Ettal (Duitsland) in Beieren werd in 1330 gesticht. De imposante koepel zie je al van ver. Ongeveer dertig monniken houden zich onder andere bezig met een gymnasium waar les wordt gegeven aan middelbare scholieren. Ook maken de monniken kaas en de Ettaler kloosterlikeur en verzorgen ze rondleidingen. Zelf kan je het dagelijks leven in een klooster meemaken door er te blijven overnachten.
Klooster Ettal
Abtei Frauenwörth (Duitsland) op het eiland Frauenchiemsee. Het eiland is 300 bij 600 meter groot en het benedictinessenklooster neemt een derde van de ruimte in. Gasten die zich willen bezinnen en tot rust willen komen in de kloosteromgeving zijn welkom in het Gästehaus Scholastika.
Abtei Frauenwörth
Het in de zestiende eeuw gestichte cisterciënzerklooster Loccum (Duitsland) ligt in Nedersaksen. De cisterciënzer wonen er niet meer, maar het klooster speelt nog altijd een religieuze rol. Wandelaars die de pelgrimsroute Loccum – Volkenroda afleggen, kunnen in het Pilgerhaus overnachten.
Kloster Loccum
Kloster Lüne (Duitsland) in het centrum van Lüneburg in Nedersaksen. Het vrouwenstift werd in 1172 gesticht. Tot op de dag van vandaag wonen er nonnen in het klooster. In het klooster zijn waardevolle kunstwerken te zien.
Kloster Lüne
De Benedictijnerabdij Maria Laach (Duitsland) is het bekendste gebouw in de Duitse Eifel en een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwstijl. De abdij ligt aan het vulkanische meer Laacher See. Overnachten kan je in het ernaast gelegen Seehotel Maria Laach.
Maria Laach
Het voormalige cisterciënzerabdij Kloster Maulbronn (Duitsland) werd in 1147 gesticht en ligt in de deelstaat Baden-Württemberg. Het behoort tot de bestbewaarde middeleeuwse kloosters ten noorden van de Alpen en staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.
Kloster Maulbronn
Klosterinsel Reichenau (Duitsland) op het in het Bodenmeer gelegen eiland Reichenau werd gesticht rond 724 en was in de vroege Middeleeuwen een belangrijk klooster. Sinds 1803 bekleedt het geen religieuze functie meer. Het klooster staat sinds 2000 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.
Klosterinsel Reichenau
Klosterstift Sankt Marienthal (Duitsland) in Oberlausitz in Saksen en is het oudste vrouwenklooster in Duitsland dat nu nog altijd in bedrijf is. De benedictijner nonnen ontvangen gastvrij gasten in kamers in het Josefshaus.
Klosterstift Sankt Marienthal
Kloster Sankt Mang (Duitsland) is een benedictijnerklooster in Füssen vlakbij de Oostenrijkse grens. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot de negende eeuw, maar heeft sinds 1803 geen religieuze functie meer.
Kloster Sankt Mang
De benedictijnerabdij van Weltenburg (Duitsland) ligt pal aan de Donau in Kelheim in Beieren. In de abdij wordt al sinds 1015 bier gebrouwen. Het is daarmee een van de oudste nog altijd operationele kloosterbrouwerijen in de wereld. In overeenstemming met de gastvrije filosofie van de benedictijnen, kan je ook in het klooster overnachten.
Abdij van Weltenburg
De Abdij van Brantôme (Frankrijk) in Périgord heeft een hele lange geschiedenis, het werd al in 769 gesticht. De stichter was niemand minder dan Karel de Grote. Sinds de Franse Revolutie speelt de abdij geen religieuze rol meer. De kerk van het klooster is gehuisvest in een klif.
Abdij van Brantôme
De Romaanse abdij van Cluny (Frankrijk) in Bourgogne bestaat ruim 1.100 jaar en tot de bouw van de Sint-Pieterskerk in Rome in de zestiende eeuw was het de grootste kerk. De benedictijnerabdij is het eindpunt van de pelgrimsroute Cluny Camino.
Abdij van Cluny
Ook de abdij van Fontenay (Frankrijk) ligt in Bourgogne. De abdij werd gesticht door de heilige Bernardus van Clairvaux en wordt gezien als de oudste cisterciënzerabdij in de wereld. De abdij staat sinds 1981 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.
Abdij van Fontenay
De abdij van Fontevraud (Frankrijk) werd rond het jaar 1100 gesticht en is de grootste abdij in Europa. De gebouwen zijn bovendien uitstekend bewaard gebleven. Fontevraud ligt vlakbij Saumur in de Atlantische Loirestreek.
Abdij van Fontevraud
De Abdij van Hautecombe (Frankrijk) is prachtig gelegen aan het Lac du Bourget in de Savoie. De laatste koning van Italië, Umberto II, en andere leden van het huis van Savoie liggen er begraven. De abdij werd gesticht in 1125 door cisterciënzers en wordt nu gebruikt door de rooms-katholieke Gemeenschap Chemin Neuf.
Abdij van Hautecombe
De abdij van Le Thoronet (Frankrijk) is één van de drie cisterciënzerabdijen in de Provence en werd in 1146 gesticht. De abdij ligt in een typisch Provencaals landschap en verloor in 1785 zijn religieuze functie.
Abdij van Le Thoronet
De abdij van Lérins (Frankrijk) ligt op het drie vierkante kilometer grote Saint Honorat eiland vlakbij Cannes. De monniken wonen er al sinds de vierde eeuw en heten je van harte welkom.
Abdij van Lérins
Saint-Martin-du-Canigou (Frankrijk) is een ruim duizend jaar oud klooster in de Franse Pyreneeën vlakbij de Spaanse grens. Het bouwwerk ligt op een spectaculaire plaats, op een 1094 meter hoge rots. De monniken heten bezoekers die zich willen bezinnen van harte welkom om er te overnachten.
Saint-Martin-du-Canigou
De abdij van Mont Saint Michel (Frankrijk) in Normandië behoort tot de populairste bezienswaardigheden in Frankrijk. De geschiedenis van het klooster gaat al terug tot de vijfde eeuw. De abdij staat sinds 1979 samen met de omringende getijdenbaai op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.
Abdij van Mont Saint Michel
De abdij van Sainte Foy (Frankrijk) ligt in Aveyron en werd in de twaalfde eeuw gebouwd in Romaanse stijl. De abdij ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en is sober ingericht. Het timpaan waarop het Laatste Oordeel wordt afgebeeld is een prachtig voorbeeld van romaanse kunst.
Abdij van Sainte Foy
De cisterciënzerabdij Sénanque (Frankrijk) ligt in het beroemde plaatsje Gordes in de Provence omringd door lavendelvelden. Gedurende maximaal acht dagen kunnen gasten die zoeken naar spirituele verdieping overnachten in het klooster.
Abdij Sénanque
De abdijkerk Sainte-Marie-Madeleine (Frankrijk) van Vézelay in Bourgogne is een van de vertrekpunten van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en de grootste Romaanse kerk in Frankrijk.
Abdijkerk Sainte-Marie-Madeleine
De Benedictijnenabdij van St.-Maurice en St-Maur (Luxemburg) in Clervaux werd in 1910 gebouwd in Frans-Romaanse stijl, naar het voorbeeld van de abdij van Cluny. Één keer in de maand kan je deelnemen aan een geleide rondleiding met een monnik door de abdij.
Benedictijnenabdij van St.-Maurice en St-Maur
De abdij van Echternach (Luxemburg) werd al in 689 gesticht door de heilige Willibrord. Het stadje Echternach is het oudste in Luxemburg en beroemd om de Springprocessie waarbij de deelnemers afwisselend op hun linker- en rechtervoet door de straten springen. Vroeger was het ritme drie passen naar voren en twee naar achteren. Daar komt het spreekwoord ‘als een processie van Echternach’ vandaan.
Abdij van Echternach
De Neumünster abdij in Luxemburg-stad werd in 1688 gebouwd nadat twee eerdere abdijen op dezelfde plaats werden verwoest. Tot de Franse Revolutie leefden er benedictijner monniken. Daarna diende de abdij als gevangenis en als verblijfplaats voor het leger. Tegenwoordig is het een cultureel centrum.
Neumünster abdij
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier