In deze acht kloosters in Toscane kan je overnachten

In deze acht kloosters in Toscane kan je overnachten
© Getty Images/iStockphoto

In onze drukke wereld zijn kloosters nog altijd plaatsen van rust, spiritualiteit en stilte. Ze liggen bovendien stuk voor stuk in een schitterende omgeving en het overnachten is er goedkoop, soms zelfs gratis. Daar staat tegenover dat de kamers en maaltijden eenvoudig zijn en je geacht wordt je aan te passen aan de kloosterlijke regelmaat.

Visit Tuscany selecteerde acht eeuwenoude kloosters in Toscane, stuk voor stuk gelegen op de mooiste plekjes, met een lange en bijzondere geschiedenis en waar je door de monniken gastvrij wordt ontvangen in gastenkamers of appartementen. Een volledig overzicht van de kloosters in Italie waar je kan overnachten vind je op de website Hospites.it.

1. La Verna heiligdom in Chiusi della Verna © Getty Images/iStockphoto

Het La Verna klooster ligt op een prachtige plek in bergen tussen de sparren en berkenbomen en toch niet ver van Arezzo. Het is een van de belangrijkste Franciscaner kloosters want Franciscus zou hier in 1224 de stigmata ontvangen hebben.

La Verna © Getty Images/iStockphoto

Tot het kloostercomplex behoren verschillende kapellen en plekken om te bidden en mediteren. Ook is er een museum met bijzondere kerkelijke rijkdommen .

La Verna © Accurimbono, Wikicommons

In het bos eromheen komt een grote rijkdom aan planten en groot wild voor zoals herten, wilde zwijnen, wolven, adelaars, uilen, reeën en slechtvalken. De Franciscaanse paters beschermen het bos en zorgen zo voor een harmonie tussen mens en natuur.

La Verna © Geobia, Wikicommons

Het klooster ontvangt gasten die er een paar dagen in vol pension kunnen logeren. Er zijn 72 kamers met toilet en douche en de prijzen voor een kamer liggen rond de 60 euro, inclusief de maaltijden.

2. Basilica San Miniato al Monte in Firenze © Getty Images/iStockphoto

De bouw van de Basilica San Miniato al Monte in Firenze begon in 1013. De Romaanse kerk met de mooie gevel ingelegd met wit, zwart en groen marmer. Het was de favoriete kerk van Michelangelo. Behalve de kerk is er een klooster, een bisschoppelijk paleis, verdedigingsmuren en begraafplaats.

Basilica San Miniato al Monte © Getty Images/iStockphoto

De Olivetaanse monniken (behorend tot de Benedictijner orde) ontvangen gasten in het klooster, maar een puur toeristisch verblijf is niet mogelijk. De gasten volgen de dagindeling van de monniken en komen er in de eerste plaats voor spirituele verdieping. Reserveren op voorhand is noodzakelijk.

Basilica San Miniato al Monte © Getty Images/iStockphoto

Basilica San Miniato al Monte © Getty Images

3. Camaldoli klooster in Poppi © Getty Images/iStockphoto

San Romualdo, oprichter van de Camaldoli orde stichtte dit klooster in 1012. Hij arriveerde in dat jaar met enkele volgelingen in de Casentino vallei met enkele volgelingen en bouwde er vijf kloostercellen, een moestuin, kleine kapel en een huis om pelgrims te ontvangen.

Camaldoli klooster © Luca Aless, Wikicommons

In de zestiende eeuw werd het complex uitgebreid met een klooster. Gasten kunnen daarnaast het hospitium, een kerk, middeleeuwse refter en cel van San Romualdo bezoeken.

Camaldoli klooster © Francesco Gasparetti, Wikicommons

Gasten worden gastvrij ontvangen door de monniken. Op hun website staat: 'Alle gasten die naar het klooster komen, zullen als Christus worden ontvangen want op een dag zal hij zeggen 'ik ben een gast geweest en je hebt me verwelkomd'.'

Camaldoli klooster © Bonzopelato, Wikicommons

De logés draaien mee in het kloosterleven van bidden, luisteren naar het woord van God en samen eten.

4. Vallombrosa abdij in Vallombrosa © Getty Images/iStockphoto

Het Vallombrosa klooster ligt middenin een eeuwenoud bos. Het klooster zelf stamt ook al uit 1036. Benedictijner monniken hebben er vanaf het begin tot op de dag van vandaag gewoond. De van oorsprong Romaanse kerk werd in de loop van de tijd verschillende keren veranderd en verbouwd.

Vallombrosa abdij © Getty Images/iStockphoto

De abdij behoort tot de mooiste in Toscane en omvat, naast de kerk, ook een museum en middeleeuwse apotheek.

Vallombrosa abdij © Giuseppe Moscato, Wikicommons

Wanneer je er overnacht kan je schitterende wandeltochten in het omliggende natuurgebied maken.

5. Montesenario heiligdom © Sailko, Wikicommons

In 1241 ontvluchten zeven mannen de verleidingen in de stad Firenze en gaan op zoek naar een plek in de natuur om zich terug te trekken en zich te wijden aan hemelse aangelegenheden. Ze richten daar de Servieten van Maria orde op. De twee grotten waar de zeven monniken aanvankelijk verblijven kan je nog altijd bezoeken,. In de ene grot zie je een gedenksteen van de op 110-jarige leeftijd overleden heilige Alessio Falconieri.

Montesenario © Vignaccia76, Wikicommons

In de kerk hangen enkele belangrijke 17e-eeuwse schilderijen en in de apotheek kan je de beroemde Gemma d'Abete likeur kopen.

Montesenario © Vignaccia76, Wikicommons

Het Montesenario klooster ontvangt vooral wandelaars die de 'Via degli Dei' route tussen Bologna en Firenze afleggen en onderweg een slaapplaats zoeken. Ze nemen deel aan de avondmaaltijd, het avondgebed en de ochtendeucharistie.

6. Borgo della Speranza in Ulignano di Volterra © LigaDue, Wikicommons

Deze Borgo della Speranza, gebouwd in 1100, ligt op honderd meter van de mooie villa van Ulignano uit de zeventiende eeuw. Het wordt niet gerund door monniken, maar door de humanitaire organisatie Dare en zijn vrijwilligers. De Borgo ligt weliswaar middenin de natuur, maar tegelijk op een ideale plaats om kunststeden als Siena, Firenze, Pisa, Volterra en San Gimignano te bezoeken of om een wandeltocht in het natuurreservaat Monte Nero te maken. De gasten kunnen overnachten in een kamer voor een of twee personen met ontbijt of in een appartement met keuken, woonkamer, televisie en dvd.

7. Le Celle in Cortona © MeineBilder, Wikicommons

Le Celle is een van de eerste nederzettingen van de Franciscanen en werd in 1211 gesticht door Franciscus van Assisi zelf. Het klooster is genoemd naar de negen cellen die Franciscus hier aanvankelijk liet bouwen. Hij zou hier, vier maanden voor zijn dood, zijn testament gedicteerd hebben.

Le Celle © Giorgio Galeotti, Wikicommons

De kapel van het klooster is, passend bij de leer van de Franciscanen, eenvoudig ingericht met een houten altaar en weinig kunstwerken.

Le Celle © Giorgio Galeotti, Wikicommons

Het complex ligt op een prachtige locatie middenin de natuur: aan het einde van een smalle vallei met fenomenaal uitzicht en met een riviertje ernaast. Een locatie die aanzet tot spiritualiteit en contemplatie.

Le Celle © MeineBilder, Wikicommons

Het klooster biedt kamers voor gasten die deel willen nemen aan de kloosterlijke activiteiten en willen bidden en mediteren.

8. Santa Maria a Ripa klooster in Montecatini Alto © Getty Images/iStockphoto

Ook het Santa Maria a Ripa klooster werd in de eerste helft van de dertiende eeuw gesticht door een groepje gelovigen die zich terug wilden trekken uit de wereld en hun leven wilden wijden aan Sint Augustinus. Over de geschiedenis van het klooster is weinig bekend omdat het hele archief van Montecatini verloren is gegaan tijdens een brand. Ook het klooster leed toen flinke schade. Het klooster heeft drie gastenkamers, maar enkel voor bezoekers die zich bezig willen houden met spirituele zaken. De nonnen leiden een leven gericht op naastenliefde, het luisteren naar en openstaan voor anderen en op het gebed. Een verblijf in dit klooster betekent een intense, maar ongewone vakantie.