De tien meest afgelegen kloosters

De tien meest afgelegen kloosters
© Getty Images/iStockphoto

1. St. George van Choziba klooster op de Westelijke Jordaanoever © Thinkstock

Dit klooster in Wadi Qelt in de woestijn van Judea stamt oorspronkelijk al uit de vierde eeuw. Lange tijd was het enkel te bereiken via een drie uur durende wandeltocht door de woestijn. Ondertussen kan je er ook komen via een korter pad. Je doet er dan ongeveer een kwartier over, maar het is geen eenvoudige wandeling.

St. George © Thinkstock

2. Popa Taung Kalat in Birma © Thinkstock

Om dit klooster te bereiken moet je niet alleen 777 traptreden opklauteren, maar ook nog eens de honderden apen die het klooster bewaken trotseren.

Popa Taung Kalat © Thinkstock

3. Sümela in Turkije © Thinkstock

Het Sümelaklooster werd gebouwd in de vierde eeuw en behoort tot de oudste christelijke kloosters. Het is op een hoogte van 1200 meter tegen de rotsen aangebouwd. Alhoewel je een steil en rotsachtig pad moet opwandelen om er te komen, trekt het klooster toch veel toeristen. Onlangs werd het complex volledig gerenoveerd.

Sümela © Thinkstock

4. Xuan Kong in China © Thinkstock

Dit ruim 1500 jaar oude klooster is uniek omdat het de enige tempel is die de drie Chinese religieuze stromingen combineert: boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Wanneer je het klooster van een afstand ziet, lijkt het tegen de rotsen aan te hangen, vandaar de bijnaam 'hangend klooster'. Je bereikt het via een steil, stenen pad.

Xuan Kong © Thinkstock

5. Paro Taktsang in Bhutan © Thinkstock

Dit klooster ligt op 3120 meter hoogte en wanneer je in het dal staat, lijkt het onmogelijk om er te komen. Toch lopen er drie wandelpaden heen. Ondankse de afgelegen locatie en de straffe wandeltocht om er te geraken, is het klooster toch de belangrijkste bezienswaardigheid in Bhutan.

Paro Taktsang © Thinkstock

6. Phugtal Gompa in India © Shakti, Wikicommons

Dit boeddhistische klooster ligt in de afgelegen Lungnak vallei in Ladakh. Alhoewel er plannen bestaan voor een weg, kan je het momenteel nog alleen te voet bereiken. Proviand wordt naar het klooster gebracht met paarden, ezels en muildieren.

Phugtal Gompa © Hamonjp, Wikicommons

7. Kozheozersky in Rusland © Viktorianec, Wikicommons

Dit klooster werd gebouwd rond 1550. In zijn lange bestaan was het getuige van heel wat belangrijke historische gebeurtenissen. Net als eeuwen geleden is Kozheozersky nog altijd moeilijk te bereiken. Er loopt geen enkele weg heen. De enige manier om er te komen is door dertig kilometer te wandelen.

8. Ki in Himachal Pradesh, India © Thinkstock

Dit klooster wordt ook wel Key genoemd en ligt op een heuvel op 4166 meter hoogte. Er rijden bussen naar het klooster, maar omdat het in zo'n afgelegen gebied ligt, is het wel een lange reis om er te komen.

Ki klooster © Thinkstock

9. Meteora in Griekenland © Thinkstock

Oorspronkelijk bestonden er 24 Meteora kloosters. Ze dienden vooral als toevluchtsoord voor vervolgde monniken. Ondertussen zijn er nog zes over die allemaal op de Unesco lijst van werelderfgoederen staan. De meeste kloosters zijn enkel te voet te bereiken, maar dat weerhoudt massa's toeristen er niet van ze te bezoeken.

Meteora kloosters © Thinkstock

10. Ostrog in Montenegro © Thinkstock

Dit klooster, gebouwd in de zestiende eeuw, lijkt wel uit de rots te groeien. Het ligt op 900 meter hoogte en je kan er met de bus of auto komen, maar het is veel mooier om erheen te wandelen door het dorpje Bogetic en via het benedenklooster.

Ostrog klooster © Thinkstock