Slimmer op reis: zo gebruik je AI en TikTok om je vakantie te plannen
Voor sommigen is het plannen van de reis het halve plezier, voor anderen een ware nachtmerrie. Voor die laatste groep brengen AI en TikTok mogelijks heil. Hoe gebruik je de beschikbare hulpmiddelen het best? En wat zijn de valkuilen? Een wegwijzer door het digitale doolhof.
Jij zoekt: inspiratie
Heb je nog geen idee waar je naartoe wilt? Of is de precieze planning van je reis nog een tikje mysterieus? Dan is TikTok een mooi startpunt. Onder de hashtag TravelTok vind je tal van filmpjes over nagenoeg elk land. Ook als je specifieker zoekt op een bepaalde stad, restaurants in een bepaalde stad of must doās krijg je handige overzichten. Het voordeel? Je krijgt heel snel veel info voorgeschoteld in hapklare brokken. Door de bewegende beelden kan je ook gemakkelijk oordelen of een activiteit of restaurant iets voor jou is of niet. Het nadeel? Lange rijen voor fotogenieke attracties of restaurants, geen kwaliteitsgarantie en gesponsorde of onethische content.
āTikTok is een geweldige plek om reisinspiratie op te doen, maar je moet wel kritisch blijvenā, verduidelijkt TikTok-expert Jonas Lips. āCheck bij elk filmpje wie de maker is en wat voor filmpjes er nog op zijn of haar profiel staan. Drie filmpjes over Ć©Ć©n restaurant? Dan weet je dat de review onbetrouwbaar is. Gelukkig is er tegenwoordig ook een tegenbeweging aan de gang en verschijnen er steeds meer eerlijke reviews die de realiteit achter populaire videoās onthullen. Ga zeker op zoek naar dat soort content bij het plannen van je reis, zo eindig je niet teleurgesteld.ā
Het algoritme van Tiktok is zeer geschikt voor dit soort doeleinden: wie een paar filmpjes over Ć©Ć©n plek liket, krijg vanzelf meer soortgelijke videoās aangeboden. Het komt er dus op aan de kaf van het koren te scheiden. āEn een papieren reisgids kopen, als aanvullingā, besluit Lips.
Jij zoekt: een virtuele reisbegeleider
Ook de toeristische sector heeft AI enthousiast omarmd. Er is een wildgroei aan apps die je assisteren bij het uitstippelen van je reis, al werkt de ene app beduidend beter dan de andere. āMijn favoriete AI-assistente is Roam Around, het kind van TripAdvisor en Booking.com, vertelt Beatrice Mondelaers, AI-expert bij het toeristisch persagentschap Glenaki. āDankzij die app bespaar ik enorm veel tijd. Roam Around combineert informatie van TripAdvisor en Booking.com, maar gaat ook breder zoeken op het internet. De informatie die je vindt is redelijk up-to-date, en je kan er ook terecht voor specifieke eisen, zoals rolstoelvriendelijke uitstapjes. Deze app focust vooral op de grote bezienswaardigheden en werkt het beste voor bekende reisbestemmingen. Apps als GuideGeek en Forgemytrip doen min of meer hetzelfde, maar hun databases zijn wat ouder en de tips zijn soms tourist traps.ā
Bij al deze AI-planners voer je je bestemming in en leg je uit wat je wilt: wandelen in de natuur, musea bezoeken, aan het strand liggen etc., maar ook hoelang je gaat en hoe je je wilt verplaatsen. Vervolgens krijg je een vrij gedetailleerd reisvoorstel, opgesplitst per dag en per activiteit. Heel handig, maar dus ook sterk gestandaardiseerd. āAI is geen zoekmachine, maar een voorspelmachineā, verklaart Mondelaers. āZe voorspellen hoe jij wilt reizen op basis van de gemeenschappelijke antwoorden op verschillende websites. Wees dus altijd kritisch over wat zij je voorschotelen.ā
Kan zoān app een reisbegeleider van vlees en bloed vervangen? Dat ligt volledig aan jou. Net als TikTok zijn deze AI-toepassingen vooral een startpunt. Het zijn uitstekende tools die om de krijtlijnen van je reis uit te stippelen, maar daarna moet je alsnog zelf aan de slag. Laat je geen blaasjes wijsmaken door het algoritme en dubbelcheck openingsuren en -data van restaurants en attracties. Niets zo teleurstellend als met een hongerige maag voor een gesloten deur staan.
Jij zoekt: (w)etenswaardige restaurants
āTripNotes is hier zonder twijfel mijn absolute favoriet in dit lijstje. Het is de enige AI-tool die erin slaag om hidden gems en recent geopende zaken op te sporenā, klinkt het bij Mondelaers. Het grootste verschil tussen TripNotes en andere AI-tools is dat je heel specifieke antwoorden krijgt. Terwijl Roam Around en Forgemytrip zich vooral focussen op algemene reisplannen, kan je met TripNotes echt zoeken op romantische restaurants, of pas geopende zaken. Dat opent wel degelijk je blik.
Geen AI, maar eveneens bijzonder handig: Google Maps. Je voert in de zoekbalk gewoon ārestaurantsā in en krijgt vervolgens alle eetplekken in de buurt te zien, met hun rating. Als je wat doorklikt en leest, kom je gemakkelijk de beste restaurants op het spoor. Enkel wie zoekt naar nieuwe zaakjes, zal op zān honger blijven zitten.
Getest: een citytrip naar Brussel
De theorie is Ć©Ć©n ding, de praktijk vaak iets heel anders. Om de kwaliteit van de AI en TikTok-tips hierboven te checken plande journalist Mare Hotterbeekx een citytrip naar Brussel, de stad waar ze al twaalf jaar woont.
Kan AI de blik op mijn eigen stad verruimen? Het is een interessante vraag, die ik allereerst via TikTok probeer te beantwoorden. Het aanbod aan filmpjes is enorm. Wie wil, kan zich drie dagen amuseren met toeristische filmpjes over onze hoofdstad. Maar zoals TikTok-expert Jonas Lips aanhaalde, varieert de kwaliteit ervan enorm. Zelf bots ik via TikTok vooral op de toeristenclichƩs. Het Vossenplein, de Grote Markt, het Atomium en de Sint-Hubertusgalerijen. Je kan het bezwaarlijk vernieuwende tips noemen, al zijn het natuurlijk wel zaken die je bij een eerste bezoek aan de stad wilt zien. Ook de restaurantaanbevelingen op TikTok zijn eerder platjes: wafels, bier, frieten, Coco Donuts en Woodpecker. Het TikTok-dieet is weinig gebalanceerd en evenmin vernieuwend. Enkel de Wolf-foodmarkt en Pierre Marcolini komen regelmatig terug en zijn echt een bezoekje waard, naar mijn bescheiden mening.
Over naar Roam Around dan maar. Wat mag ik absoluut niet missen tijdens een vierdaagse trip? Ook hier krijg ik veel klassiekers voorgeschoteld. De Grote Markt, het muziekinstrumentenmuseum (het mooie art-decogebouw wordt vermeld, maar het spectaculaire zicht op Brussel vanop het terras van het restaurant jammer genoeg niet), de Zavel, de Sint-Hubertusgalerijen en een heleboel musea. Het Brussels Beer Project is daarbij de enige ietwat verrassende tip. Wanneer ik aangeef dat ik ook graag in de natuur vertoef, krijg ik het Terkamerenbos aangeraden. Geen onlogische keuze, het is mooi en relatief makkelijk bereikbaar, al raad ik zelf toch vooral het Zoniƫnwoud aan als ik natuurliefhebbers op bezoek krijg.
Tot slot probeer ik ook nog even TripNotes uit om goede restaurants te vinden. Zoals Mondelaers al aangaf: deze tool wint met voorsprong. Wanneer ik zoek naar onontdekte restaurants krijg ik vijf suggesties die ik effectief niet ken, hoera. Mijn aandacht wordt getrokken door CafƩ des Spores in het hippe Sint-Gillis, dat ook op Google Maps uitstekende reviews krijgt. Ik zet het op mijn to eat-lijstje. Een van de vijf suggesties is wel tijdelijk gesloten, lees ik na wat research op de website. Ook hier geldt dus: dubbelcheck de suggesties van de app.
Mijn eerste indruk van mijn eigen stad zou met dank aan AI prima geweest zijn. Ik zou niet terugkeren met het gevoel dat ik belangrijke dingen gemist heb en ik zou uitstekend gegeten hebben. Wil je echt alles uit je reis halen, dan moet je verder kijken dan het algoritme lang is. Steek je licht op bij locals, spreek met reizigers die er echt geweest zijn en vul die schat aan digitale informatie aan met indrukken van mensen die de plek door en door kennen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier