Op deze plaatsen zijn sporen van de prehistorie te zien
(MS, via Weather.com)
Meer dan 450 Native American structuren werden in dit gebied gevonden. Je ziet er nog delen van pueblo’s en talloze petroglyfen van dieren en abstracte symbolen.
In de woestijn Tassel n’Ajjer is een indrukwekkende collectie preshistorische rotsschilderingen te vinden. 15.000 petroglyfen bestrijken meer dan 10.000 jaar menselijke geschiedenis en verschillende klimaatperiodes.
In Laos liggen duizenden enorme stenen potten. Sommige zijn meer dan tweeduizend jaar oud en werden waarschijnlijk gebruikt om lichamen te cremeren.
Het ingenieuze irrigatiesysteem in deze Iraanse eilandstad gaat terug tot de vijfde eeuw voor Christus.
Deze Tarr Steps is met een lengte van 55 meter de langste en bekendste ‘clapper bridge’ (een van grote stukken steen gemaakte brug) in Engeland. Deze brug werd in de Bronstijd aangelegd en tot in de Middeleeuwen gebruikt.
In dit park kan je een groot aantal eeuwenoude Pueblo’s bezichtigen. Ze werden gebouwd tussen 850 en 1250.
Overal verspreid over de Mariana Islands zijn deze ‘latte stones’ in verschillende formaten te vinden. Ze bestaan uit een pilaar met daar bovenop een kom. Ze dienden als basis voor de houten huizen van de Chamorro en werden gemaakt tussen 800 en 1700.
Zo’n 5000 jaar geleden was Skara Brae een bewoonde stad. De prehistorische site werd tijdens een hevige storm in 1850 ontdekt.
Op de Burrup Peninsula – ook Murujuga genoemd – werden enkele van de oudste petroglyfen ter wereld gevonden. Sommige zijn meer dan 40.000 jaar oud.
Deze cirkel van meer dan dertig steden is de grootste in zijn soort in de wereld. De stenencirkel staat er al sinds de periode 2.500 tot 2.200 voor Christus.
In deze grot in de Ardeche zijn enkele van de oudst bekende rotsschilderingen gevonden. De tekeningen van paarden en andere dieren zijn waarschijnlijk zo’n 30.000 jaar oud.
De in de rotsen uigehouwen woningen zijn in Mesa Verde goed bewaard gebleven. In totaal telt het park zo’n 5.000 historische opgravingen waaronder 600 rotswoningen. Ze werden gebouwd tussen 600 en 1300.
Deze twee megalitische tempels uit ongeveer 3.600 voor Christus behoren tot de oudste religieuze bouwwerken ter wereld. Ze zijn ouder dan de piramiden in Egypte en Stonehenge.
Ook Bru na Boinne (ook Boyne Palace genoemd) is ouder dan Stonehenge en werd aangelegd rond 3.200 voor Christus. Onder andere de beroemde graftombe Newgrange en verschillende neolitische bouwwerken zijn hier te zien.
De schilderingen in deze grot in de Dordogne zijn zo’n 20.000 jaar oud. De grot is sinds 1963 gesloten voor het publiek om schade aan de tekeningen te voorkomen. Replica’s van de afbeeldingen zijn te zien in het bezoekerscentrum.
Deze mysterieuze cirkel van stenen bij de Britse plaats Amesbury behoort tot de bekendste prehistorische monumenten ter wereld.
De ongeveer vier meter hoge beelden staan hier, naar men vermoedt, sinds de jaren 1400 tot 1600. De enorme hoofden en beelden van mensen zijn wereldberoemd.
Dit megalitische grafmonument staat hier waarschijnlijk al zo’n 4.000 of 5.000 jaar. Het monument is drie meter lang en 1,80 meter hoog.
Woodhenge ligt vlakbij Stonehenge en wordt zo genoemd omdat het oorspronkelijke bouwwerk van hout was gemaakt. Het hout is verdwenen en op de afdrukken van de pilaren zijn nu betonnen palen meergezet.
Petroglyfen, in de rotsen uitgehouwen woningen en gemetselde muren bewijzen dat hier al 11.000 jaar geleden mensen woonden.
In Bretagne staan zo’n 3.000 rechtopstaande stenen. Ze werden er tussen 4.500 en 2.000 voor Christus neergezet.
Dit graf is 29 meter lang, 5 meter breed, werd gebouwd tussen 1100 en 500 voor Christus en heeft de vorm van een schip.
Net als bij de andere ‘henges’ in het Verenigd Koninkrijk is ook van Thornborough Henges niet duidelijk wat de betekenis precies was. Het tussen 4.000 and 3.500 voor Christus aangelegde complex kan je het beste zien vanuit de lucht.
Dit megalitische monument bestaat uit 59 rechtopstaande stenen in de vorm van een schip. Volgens de legende ligt de legendarisch koning Ale hier begraven.
Locmariaquer in Bretagne bestaat uit drie megalitische structuren die teruggaan tot de periode 3500 – 4000 voor Christus.
In Antequerra in het zuiden van Spanje zijn drie grafmonumenten (dolmen) gevonden. De bekendste is de Menga Dolmen die bestaat uit een gang en een grote kamer, waarschijnlijk de grafkamer. De dolmen werden tussen 5000 en 2200 voor Christus gebouwd.
Deze klippenwoningen maken deel uit van de Mogollon-cultuur, een van de belangrijkste prehistorische culturen in het zuidwesten van de VS en noorden van Mexico. De woningen werden rond 1280 gebouwd en zo’n twintig jaar later alweer verlaten. Sommige van de klippenwoningen tellen veertig kamers te zien.
De Canyon de Chelly werd zo’n 5.000 jaar bewoond door mensen. Er zijn dan ook heel veel petroglyfen bewaard gebleven.
Van Gobekli Tepe wordt gezegd dat het de oudste gebedsplaats ter wereld is. De ringen gemaakt van stenen beschilderd met afbeeldingen van dieren stammen uit het tiende millennium voor Christus.
Deze dolmen (grafmonument) is 4.500 jaar oud en behoort tot de mooiste in Ierland.
Nuraghi zijn torens gemaakt van op elkaar gestapelde stenen. De grootste toren is 19 meter hoog. In totaal werden er zo’n 6500 gebouwd in de periode 1900 – 730 voor Christus. De bekendste zijn die van Su Nuraxi (werelderfgoed).
In de Diquis Delta in Costa Rica zijn honderden stenen ballen – Las Bolas – gevonden. Sommige hebben een diameter van maar een paar centimeter, anderen zijn tweee meter groot. Ze zijn door mensen gemaakt, maar het is nog een mysterie door wie precies en wanneer.
In de zee bij dit Japanse eiland liggen rotsformaties waarvan niet duidelijk is of die door natuurlijke processen zijn gevormd of door mensen.
In totaal zijn er zeventien beelden van hoofden gevonden. De hoofden zijn tussen de 1,5 en 3,5 meter groot en gemaakt van vulkanisch gesteente. De Olmeken leefden tussen 1500 en 400 voor Christus.
Deze cirkel van steen werd neergezet tussen 2900 en 2600 voor Christus en is daarmee ouder dan Stonehenge. Waarschijnlijk dienden de stenen als astronomisch observatorium.
Verspreid door de provincie Drenthe liggen de oudste monumenten in Nederland. De Hunebedden zijn zo’n 5.000 jaar oud en dienden waarschijnlijk als grafkamer. Het grootste hunebed ligt in Borger waar ook het Hunebedcentrum gevestigd is.
Het Italiaanse stadje Matera staat bekend om de grotwoningen. Ze werden al in de prehistorie gebouwd, maar groeiden in de Middeleeuwen uit tot een kleine stad.
Uniek aan de muurschilderingen in deze grot is dat ze bestaan uit verschillende lagen die telkens in een andere periode werden aangebracht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier