Van Namen tot Oostende: 4 bijzondere logeeradressen in eigen land uitgetest

© Flits & Flash

Soms wil je niet ver reizen om er even helemaal tussenuit te zijn. Dus ging onze redactie op weekend in eigen land. We sliepen in de nieuwste, bijzonderste logeeradressen in Brussel, Oostende, Kortrijk en Namen.

Een bijzondere citytrip zonder lang in de auto te moeten zitten: dat was de opzet van deze test. Lees hier het verslag van vier hoteltests in België.

Rosa hotel,
Oostende

Rosa hotel,
Oostende
© Studio Flits & Flash

—Verhaal
Vlak aan het Kursaal Oostende, en dus vlak bij het strand, opende het vroegere Imperial Hotel vorige zomer in een nieuw jasje: Rosa. Het hotel maakt deel uit van de Flow Hospitality Group, dat verschillende hotels aan de Belgische kust vertegenwoordigt. Met een yogamat in elke kamer, een sfeervolle lobby met een collectie boeken, een heerlijk ontbijtbuffet en aandacht voor duurzaamheid is dit de place to be voor reizigers met een bewuste smaak.

—Locatie en eerste indruk
We worden meteen plezierig verrast wanneer we de deur van de kamer openen. Hoewel het hotel niet op de zeedijk ligt, kijken we vanuit kamer 50 – een superior front room op de vijfde verdieping – toch uit op de zee, de dijk en het Kursaal. Een zeilboot glijdt voorbij. Meer hebben we niet nodig voor instant vakantievibes.

Rosa hotel,
Oostende
Roze badkamers © Studio Flits & Flash

—Interieur
Hoewel het hotel zeven verdiepingen telt, hangt er een heerlijk rustige sfeer. De kamers zijn gezellig en modern, met zachte bedden, een knus bureautje en roze tegels in de badkamer. De ontbijtruimte is sfeervol met opvallende verlichting aan de muren. Maar de echte aantrekking zit in het onthaal, dat uit verschillende ruimtes bestaat. De Rosa garden ligt achterin en is bedoeld als lees- en rusthoek, ingericht met bloemen en een bibliotheek met kunst- en lifestyleboeken. Terwijl de lichtrijke ruimte aan de straatkant ideaal is om even te werken, of voor een cappuccino in de kleine zetels aan het grote raam. Met de blik naar buiten is dit gezellige hoekje ideaal om de rest van je verblijf te plannen. Waar gaan we straks dineren? Wat willen we bezoeken?

—Eten & drinken
Het hotel heeft geen restaurant, maar in het onthaal staat wel een selfservice bar. Je drinkt er de hele dag gratis koffie en Belgische wijnen en frisdranken voor zachte prijzen. Het ontbijtbuffet biedt zoveel opties dat je er gerust een brunch van kan maken. Er zijn warme gerechten, van pannenkoeken tot eitjes, champignons, tomaten en worstjes, ideaal om je eigen scrambled eggs samen te stellen. Maar ook een ruim assortiment koffiekoeken, pistolets en bijzondere broden. Met kazen, vleeswaren en confituren van lokale handelaars. Ook wie houdt van (gedroogd) fruit, yoghurt en ontbijtgranen komt hier zeker aan z’n trekken.

—Extra’s
Hoewel je er als gast weinig van merkt, zet het hotel sterk in op het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. Blijf je meer dan één nacht, dan kan je bovendien een goed doel steunen. Voor elke schoonmaakbeurt die tijdens een meerdaags verblijf wordt overgeslagen, schenkt het hotel een lunchbox aan vzw Welzijnswerking. Die vzw wil het probleem van lege brooddozen bij Oostendse kinderen op de schoolbanken aanpakken. Door middel van een deurhanger kan je als gast duidelijk maken dat je kamer niet gepoetst moet worden.

Vanaf 72 euro voor een nacht in een standaardtweepersoonskamer, 22 euro p.p. voor ontbijt, 13,5 euro voor kinderen jonger dan 12, Van Iseghemlaan 76, Oostende, rosahotel.be

Cobergher Hotel, Kortrijk

Cobergher Hotel, Kortrijk
© Adfundum

—Verhaal
De Kortrijkse ondernemersfamilie Verschetse kocht enkele jaren geleden een pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk. Het plan was om er een bed & breakfast te openen met vier kamers, tot de panden links en rechts plots ook op de markt kwamen. Een van die panden was het voormalige Erfgoedhuis van de zestiende-eeuwse Zuid-Nederlandse architect Cobergher, waaraan het hotel zijn naam ontleent. De familie besloot met een grondige renovatie de panden met elkaar te verbinden en ze in hun originele staat te herstellen. In samenwerking met Monumentenzorg werkte een team van specialisten en historici dertien jaar lang aan het luxehotel.

—Locatie en eerste indruk
Het luxeboetiekhotel ligt pal in het historische centrum van Kortrijk tussen de verlaagde Leieboorden en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Cobergher Hotel wil zijn gasten volledig ontzorgen en een vijfsterrenservice bieden. Bij aankomst volgt een persoonlijke ontvangst en een glaasje champagne in de orangerie of op het buitenterras terwijl het personeel de koffers naar de kamer brengt. Opvallend: de haard brandt in het salon en zorgt voor instant gezelligheid.

—Interieur
De binneninrichting en de decoratie van de kamers, een samenwerking tussen de zussen Odile en Virginie Dejaegere en Pieter Porters, maken meteen indruk. De mozaïektegels in de orangerie zijn hersteld en het engeltje in de fontein uit 1880 doet je geloven dat je in de negentiende eeuw bent beland. Voor de zeventien ruime suites kreeg decorateur Pieter Porters zeven jaar lang carte blanche. Ze kregen elk hun eigen unieke decoratie, die de grandeur van weleer terugbrengt. Tegelijk zijn de suites voorzien van domotica waarmee je lichtsettings instelt en muziek laat klinken. Atelier Rebul zorgt voor een subtiele geur die in de gangen en kamers van het hotel zweeft.

Slapen als een koning, bij Cobergher hotel in Kortrijk © Adfundum

—Eten & drinken
In tal van gezellige hoekjes kun je rustig genieten van een champagneontbijt. Je kiest er à la carte of gaat langs het rijkelijk gevulde ontbijtbuffet met verse sappen, vers brood, beleg als pata negra of rijstpap met gouden lepeltjes. Bar Mémoir serveert high-end cocktails, wijnen en bar bites als oester, gyoza of langoustine. Het hotel wil toegankelijk zijn voor iedereen, dus voor ontbijt, afternoon tea of bar bites zijn ook niet-hotelgasten welkom. Na een avondwandeling opent het personeel spontaan de deur en vraagt of ik nog een drankje wens in de bar of op de kamer.

—Extra’s
De wellness met hamam, sauna, rust­ruimte en fitness is voor hotelgasten privé af te huren voor een tweetal uur. Je kunt behandelingen en massages boeken, er is een valet service, je kan fietsen huren, en een shuttle brengt je naar het verfijnde restaurant Dirkjan Decock. Cobergher Hotel gaat voor een service waarbij ze zelden ‘nee’ moeten zeggen.

Vanaf 297 euro voor een nacht in een tweepersoonskamer, O.-L.-Vrouwestraat 41, Kortrijk, cobergherhotel.com.

The Usual, Brussel

Ecobewust hotel The Usual in Brussel © Wouter van der Sar

—Verhaal
Valt reizen te rijmen met ecobewustzijn? Dat is de uitdaging die de nieuwe hotelketen The Usual aangaat, waarvan het tweede adres, na Rotterdam, net opende in Brussel. Van de keuze van materialen tot die van leveranciers, de ecologische voetafdruk van je verblijf wordt zo klein mogelijk gehouden door voorrang te geven aan de lokale economie.

—Locatie en eerste indruk
Vlak bij het Brouckèreplein en het voetgangersgebied ligt het driesterrenhotel in een levendige, veilige buurt. Aan de voorkant nodigt de U Bar met zijn takeaway raam, met uitzicht op de stad, reizigers uit om elkaar te ontmoeten van het ontbijt tot laat in de avond. Elke vierkante centimeter van het hotel werd optimaal benut voor 72 kamers in drie prijscategorieën, voor 1 tot 3 personen. Het charmante personeel heet je meteen welkom en zorgt ervoor dat je wilt blijven hangen in de kleine gemeenschappelijke ruimte, om hun beste tips te krijgen voor een weekendje in de hoofdstad.

The Usual, Brussel
© Wouter van der Sar

—Interieur
Modern, gezellig en duurzaam. Alles is erop gericht om de impact op het milieu te beperken en daarvoor denken ze hier aan elk klein detail. In de slaapkamer zijn hout en kurk alomtegenwoordig. De stevige maar soepele matras is recycleerbaar. Het opvallende en intrigerende sanitair is gemaakt van waterbestendig houtcomposiet, dat minder energie kost om te produceren dan keramiek. De modieuze zwarte kranen beloven het waterverbruik met veertig procent te verminderen in vergelijking met klassieke kranen. De verzorgingsproducten zijn van het Nederlandse Marie-Stella-Maris. Schoonmaken gebeurt hier alleen op verzoek. Thee en koffie, om te infuseren, worden aangeboden in de kamer.

—Eten & drinken
Verwacht geen uitgebreid ontbijtbuffet, wel een selectie geweldige producten zoals plantaardige yoghurt, luchtige croissants, fruitsalade en belegde broodjes, waarvan meer dan veertig procent veganistisch is. Allemaal geselecteerd door biobakkerij Chambelland, die ook verantwoordelijk is voor het snackaanbod overdag. Aan de bar vind je een fijne selectie frisdranken, bieren en zelfs Belgische gins waarmee het team lekkere cocktails maakt.

—Extra’s
Het decor zit vol verborgen U-vormen, die het team je aanmoedigt te vinden. Ondanks de zeer centrale ligging is het hier verrassend rustig, vooral als je vraagt om een kamer op de bovenste verdiepingen. Reis best licht, want de opslagruimte is tot een minimum beperkt.

Vanaf 136,5 euro voor een nacht in een tweepersoonskamer, zonder ontbijt, 107 boulevard Adolphe Max, Brussel. 
theusual.com

Les Cabanes Urbaines, Namen

Slapen in kleine maar gezellige cabanes in Namen © Thomas Leonard

—Verhaal
Na enkele jaren van renovatie opende in de lente van 2023 Les Cabanes Urbaines, in het hart van een levendige wijk in de Waalse hoofdstad Namen. Het doel van de ontwerpers was om een mooi herenhuis met smalle gevel, in het hart van de stad, nieuw leven in te blazen. Tegelijk wilden ze een hooggelegen plek creëren voor stadsavonturiers, waarbij elke vierkante centimeter van een asymmetrisch gebouw optimaal werd benut.

—Locatie en eerste indruk
Het huis ligt vlak bij de Place d’Armes en de levendige Place du Marché aux Légumes, maar ook op een steenworp van de rivier de Maas en de Citadel. Uitstekend gelegen, dus. Bovendien zijn er ondergrondse parkeergarages in de buurt. In- en uitchecken gebeurt heel informeel en efficiënt. Verschillende brievenbussen (toegankelijk via een code die per e-mail wordt verstuurd) bevatten de sleutels van de gezellige cabines, al is het huis ook in z’n geheel af te huren. Wij verblijven in cabine 3, de hoogste ruimte die toegankelijk is via een grote wenteltrap die alle cabines verbindt. Zodra we binnenstappen, worden we overweldigd door de rust en stilte. Bonus: uitzicht op de daken en klokkentorens van de stad.

© Thomas Leonard

—Interieur
De afmetingen van de gezellige, houten cabines zijn smal maar daar gingen de eigenaars vindingrijk mee om. Op het gelijkvloers ligt een gemeenschappelijke ruimte met een kleine koelkast, waterkoker, koffiezetapparaat en microgolfoven. Hoewel de cabine compact is, voelt ze helemaal niet benauwd. Dat komt door de rijke lichtinval. Maar ook een inrichting met licht hout en metaal, en meubels die op maat gemaakt werden door lokale ambachtslieden. Het bed is iets verhoogd en verbergt twee grote laden voor bagage. De badkamer is klein maar heeft een ruime inloopdouche.

—Eten en drinken
Er zijn geen eetmogelijkheden ter plaatse, maar aangezien je in het centrum logeert, zijn er genoeg culinaire opties vlakbij. Om ons een keuze te helpen maken, lieten de gastheren een stadskaartje achter met hun favoriete adressen en een paar kortingsbonnen.

—Extra’s
In de koelkast vind je gratis Belgische bieren. Schol!

Vanaf 81 euro per nacht. Het huis is geschikt voor maximaal zes personen en kan ook volledig afgehuurd worden.
Rue des fripiers, Namen, 
cabanesurbainesnamur.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content