"Net een estafetteloop", zei biologe Gloria Tavera van de Mexicaanse natuurbeschermingsdienst.

De zwart-oranje vlinders vliegen eerst naar het noorden van Mexico, waar ze hun eieren leggen en sterven. De volgende generatie vliegt dan verder naar de Verenigde Staten. In de zomer verblijven de monarchvlinders in het noorden van de Verenigde Staten en in het zuiden van Canada rond het Grote Merengebied.

In de herfst vliegen de monarchvlinders dan over 4.000 kilometer richting zuiden om in de dennen- en sparrenwouden van de Mexicaanse deelstaten Michoacán en México te overwinteren. Terwijl er in de jaren 2013 en 2014 erg weinig monarchvlinders terugkeerden naar Mexico, herstelt de populatie zich momenteel weer. De vlinders leden onder voedseltekort in de VS, houtkap in Mexico en de klimaatverandering. Ter bescherming van de diersoort werken de VS, Canada en Mexico nauw samen.

"Net een estafetteloop", zei biologe Gloria Tavera van de Mexicaanse natuurbeschermingsdienst. De zwart-oranje vlinders vliegen eerst naar het noorden van Mexico, waar ze hun eieren leggen en sterven. De volgende generatie vliegt dan verder naar de Verenigde Staten. In de zomer verblijven de monarchvlinders in het noorden van de Verenigde Staten en in het zuiden van Canada rond het Grote Merengebied. In de herfst vliegen de monarchvlinders dan over 4.000 kilometer richting zuiden om in de dennen- en sparrenwouden van de Mexicaanse deelstaten Michoacán en México te overwinteren. Terwijl er in de jaren 2013 en 2014 erg weinig monarchvlinders terugkeerden naar Mexico, herstelt de populatie zich momenteel weer. De vlinders leden onder voedseltekort in de VS, houtkap in Mexico en de klimaatverandering. Ter bescherming van de diersoort werken de VS, Canada en Mexico nauw samen.