Lezers op de kust: 8 boeken die je in de zomer doen duiken
Er is weinig dat meer doet wegdromen dan boeken die zich aan de waterkant afspelen. Van zeeën, over meren tot zwembaden: zomerse lectuur die verkoeling biedt onder de zon.
Hitte – Victor Jestin
Victor Jestin is nog maar 29 jaar, maar maakt met verschillende prijzen in zijn kast deel uit van de nieuwste lichting Franse literaire pennen. In zijn debuut Hitte neemt hij je mee naar een camping aan zee. Terwijl leeftijdsgenoten zich op het strand laven aan alcohol en aan elkaar, probeert de zeventienjarige Léonard zich net zo onzichtbaar mogelijk te maken tijdens de laatste uren van zijn vakantie. De avond voordien zag hij per ongeluk zijn leeftijdsgenoot Oscar sterven, en hij is bang dat er zijn kant zal worden opgekeken omdat hij hem niet ter hulp schoot. Het stelt de vraag centraal: kun je je schuldgevoelens diep genoeg begraven in los zand?
Uit bij Koppernik, 19.90 euro, 125 pagina’s
Warme melk – Deborah Levy
Moeder en dochter arriveren in een dorpje aan de Spaanse kust. Rose lijdt aan een vreemde ziekte en haar artsen staan voor een raadsel. Haar dochter Sofia heeft haar hierheen gebracht voor een behandeling bij de beruchte Dr. Gomez, een man met twijfelachtige methoden. Bedwelmd door de verzengende hitte en de verleidelijke locals, beginnen beide vrouwen voor het eerst in jaren anders te kijken naar hun leven. Thema’s zoals moeder-dochterrelaties, vrouwelijke seksualiteit en globalisering komen samen in deze intrigerende roman.
Uit bij De Geus, 24.99 euro, 240 pagina’s
Bechamel mucho – Dimitri Verhulst
De ultieme zomerroman, zo wordt de nieuwste Verhulst in de markt gezet. Met Bechamel mucho levert de schrijver niet alleen de beste titel van de zomer af, maar ook een roman over die ene periode in het jaar waarin vakantiegangers vertier hopen te vinden in de vorm van een clubhotel op Mallorca. Tussen cocktails en bingoavonden door zoeken verschillende gasten op hun manier de ontspanning op, van de alleenstaande moeder tot een jonge stewardess. De hoofdprijs van het seizoen? Animator Alex, die stilaan moet gaan beslissen waar hij na de zomer met zijn leven naartoe moet.
Uit bij Atlas Contact, 22.99 euro, 176 pagina’s
Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski
Het is altijd gevaarlijk om boeken met elkaar te vergelijken. En toch: echt fout is het niet om Zwemmen in het donker de Poolse Call me by your name te noemen. Jedrowski situeert zijn debuutroman in 1980. De jonge Ludwik wordt samen met de rest van zijn klas als teleurstellende ‘eindejaarsreis’ naar een landbouwkamp gestuurd, waar hij Janusz ontmoet. De twee worden in alle stilte verliefd, maar helaas kun je niet een leven lang wegglippen naar afgelegen meren. Wanneer ze beiden moeten terugkeren naar het communistische Warshau blijkt de realiteit algauw de zomer in te halen.
Uit bij J.M. Meulenhoff, 15.99 euro, 224 pagina’s
Schitterende ruïnes – Jess Walters
Porto Vergogna, een vissersplaatsje naast de beroemde Cinque Terre dorpen, krijgt in 1962 bezoek van een Amerikaanse actrice. De jonge Italiaan Pasquale is de eigenaar van het enige hotel in het dorpje en verwelkomt de schoonheid wanneer ze in een boot aanmeert. We springen vijftig jaar in de tijd. Een oudere Italiaanse heer gaat in Hollywood op zoek naar de vrouw die hij maar niet kon vergeten. Met Schitterende ruïnes schreef Jess Walter een roman over een onmogelijke liefde en het genadeloze Hollywood.
Uit bij Marmer, 7.50 euro, 416 pagina’s
Liefde van je leven – N.I. Monteny
Wat zou jij doen als je Euromillions won? Liesl besluit weg te lopen van haar man en ruilt de kust van Bredene in voor een luxehotel nabij Rome met zicht op de Middellandse zee. In deze zestiende eeuwse Italiaanse droom leert ze algauw nieuwe mensen kennen, van een Amerikaanse wetenschapper en zijn nichtjes tot een charmante, jonge Italiaan die haar eigen liefdesleven in vraag doet stellen. Thuis in Bredene zoekt ook haar plusdochter Rebecca de weg in de liefde. Knack Weekend-journalist Nathalie Le Blanc pende onder het pseudoniem N.I. Monteny een romcom neer in boekvorm, die doet wegdromen van de zon en de liefde.
Verschenen bij Van Halewyck, 6.99 euro (e-book), 328 pagina’s
Walvistij – Elizabeth O’Connor
Voor haar debuut trekt de Ierse schrijver Elizabeth O’Connor naar een fictief eiland voor de kust van Wales. Het is 1938, en er doen geruchten de ronde dat er oorlog op til is. Niet alleen wordt er gesproken van onderzeeërs, er spoelt ook onverwachts een walvis aan. Voor de 18-jarige Manod is de komst van twee antropologen die de lokale folklore komen bestuderen de ideale uitweg naar een ander leven op het vasteland. Maar hoe ontsnap je uit een kleine gemeenschap?
Verschenen bij Ambo Antho, 22.99 euro, 192 pagina’s
Peninsula – Lieven Stoefs
Met Peninsula schreef de Vlaamse debutant Lieven Stoefs een familieportret van vier generaties, waarin autobiografische feiten versmelten met fictie. Poëtisch en met rake observaties vertelt hij over opgroeien, liefde, schoonheid, pijn en wanhoop. Net zoals Stoefs zelf verhuist het hoofdpersonage als kind naar Griekenland. Naast bestofte voetbalpleinen en fabrieken speelt de Griekse kust dan ook een belangrijke rol in deze roman. Vooral een diepe kloof, die uitmondt in de zee, betovert de jonge protagonist, en bijgevolg ook de lezer.
Uit bij Pelckmans, 22 euro, 208 pagina’s
Lees ook:
– Je puber beter begrijpen? Deze 9 boeken helpen je daarbij
– 7 non-fictieboeken die het leven makkelijker, leuker of gezonder maken
– Buitensporig goed: 7 fictieboeken over avontuurlijke treinreizen
– Vergroot uw leeslust: dit zijn de beste 50
Nederlandstalige boeken van deze eeuw
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier