Leuk logeren in Limburg: drie atypische adressen in het midden van de natuur
De lente is in het land en dat vraagt om weekendjes in de natuur. Waar beter genieten van bos, bloesems en weidse landschappen dan Limburg? Wij testten drie accommodaties waar het heerlijk vertoeven is.
De Hoeveschuur
Waar? In het hartje van het dorp Millen, Riemst, vind je de Hoeveschuur, een zorgvuldig gerestaureerde stroschuur, vlakbij Maastricht en Bilzen.
Voor wie? Koppels die verlangen naar een romantische en rustgevende ervaring te midden van de Haspengouwse natuur.
Indruk? Ken je dat zalige gevoel wanneer je na een lange werkdag thuiskomt en een golf van rust je overvalt? Dat precieze gevoel omarmt ons zodra we de Hoeveschuur binnenstappen. Onze aandacht gaat meteen naar het terras, waar een prachtig uitzicht op een uitgestrekte weide ons weet te bekoren. Het tafereel is bijna schilderachtig: paarden dartelden vrij rond, terwijl een moederkat met haar drie pluizige kittens tussen de bomen door kronkelt. Je waant je even in een Disney-film.
Binnen zet de rustieke sfeer zich voort. Alle traditionele elementen van de oude stroschuur – behalve de moderne vloer – zijn met zorg behouden gebleven, terwijl er een vleugje bohemian stijl aan is toegevoegd. Het resultaat is een warme sfeer die typisch is voor Limburg: je voelt je er meteen thuis.
Naast het adembenemende uitzicht is onze favoriete voorziening de sauna, direct naast het bed – volledig brandveilig en afgescheiden, dus geen zorgen. Op het terras bevindt zich ook een jacuzzi. Beide kunnen volop worden gebruikt tijdens je hele verblijf. Er is een groot, zeer comfortabel tweepersoonsbed en een ruime zithoek, voor het geval je de b&b met meer gezelschap boekt.
Er is een kleine keuken en een extra koelkast met een selectie van drankjes, bieren en lokale wijnen, waaronder het Wijnkasteel Genoelselderen en het Wijndomein van Vlijtingen, twee niet te missen pareltjes in de regio. Er zijn geen maaltijden inbegrepen bij de overnachting – dat is wellicht het enige minpunt van deze b&b – maar er bestaat de mogelijkheid om maaltijden op voorhand te reserveren bij eigenaars Ann-Paule en Dieter. Zoals bijvoorbeeld een royaal ontbijt.
Omgeving? Wat betreft de omgeving, is diversiteit troef rond De Hoeveschuur. Verken de prachtige natuur tijdens fiets- en wandeltochten langs het uitgestrekte fietsroutenetwerk en lokale paden. De B&B ligt aan knooppunt 87 van het fietsroutenetwerk, wat een perfecte uitvalsbasis biedt om zowel Belgisch als Nederlands Limburg te verkennen. Ontdek de rijke geschiedenis van nabijgelegen steden zoals Tongeren, Maastricht en Bilzen, en bewonder indrukwekkende bezienswaardigheden zoals het wijnkasteel van Genoelselderen en het kasteel van Alden Biesen. En sluit de dag af met een heerlijke maaltijd bij Hoeve Dewallef of brasserie De Waterburcht in Millen.
Kosten? Vanaf 210 euro per verblijf.
Meer informatie? Bezoek dehoeveschuur.be of neem rechtstreeks contact op met de eigenaars via info@hoeveschuur.be.
Vlotjes overnachten in Dilsen-Stokkem
Waar? De kampeervlotten aan De Wissen liggen in het hart van de Maasvallei, midden in natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem.
Voor wie? Voor iedereen die houdt van back to basics kamperen in een idyllische setting. Er is plaats voor maximum vier personen op een vlot. Ik testte het vlot uit met een vriendin, maar ook met je partner of gezin is dit een geschikte overnachtingsplek.
Indruk? De service van de kampeervlotten in Dilsen-Stokkem is op en top Limburgs. Na onze lange rit in de file worden we met veel enthousiasme onthaald door de medewerkers, die joviaal en geduldig uitleggen hoe alles in z’n werk gaat. Met een kruiwagen vervoer je de spullen uit je auto naar de steiger, waar je kano klaarligt voor vertrek. De plek nodigt uit om het concept ‘slow travel’ volledig te omarmen.
Op een half uurtje roeien we rustig naar ons vlot, goed weggestopt in een inham van de Oude Maas. De wind zorgt voor deining op het water, maar het zijn toch vooral de vele vogels die ons tochtje vertragen. Met een verrekijker in de aanslag laten we de roeispanen af en toe voor wat ze zijn om onze gevleugelde buren voor deze trip beter te leren kennen. We zijn blij dat we door noodweer onze trip een dag opgeschoven hebben: een warm briesje voelt toch aangenamer op het water dan aprilse grillen.
Voor het avondmaal en ontbijt kun je roeien naar De Wissen voor een maaltijd in het restaurant of zelf aan het kokkerellen slaan, met een gasbrandertje dat al aanwezig is op het vlot. Wij kiezen voor een derde optie: girl dinner, een arsenaal aan tapas uitgestald op onze uitklapbare tafel op het vlot. We wanen ons de koning te rijk. Slapen doe je op zelf meegebrachte matjes, met de natuur als achtergrondmuziek. De volgende ochtend loont het de moeite om rond zonsopgang op te staan en op het terras de natuur te zien ontwaken in een oranje gloed.
Na al deze romantiek is het tijd voor een praktische mededeling: de ‘badkamer’ op het vlot bestaat uit een wc-emmer, die je zelf neerplant waar je wil. Wij vinden het terras de ideale plek: a toilet with a view. Zou die ochtendlijke wandelaar daar in de verte doorhebben dat ik niet gewoon zit te turen naar het water? Wie zal het zeggen. Liever wat meer comfort? Aan land heb je toegang tot een eigen, ruime badkamer met douche en wc. Maar daar moet je dus wel eerst even voor roeien.
Omgeving? Het natuurgebied Negenoord is een pareltje. Neem dus zeker ook je wandelschoenen mee. Meteen bij het parkeren van je wagen heb je zicht op de waterrijke omgeving. Fauna en flora is er in overvloed. Naast talloze (water)vogels spot je er ook Konikpaarden en Galloway runderen, die jaarrond zorgen voor het beheer van het gebied. Dankzij deze grazers ontstaat er een mozaïekstructuur met open plekken, bloemrijke ruigtes en bosjes.
Dankzij het geknaag van de bever en de aanvoer van kalkrijk grind vind je in het natuurgebied bovendien bloemen en planten die je elders in het land amper ziet. Die trekken op hun beurt vlinders en bijen aan. Wij hadden geluk: enkele dagen voor onze trip streek er ook een ooievaarskoppel neer op een van de nesten in het gebied. Een goed zicht op het Rivierpark Maasvallei heb je vanop de nieuwe uitkijktoren, die opgetrokken werd uit natuurlijke materialen, zoals klei, zand en Maasgrind. Een plezier voor het oog.
Kosten? Voor twee personen kost een nacht 112.50 euro, voor twee nachten betaal je 162.50. Hoe langer je blijft, hoe goedkoper het vlot is per nacht. Extra personen kosten 20 euro per nacht per persoon.
Meer informatie? Alle praktische info via visitdilsenstokkem.be
Op adem komen tussen de bloesems bij Mam in Haspengouw
Waar? Deze vakantiewoning ligt in het midden van een fruitboomgaard in Sint-Truiden, in Haspengouw.
Voor wie? Voor groepen tot 10 personen die de liefde voor het buitenleven graag combineren met zowel comfort als esthetiek: werkelijk alles in en rond het huis is prachtig.
Indruk? Deze plek combineert de Limburgse gastvrijheid met de Antwerpse flair. Het vakantiehuisje wordt uitgebaat door Nikki, die met de hulp van haar vader hun familieboerderij ombouwde tot een boutique vakantiewoning die heden en verleden vlekkeloos met elkaar verzoent. Het interieur is licht en warm, modern en kleurrijk. Aan de muren vind je her en der familiefoto’s, die illustreren hoe het leven er zo’n twintig, dertig jaar geleden aan toe ging. Binnen is het comfortabel zitten op de Ethnicraft-zetels voor de houtkachel, buiten staat er een uitnodigende loungeset met vuurkorf en barbecue voor in de zomer. De perfecte omgeving om thuis te komen na een dagje wandelen in de natuur.
De vrolijke blauwe keuken is zeer groot en uitgerust met alles wat je zoal nodig kunt hebben: inclusief kruiden, olie en afwasblokjes. Een beetje zoals thuis dus. Er zijn in totaal vier gastenkamers, waarvan drie voor twee personen. Elke slaapkamer heeft ook een eigen badkamer. Mijn gezelschap en ik verblijven in de suite met vrijstaand bad, dat uitkijkt op een uit de kluiten gewassen magnoliaboom. Wanneer wij er zijn, eind maart, staat die spectaculair te bloeien. Instant ontspanning: check.
Het bed is heerlijk zacht en we slapen hier als een roosje. Dat is ook te danken aan de omgeving, die uitnodigt om heerlijk uit te rusten, door het raam te kijken en te genieten van de natuur die zo dichtbij is. Een verademing voor een ex-Limburger die het in de stad met weinig natuur moet stellen. Na amper een nachtje voel ik me herboren. Ontbijt zit niet standaard inbegrepen, maar daar kan op simpel verzoek wel voor gezorgd worden. Koffie en thee is er, net zoals een heerlijke selectie streekproducten van de eigen boomgaard.
Omgeving? Het huis wordt omgeven door de fruitboomgaarden, die nog altijd eigendom zijn van de familie van Nikki. Als gast mag je naar hartenlust door de boomgaard wandelen, wat zeker in de bloesemperiode een lust voor het oog is. Verder kan je hier in de buurt natuurlijk ook eindeloos veel wandel- en fietstochten maken door de bossen, bloemen en boomgaarden.
Zelf ga ik op verkenning op het provinciaal domein Nieuwenhoven, dat een brasserie, een speeltuin, een mooie visvijver en een kleine fruitboomgaard combineert. In Sint-Truiden zelf is er een bescheiden selectie aan restaurants, Bar Noen is bijvoorbeeld een aanrader, maar eigenlijk zouden wij vooral adviseren om volop te profiteren van de faciliteiten van het huisje en zelf in de potten en de pannen te roeren. Qua sfeer en gezelligheid kunnen weinig restaurants tippen aan de vuurkorf in de fruitboomgaard.
In de bloesemperiode zijn er heel wat bloesemrelateerde activiteiten hier in de buurt. Zo kan je ‘s nachts gaan wandelen rond de prachtig verlichte bloesemboomgaarden en openen er tal van bloesembars waar lokale lekkernijen kan proeven. Na de zomer, wanneer het fruit geoogst wordt, kan je op sommige plekken je eigen fruit gaan plukken en kookworkshops volgen.
Kosten? Het huisje is te boeken vanaf 595 euro per nacht, maar in het bloesemseizoen ligt die prijs een pak hoger. Voor dit jaar is de bloesemperiode volzet, maar in de zomer, wanneer er volop fruit geoogt wordt, is er wel nog plaats.
Meer informatie? Info en prijzen via mam-haspengouw.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier