Kunnen we deze zomer op reis? Een overzicht van de belangrijkste vakantievragen en -antwoorden

De eerste stap is vrij verkeer met de buurlanden en daarna binnen de Europese Unie. © Getty Images
Laura Maes Stagiair Knack Weekend

Nu de coronamaatregelen langzaam aan het versoepelen zijn, durven we dromen van de zomervakantie, maar hoe zal die eruitzien? Blijven we in de tuin of wagen we ons over de grens? We verzamelden enkele concrete vragen en antwoorden.

Kunnen we deze zomer op reis naar het buitenland?

Daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. Woensdag 20 mei zaten de Europese ministers van Toerisme samen om de richtlijnen en aanbevelingen die de Europese Commissie op 13 mei voorstelde te bekijken. Of dit overleg nu wel duidelijkheid zal brengen is niet zeker. Ondertussen blijven de lidstaten onderling onderhandelen. Zo kunnen Kroaten, zonder twee weken in quarantaine te moeten, al naar Slovakije. TsjechiĆ«, Oostenrijk en Slovakije hopen een ‘mini-Schengenzone’ te maken zodat er veilig gereisd kan worden tussen die landen. Duitsland, Polen en Hongarije hebben ook al laten blijken dat ze hun grenzen voor elkaar willen openstellen. Wanneer de heropening zal plaatsvinden wordt volgende week bekendgemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) overlegde de voorbije dagen met Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Het bezoeken van de buurlanden is voor hem prioriteit, hoewel enkel als ‘de epidemie aan beide kanten van de grens’ onder controle is.

Welke landen zetten de deuren open voor toeristen?

Opnieuw, veel geruchten en weinig duidelijkheid. Reizen buiten Europa lijkt de komende zomer vrij onwaarschijnlijk. De eerste stap is vrij verkeer met de buurlanden en daarna binnen de Europese Unie. Letland, Litouwen en Estland vormen alvast een eerste reisbubbel binnen Europa. Op 15 mei stelden ze hun grenzen open voor elkaars burgers.

In theorie kunnen we vanaf 3 juni naar Italiƫ. Het land opent zijn grenzen voor toeristen uit de Schengenzone zonder dat deze eerst twee weken in quarantaine moeten. Deze maatregel kan echter elk moment weer ingetrokken worden als blijkt dat Covid-19 aan een tweede opmars begint, dus het is nog niet zeker of we effectief van de Toscaanse zon kunnen genieten.

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken vraagt om zeker tot half juni nog niet naar het buitenland te gaan. ‘Het is cruciaal dat onze burgers niet alleen weer vrij kunnen reizen in Europa, maar ook gezond naar huis kunnen terugkeren’.

Frankrijk experimenteert eerst met binnenlands toerisme, tegen eind juni beslist president Macron over de buitenlandse reizigers. ‘Hoe dan ook zal het internationaal verkeer beperkt blijven, zelfs in de zomer zullen we onder Europeanen blijven,’ liet de laatste zich ontvallen. Wel zullen Belgen en Nederlanders met een tweede verblijf in Frankrijk voorrang krijgen op andere toeristen zodra de maatregelen een beetje versoepelen.

Griekenland hoopt om vanaf juli opnieuw buitenlandse toeristen te ontvangen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis stelt voor om voor aankomst in Griekenland testen uit te voeren. ‘Stel dat mensen getest worden alvorens ze op het vliegtuig stappen en dat ze van nabij opgevolgd worden, dan zal de toeristische ervaring mogelijk maar lichtjes anders zijn dan de vorige jaren.’ Dit werkt volgens hem het best als dit over alle lidstaten wordt toegepast. Griekenland opende reeds 515 bewaakte stranden.

Kroatiƫ is van plan om zijn grenzen voor vakantiegangers te openen vanaf eind mei, zo meldde minister van Toerisme Gari Cappelli. Ook Turkije bereidt zich voor om opnieuw toeristen te ontvangen. Hotels en restaurants krijgen strenge maatregels waaraan ze zich moeten houden. Internationale vluchten zouden mogelijk zijn vanaf juni, toeristen zouden al welkom zijn vanaf eind mei, aldus Mehmet Ersoy, Turks minister van Toerisme.

Oostenrijk overweegt net enkel toeristen toe te laten uit landen die het coronavirus onder controle hebben.

Vanaf juli zullen buitenlandse toeristen in principe opnieuw naar Spanje kunnen reizen. Dat heeft premier Pedro Sanchez zaterdag 23 mei aangekondigd. De noodtoestand blijft voorlopig van kracht tot 6 juni in Spanje, maar Sanchez bevestigt dat hij het toeristische zomerseizoen zo goed als mogelijk wil redden.

Kortom, op dit moment ontbreekt een gemeenschappelijke visie over de landen heen.

Lees ook: De wereld na corona: hoe zal ons reisgedrag veranderen?

Welk vervoersmiddel is de beste optie?

Stel, de grenzen zijn open, hoe geraak je dan het best op je bestemming? Momenteel ligt het internationaal vlieg-, trein- en busverkeer stil. De auto lijkt momenteel de meest voor de hand liggende en veiligste optie om te reizen. De Europese Commissie stelt richtlijnen voor om vervoer terug mogelijk te maken. Zowel in vliegtuigen, treinen, bussen en boten moet contact tussen passagiers onderling en personeel zoveel mogelijk beperkt worden. Verder wordt aangeraden om mondmaskers te dragen.

De luchtvaart hoopt zo snel mogelijk opnieuw een beperkt aanbod aan te bieden, maar het is nog niet duidelijk op welke manier ze de regels van social distancing zullen toepassen. De European Aviation Safety Agency (EASA) stelt voor om tussen twee bezette stoelen telkens een lege stoel te laten en het vliegtuig te ontsmetten tussen twee vluchten. Een Italiaans bedrijf denkt eraan om stoelen te draaien zoals in business class al gebeurt.

Welke maatregelen nemen landen om de verspreiding van het coronavirus bij toeristen tegen te gaan?

Afstand houden wordt de gouden regel. De Europese Commissie vraagt aan alle landen om voldoende in te zetten op testcapaciteiten en contact tracing. Bars, restaurants, musea, dierentuinen, campings en pretparken schroeven het aantal toegelaten personen terug om anderhalve meter afstand te garanderen. Stranden en recreatieparken blijven wellicht langer gesloten dan andere toeristische voorzieningen omdat het moeilijker is voldoende afstand te houden.

Italiƫ zoekt naar creatieve oplossingen om het strandseizoen toch te redden. De Italianen denken eraan om schermen van plexiglas rond ligstoelen te plaatsen en tussen tafels in restaurants. Ze willen een verplicht reserveringssysteem voor ligstoelen invoeren, waarbij de strandganger een tijdslot krijgt toegewezen. Verder willen ze bij de reserveringen rekening houden met de verschillende leeftijdscategorieƫn om mensen met een hoog risico op infectie beter te beschermen. De speeltuinen op het strand blijven gesloten en ze willen extra voorzieningen installeren om de handen te wassen. De kans is vrij klein dat buitenlandse toeristen worden toegelaten op de stranden.

De Griekse premier Mitsotakis stelt voor om vooral vakantieactiviteiten te zoeken die minder risico tot besmetting met zich meebrengen. Hij denkt bijvoorbeeld aan yachting en agrotoerisme en adviseert om vooral in kleine hotels te boeken, op die manier kom je maar met een beperkt aantal mensen in contact.

Ook Krunoslav Capak, hoofd van het Kroatisch Instituut voor Volksgezondheid verzekert dat lokale overheden, strandeigenaars en hotels erop moeten toezien dat er voldoende ruimte tussen mensen gegarandeerd kan worden.

Hoe ziet een vakantie in eigen land eruit?

Een staycation lijkt deze zomer de meest voor de hand liggende vakantiekeuze. Massaal met z’n allen naar de kust en de Ardennen is echter geen optie, daarvoor is er onvoldoende capaciteit, zegt Pierre Fivet van de Koepel van Belgische reisorganisaties ABTO. Spreiding van toerisme zal dan ook belangrijk zijn. Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) roept daarom op om de parels in eigen land te ontdekken.

Gemeenteraadslid in Sint-Truiden Carl Nijssens (CD&V) wil vakanties in de eigen gemeente promoten. IdeeĆ«n en mogelijkheden genoeg volgens Nijssens: er kunnen vakantiestraten ingericht worden, onder voorwaarde mogen kleine optredens georganiseerd worden of kan er gekampeerd worden tussen de Limburgse fruitbomen. ‘De budgetten die voorzien zijn voor grote evenementen, kunnen hiervoor gebruikt worden,’ aldus Nijssens. Toerisme Vlaanderen wil dit idee over heel Vlaanderen toepassen. Ook een huizenruil kan een leuke vakantie-ervaring zijn die weinig risico’s tot verspreiding van het virus inhoudt.

De kust bereidt zich voor op het zomerseizoen. Na beraad van de Nationale Veiligheidsraad is officieel beslist dat tweedeverblijvers terug naar de zee mogen. Het verbod werd op woensdagavond 20 mei opgeheven. Je mag niet alleen je huishouden meenemen, maar ook je ‘bubbel’ mag mee.

Hoe en wanneer dagjestoeristen naar de kust mogen, is niet duidelijk. In ieder geval gaven de kustburgemeesters aan dat dagjestoeristen moeten wachten op het openen van de horeca. Op de stranden zal gecontroleerd worden of de anderhalve meter afstand gerespecteerd wordt. Overvolle stranden zijn uit den boze. “Ik wil niet dat mensen lang onderweg zijn naar de kust en dan toch niet op het strand kunnen,” zei de burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). Elke kustgemeente heeft zijn eigen regels waardoor het moeilijk wordt een dagje aan zee te plannen. Knokke begon alvast met 200 ‘cabriocabines’ op het strand te zetten. Het zijn met strandnetten afgebakende zones van 3 op 3 meter. Daarin kan je met mensen uit je ‘bubbel’ zonnen. In Nieuwpoort zal men het strand in vijf zones verdelen zodat het aantal bezoekers makkelijker gecontroleerd kan worden.

Wat gebeurt er met uitgestelde of geannuleerde reizen?

Wanneer je zelf een reis geboekt hebt voor corona, los van een reisbureau, dan neem je best rechtstreeks contact op met de eigenaars van de accommodatie. Heb je een buitenlandse pakketreis – vliegtuigticket en hotel – geboekt bij een reisbureau dan kan je gebruik maken van een coronavoucher. De waardebon laat toe om de reis te verplaatsen naar volgend jaar. Gebruik je de voucher niet, dan kan je na 12 maanden beslissen om alles cash terug te krijgen.

Momenteel geldt de coronavoucher enkel voor pakketreizen. Belgiƫ probeert samen met 12 andere Europese landen de voucher ook te laten gelden voor vliegtickets alleen.

Touroperator Sunweb Group liet weten dat ze een jaar lang de prijzen van eerder geboekte vakanties bevriezen. Ze maken gebruik van de coronavoucher en zorgen ervoor dat je volgend jaar niks meer moet opleggen mochten de prijzen van hotels en vliegtickets de hoogte in schieten. Integendeel, mochten de prijzen goedkoper worden, dan kan je het verschil laten terugbetalen door Sunweb. Met de waardebon kan ook een andere vakantie geboekt worden.

In welke landen loop ik het minste gevaar voor corona?

Voor je boekt, raadpleeg je best de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de site van de International Air Transport Association geeft een handig overzicht welke landen de grenzen openen en voor wie. Daar kan je lezen welke maatregels een land neemt om zijn inwoners te beschermen. De Europese Commissie wil een interactieve kaart creƫren waarop reizigers de ontwikkelingen van het virus binnen Europa elk moment kunnen volgen om zo hun reis beter af te stemmen. Alle niet-essentiƫle reizen vanuit Belgiƫ zijn sowieso verboden tot en met 7 juni omdat het risico op verspreiding nog te groot is.

Zal reizen duurder worden?

Het is niet duidelijk wat het effect van de coronacrisis zal hebben op de prijzen van vliegtuigtickets en hotels. Het is nog te vroeg om dit te zeggen, maar als vliegtuigen de social distancing moeten verzekeren, dan bestaat de kans dat vliegtickets duurder worden. Het aantal beschikbare zetels op een vlucht vermindert, waardoor de gemiddelde prijs zal stijgen, aldus transporteconoom Erik Van de Voorde van de UA in een interview met Moneytalk. ‘Luchtvaartmaatschappijen hebben twee keuzes: ofwel houden ze de prijzen laag en vliegen ze zonder winst ofwel trekken de prijzen op en beperken ze het aantal vluchten,’ zegt Guillaume Rostand, eigenaar van de prijsvergelijkingswebsite Liligo.com. In geval van de laatste keuze, zal vliegen enkel nog voor de ‘rijke’ zijn.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verwachten eerder dat de prijzen in 2020 met 2 procent zullen dalen om dan vanaf 2021 te stabiliseren. Touroperator TUI verwacht dat de prijzen zullen dalen door de beperktere vraag en de goedkopere brandstofprijzen. Opnieuw verschillende mogelijkheden en weinig duidelijke antwoorden.

Lees ook: Welkom in mijn tuin: platform verzamelt gratis kampeerplekken in Belgiƫ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content