In beeld: zeldzame dieren met albinisme of leucisme
Albinisme – het ontbreken van het pigment melanine – komt niet alleen voor bij mensen, maar in zeldzame gevallen ook bij dieren en planten.
Albinisme – het ontbreken van het pigment melanine – komt niet alleen voor bij mensen, maar in zeldzame gevallen ook bij dieren en planten. Het kan voorkomen dat dieren wel melanine aanmaken, maar veel minder dan normaal. Dat wordt leucisme genoemd. Het verschil met albinisme is vooral goed te zien doordat dieren met leucisme hun normale oogkleur hebben, terwijl dieren met albinisme rode ogen hebben.
In de dierenwereld is het hebben van de juiste schutkleur vaak essentieel om te kunnen overleven. Daarom hebben dieren met een opvallende witte huid het extra moeilijk. Ze worden veel sneller gezien door prooien en kunnen zich moeilijk verstoppen. Daar komt bij dat melanine de huid beschermt tegen schadelijke ultraviolette stralen. Bij het ontbreken van dat pigment hebben de dieren veel meer last van de zonnestralen en kunnen ze gemakkelijker huidkanker krijgen. Dieren met leucisme zijn minder gevoelig voor zonlicht dan albinodieren.
Tot overmaat van ramp zien dieren met albinisme vaak slecht of zijn ze zelfs blind. Hun overlevingskansen in het wild zijn dan ook veel kleiner dan hun gekleurde soortgenoten.
Lees ook: In beeld: zeldzame witte orang-oetan wordt vrijgelaten in de natuur
Alligator
Alligator
Axolotl
Bennettwallabie
Dolfijn
Orang-Oetan
Gorilla
Pauw
Pinguïn
Schildpadje
Wallabie
Eekhoorn
Japanse rattenslang
Zebra
Zuidkaper
Bizon
Dromedaris
Eekhoorntje
Egel
Fazant
Hert
Hert
Indische antilope
Kerkuil
Kolibri
Konijn
Kraai
Leeuw
Merel
Pelsrob
Wasbeertje
Witstaarthert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier