In beeld: dertig van de mooiste bibliotheken in de wereld
Van weelderig gedecoreerde barokke leeszalen in Europa tot een ultramoderne boekengrot in China: dit zijn dertig van de mooiste bibliotheken in de wereld.
Lees ook:
28 steden voor boekenliefhebbers
Binnenkijken bij de ‘boekengrot’, ontworpen door de architecten van de Markthal Rotterdam
Deze houten bibliotheek behoedde een Chinees dorpje voor zijn teloorgang
Admont klooster in de Oostenrijkse stad Admont: de bibliotheek in dit Benedictijnerklooster is de grootste kloosterbibliotheek ter wereld.
De Koninklijke Bibliotheek van Alexandrië in Egypte. De oospronkelijke Bibliotheca Alexandrina stamt uit de derde eeuw voor Christus en was destijds de grootste bibliotheek in het hele gebied rond de Middellandse Zee. Deze bibliotheek kwam na een jaar of duizend langzamerhand aan haar einde. De huidige, moderne bibliotheek werd in 2003 geopend op min of meer dezelfde plaats als de oorspronkelijke boekentempel.
Österreichischen Nationalbibliothekin Wenen is gevestigd in het Hofburg paleis en bezit zo’n acht miljoen boeken. In de pronkzaal zijn ongeveer 200.000 boeken te zien.
Openbare Bibliotheek van Taipei Beitou in Taiwan is het eerste groene gebouw, zowel van binnen als van buiten, in het land.
Bodleian Library in Oxford behoort tot de oudste bibliotheken in de wereld en is tegelijk een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk. De geschiedenis van de bibliotheek gaat terug tot de veertiende eeuw en is een geliefd decor voor films. Onder andere scènes uit de Harry Potter films en The Madness of King George werden er opgenomen.
Klementinum in Praag: in dit vroegere jezuïetencollege is sinds 1781 de Nationale Tsjechische Bibliotheek gevestigd. Behalve de bibliotheek vind je in het Klementinum ook een sterrenwacht en een Mozarteum waar klassieke concerten worden gegeven.
Biblioteca Joanina in Coimbra, Portugal: deze barokke bibliotheek van de universiteit van Coimbra is een geliefde toeristische attractie. De rijkelijk gedecoreerde bibliotheek bevat zo’n 200.000 boeken.
Bibliotheek van de Technische Universiteit Delft: deze moderne bibliotheek opende in 1998 de deuren en heeft zowel van binnen als van buiten een opvallend uiterlijk. De buitenkant is bedekt met gras. Een grote open vide in het midden van de bibliotheek bestrijkt vier verdiepingen. Daaromheen zijn studieruimtes gecreëerd.
Real Biblioteca del Monasterio de San Lorenzo de El Escorial in Spanje is een onderdeel van het enorme Escorial paleis, klooster en mausoleum. De bibliotheek huisvestte oorspronkelijk de boekenverzameling van koning Filips II. De plafonds van de bibliotheek zijn prachtig gedecoreerd met fresco’s.
Oodi bibliotheek in Helsinki, Finland: De buitenkant van deze bibliotheek, die ter ere van de honderdjarige onafhankelijkheid van Finland werd gebouwd, lijkt op een boot en is een echte blikvanger in het centrum van de stad.
Bibliotheek van het paleis en klooster van Mafra in Portugal: in deze statige zaal wordt de koninklijke boekenverzameling uit de achttiende eeuw bewaard. De bibliotheek gebouwd in rocaillestijl is een van de mooiste plekjes in de voormalige zomerresidentie van de Portugese koniklijke familie.
Morgan Library and Museum in New York: in deze bibliotheek is de boekencollectie van de Amerikaanse industrieel John Pierpont Morgan te vinden. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1903 en werd in het begin van de 21e eeuw gerenoveerd door de bekende Italiaanse architect Renzo Piano.
De National Library China in Beijing behoort met een collectie van meer dan 37 miljoen boeken tot de grootste in de wereld. Blikvanger is de enorme leeszaal die plaatsbiedt aan tweeduizend lezers.
New York Public Librarybestaat niet uit één maar uit 91 bibliotheken, maar de bekendste en mooiste is die op Fifth Avenue, de Main Branch die tussen 1897 en 1911 gebouwd werd.
Library of Parliamentin Ottawa, Canada: de bibliotheek van het Canadese parlement is het enige deel van het oorspronkelijke parlementsgebouw dat een grote brand in 1916 overleefde. De mooie neogotische bibliotheek werd in zijn geheel opgenomen in het nieuwe gebouw.
Rijksmuseum Research Library in Amsterdam: dit is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek in Nederland. De mooie zaal stamt uit de negentiende eeuw. Tijdens een recente renovatie werd de bibliotheek volledig teruggebracht in de oorspronkelijke staat.
Real Gabinete Português de Leitura in Rio de Janeiro werd in 1837 gesticht door een groepje Portugese vluchtelingen. Tegenwoordig bezit het de grootste collectie Portugese literatuur buiten Portugal. Het gebouw werd in 1880 ontworpen door de Portugese achitect Rafael da Silva e Castro die een gebouw in Neo-manuelijnse stijl ontwierp.
Stiftsbibliothek Sankt Gallen in Zwitserland is een van de belangrijkste historische bibliotheken en een van de grootste kloosterbibliotheken uit de vroege Middeleeuwen. Qua uiterlijk behoort de bibliotheek tot de mooiste barokke niet-kerkelijke interieurs ter wereld.
Seattle Central Library in de VS werd in 2004 ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Amerikaanse architect Joshua Prince-Ramus en werd in 2007 door de American Institute of Architects verkozen tot een van de 150 favoriete bouwwerken in de VS.
Bibliotheek in de Chinese stad Shaoyang.
Starfield Library in Seoul, Zuid-Korea is een openbare bibliotheek in een winkelcentrum. In een dertien meter hoge boekenkast vind je meer dan 50.000 boeken en tijdschriften.
De Mortlock Wing in de State Library South Australia in Adelaide werd in 1884 geopend als ‘Public Library, Museum and Art Gallery for the colony of South Australia’. De stijl is Franse Renaissance en heeft galerijen met mooie gietijzeren ballustrades.
Stockholms Stadsbibliotek in Zweden behoort tot meest opvallende bouwwerken in Stockholm. Het ronde, rode gebouw stamt uit 1928 en de collectie omvat onder andere meer dan twee miljoen boeken.
De bibliotheek van het Strahov is gevestigd in een Norbertijner klooster in de Tjsechische hoofdstad Praag en staat bekend om de schitterende barokke plafondschilderingen.
Stadtbibliothek Stuttgart am Mailänder Platzin Duitsland werd in 2011 geopend en ontworpen door de Zuid-Koreaanse architect Eun Young Yi. De buitenkant ziet er overdag uit als een kubus, maar wanneer het donker wordt, verandert het in een lichtkunstwerk. In het interieur zijn de belangrijkste kenmerken glas, wit, trappen en veel licht.
Suzzallo and Allen Libraries in Seattle in de VS is het opvallendste gebouw op de campus van de University of Washington. De gotische bouwstijl met de hoge houten plafonds zorgt ervoor dat de leeszaal wel wat weg heeft van een kerk.
Hachioji bibliotheek van de Tama Art University in Tokio: deze bibliotheek waarin glas en lood een hoofdrol spelen werd vermeld in verschillende toonaangevende architectuur magazines om het bijzondere ontwerp van de Japanse architect Toyo Ito.
In de bibliotheek van Trinity College in Dublin worden meer dan 200.000 van de oudste manuscripten van Trinity bewaard, inclusief het majestueuze Book of Kells – een bijbel uit de 9e eeuw.
Biblioteca Vasconcelos in Mexico City: het pronkstuk in deze ‘megabibliotheek’ met een oppervlakte van 38.000 vierkante meter is een enorm beeld van een walvis gemaakt door de Mexicaanse kunstenaar Gabriel Orozco. Ook van andere Mexicaanse artiesten zijn kunstwerken in de bibliotheek te bewonderen.
Bibliotheek van de universiteit van Warschau valt vooral op door de mooie daktuinen, een van de grootste in Europa.
Tianjin Binhai bibliotheek in China. Deze ‘boekengrot’ werd ontworpen door de Nederlandse architect Winy Maas van MVRDV. De hele bibliotheek is eigenlijk één grote aaneengesloten boekenplank met maar liefst 1,2 miljoen boeken.
Lees ook: Binnenkijken bij de ‘boekengrot’, ontworpen door de architecten van de Markthal Rotterdam
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier