Garnaalvissers van Oostduinkerke door Unesco erkend als werelderfgoed
Unesco heeft de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde, opgenomen op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse vergadering in de hoofdstad van Azerbeidjan, Baku.
Het garnaal vissen te paard staat sinds 2009 op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed en werd in 2010 door Vlaams minister Schauvliege, op voordracht van de expertencommissie Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE), ingediend als kandidatuur bij Unesco.
Steun van koning Albert II
Midden juni kreeg de garnaalvisserij nog een duwtje in de rug van toenmalig koning Albert II. Het bezoek aan de garnaalsvissers was toen de laatste officiële visite van de koning. Het Unesco-comité benadrukt dat de garnaalvisserij te paard het belang in de kijker zet van kleine, lokale tradities die de verbondenheid tussen mens, dier en natuur beklemtonen en tegelijkertijd respect voor duurzame ontwikkeling en menselijke creativiteit oproepen.
Volgende generatie
Burgemeester Marc Vanden Bussche wachtte niet lang om het nieuws wereldkundig te maken. “Onze gemeente koestert de garnaalvisserij te paard al sinds de jaren vijftig. We hebben onder meer weiden aangekocht voor de paarden, en maken ook plannen voor een kenniscentrum om de paardenvissers, de paarden en de garnalen – de kaviaar van de Noordzee – te belichten. Met de Unesco-erkenning gaan we de verantwoordelijkheid aan om dit ambacht over te dragen naar de volgende generaties, een opdracht waar we met ons recent opgericht ‘borgingscomité’ over zullen waken. We zijn trots dat er zo weinig getwijfeld werd in Baku over ons kandidatuur.”
Tot nog toe staan zeven elementen uit Vlaanderen op de lijst: het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde, de Heilig Bloedprocessie van Brugge, Aalst Carnaval, Houtem Jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem, Krakelingenfeest en Tonnekensbrand in Geraardsbergen, Jaartallenleven van Leuven en de internationale traditie van de valkerij. (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier