Fort van Kessel wordt voorlopig beschermd als monument
Het fort van Kessel in de Antwerpse gemeente Nijlen heeft van de Vlaamse regering een voorlopig beschermd statuut als monument gekregen. Dat heeft Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beslist. Het gaat om een van de zowat dertig onderdelen van de buitenste Antwerpse fortengordel die eind negentiende, begin twintigste eeuw aangelegd werd.
Het fort van Kessel werd gebouwd tussen 1909 en 1914 en was eigenlijk nog niet klaar bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het betonnen pantserfort werd snel onschadelijk gemaakt door de artillerie van het Duitse leger, maar werd niettemin na de oorlog heropgebouwd en in de jaren 1930 omgevormd tot infanteriesteunpunt. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het evenmin een rol van betekenis kon spelen, werd het zoals de meeste forten van de Antwerpse fortengordel gedemilitariseerd.
De daaropvolgende decennia werd het fort onder meer gebruikt als champignonkwekerij, voor bewoning en voor oefeningen van hulpdiensten. Momenteel is het een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen en is het eigendom van de gemeente Nijlen. Die laatste vroeg de bescherming als monument aan, samen met de vzw Kempens Landschap en een rond het fort actieve vrijwilligersvereniging.
De bescherming omvat het forteiland met het complex zelf, een vestinggracht en helling en een deel van de Fortstraat. Er blijft ook een open ruimte bestaan rond het eiland die moet herinneren aan het vroegere schootsveld van het fort.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier